Zdravlje

Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide

Skoro da ne postoji nijedna žena koja se tokom svog života nije susrela sa kandidom. Postoje razne terapije koje se primenjuju u borbi protiv ove infekcije, ali se pacijenti, u najvećem broju, na kraju odluče samo na posebnu ishranu. U ovom tekstu ćemo vas bolje upoznati sa kandidom, kako se sve možemo lečiti od nje, koliko je zapravo opasna i koje metode su najefikasnije.

Šta je to kandida, a šta kandidijaza?

Kada kažemo kandida mislimo na jednu vrstu gljivice, koja se zapravo nalazi u ljudskom organizmu, ali u malim količinama. Zajedno sa bakterijama, oni su sastavni deo naše crevne flore.

A infekciju, koju ova gljivica, na latinskom Candida albicans, izaziva nazivamo kandidijaza. Najčešće se koristi samo termin kandida i kada govorimo o gljivici i o infekciji.

Kandidijazu mogu imati i muškarci i deca, a ne samo žene kojih se ova infekcija najviše i javlja.

Ova gljivica se prirodno nalazi u našem telu i zato je toliko teško potpuno se izlečiti od infekcija, koje umeju da budu jako naporne. Problem stvara to što znaju da se nakon nekog vremena ponovo vrate i posle uspešnih terpaija.

Vrste kandidijaze

infekcija-kandida
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide
 1. Kožna infekcije
 2. Oralna infekcije
 3. Vaginalna infekcija
 4. Kandida u crevima

Koliko je kandida opasna?

Jedno vreme se smatralo da kandida nije uopšte strašna infekcija i lekari joj nisu posvećivali dovoljno pažnje. I u većini slučajeva to i jeste tačno, neki pacijenti imaju ovu gljivičnu infekciju, ali ih ona i njeni simptomi ne ugrođavaju. Međutim poslednjih godina, nova istraživanja su dokazala vezu između kandide i nekoliko različitih bolesti gastrointestinalnog trakta, uključujući ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.

Kandida može biti lokalna (površinska), kada nas ne ugrožava, ali ako se radi o invazivnoj infekciji, onda već ima razloga za brigu. I u takvim slučajevima kandida prevladava organizmom značajno duži period i proširuje se po celom organizmu.

Simptomi

Česti simptomi, koji su jasni pokazatelji kandidijze su:

depresija-devojka
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide
 • Belo panje (beli tragovi na vešu – kod žena)
 • Glavobolje
 • Konstantan umor i neispavanost
 • Promene raspoloženja, anksioznost, depresija
 • Slabo pamćenje i koncentracija
 • Nadutost (i kada je prazan stomak) i svi ostali stomačni problemi
 • Jaka želja za slatkišima
 • Beo jezik
 • Neprijatan zadah
 • Atletsko stopalo
 • Ekcemi, osipi i psorijaza

Test na kandidu

čaša-vode
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide

Ukoliko primetite navedene simptome, najbolje je odmah da se javite svom lekaru i da uradite potrebne analize. Ali ako želite i sami da se uverite postoji brzi kućni test.

Potrebna vam je samo staklena providna čaša u koju ćete sipati vode. Ovaj eksperiment treba da izvedete ujutru čim se probudite. Ne smete ništa ni da jedete ni da pijete. Ispljunite u tu čašu pljuvačku koju ste skupili iz usta, ne uvlačite ništa iz grla. Sačekajte da prođe 15 minuta.

Ako ne vidite vašu pljuvačku ili je ostala na površini – nemate kandidijazu.

Imate kandidijazu ako je pljuvačka:

 • u obliku mutnih mrljica
 • u obliku niti koje se razvlače
 • potonula na dno čaše

Šta treba izbegavati? (Česte zablude)

Postoje razne antikandida dijete koje propisuju šta osobe sa kandidom mogu, a šta ne treba da jedu. Primetićete da su jako kontradiktorne. Neke dijete će tražiti da unosite dosta jogurta, a neke će ga i braniti. Isto važi i za voće, med i pečurke.

jagode-voće
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide

Potpuno je netačno da ne smete da unosite sve vrste šećera. Kada vam kažu da treba da izbacite šećer, to se odnosi na rafinisani šećer. A to da možete da uzimate samo jabuke i samo obična zabluda, koja nema nikavo naučno pokriće. Dr Vrca navodi da voćni šećeri ne predstavljaju nikakav problem i da slobodno možete jesti voće.

A još luđa pretpostavka je da pečurke ne treba jesti jer se radi o gljivičnoj infekciji. Pečurke zapravo imaju fugicidno dejstvo, što znači da one zapravo uništavaju kandidu i jačaju naš imunitet.

Med, takođe, ne može biti štetan po naš organizam jer ga čini jačim.

med
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide

Izbegavajte sledeće:

 1. Masnu i prženu hranu
 2. Slatkiše
 3. Belo brašno
 4. Gazirane sokove
 5. Zaslađene sokove
 6. Alkoholna pića
 7. Mleko i mlečne proizvode (osim jogurta, kiselog mleka i kefira koji su prirodan probiotik)
mleko
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide

Sve ove namirnica će ubrzati proces razmnožavanje kandide i zbog toga je važno da joj ne činimo to zadovoljstvo i da je ne hranimo stvarima koje njoj odgovaraju.

Što se tiče lične higijene, naravno da je bitno da nam telo bude čisto, ali prekomerno kupanje i tuširanje takođe može biti okidač za kandidu. Na taj način mi narušavamo ravnotežu mikroorganizama, što pomaže kandidi da se lakse ispolji. Obični sapuni se ne preporučuju, neki lekari ih potpuni i zabranjuju kad je reč o vaginalnim infekcijama. U takvim situacijama se koriste neutralni gelovi za intimnu negu.

sapun
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide

HYPERVAG GEL SA KANTARIONOM I NEVENOM

Recept za domaći kefir

Napomenuli smo da je kefir poželjan, i to u većim količinama. Kefir je jako efikasan za lečenje kandide, ali njegovo dejstvo biće još jače ako napravite sami svoj kefir. Možete ga napraviti i u većoj količini, što će ispasti ekonomičnije nego da ga nabavljate u prodavnici. Svakako će biti zdravije.

Potrebni su vam:

 • Veća tegla
 • Gaza
 • Kefir-gljiva ili kašika tibetanskih gljiva
 • 600 ml mleka
kandidijazu kefir
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide

U teglu sipajte mleko koje je prethodno bilo na sobnoj temperaturi. Dodajte gljive i sve to ostavite da stoji jedan dan isto na sobnoj temperaturi. Teglu prekrijte gazom.

Sledeći dan procedite kefir koji ste dobili koristeći cediljku i mešajte lagano. Ovim postupkom dobićete 2-3 čaše kefira. Svaki dan ponavljajte postupak dok vam kefir ne dosadi.

Gljive isperite i na nekoliko dana menjajte teglu.

Kako da uništite kandidu?

Lekari uglavnom prepisuju clotrimazol i polienske antibiotike. Cilj je sprečavanje kandide da uđe u krvotok.

Važni je znati da preterano korišćenje antibiotika može dovesti do kandide. I da se antibiotici ne prepisuju tako lako, već samo kada je to zaista neophodno.

kandidijazu lekovi
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide

Preporučena ishrana

Prvi korak za rešavanje kandide je definitivno promena ishrane. Ne morate držati striktne dijete, ali morate prilagoditi svoju ishranu ovom stanju.

Vaši obroci treba da sadrže:

kandidijazu
Izlečite kandidijazu: Prirodom protiv kandide
 • Sveže voće i povrće
 • Jabukovo sirće
 • Prirodan med
 • Začinsko bilje (origano, cimet, kurkuma…)
 • Beli luk
 • Limun
 • Maslinovo ulje
 • Kokosovo ulje
 • Kantarion
 • Soda bikarbona

Koliko lečenje može da traje?

Koliko postupak lečenja može da traje je jako nezahvalno pitanje za sve doktore, koji se često susreću sa ovim pitanjem. Koliko će određena terapija da traje zavisi isključivo od pacijenta. Da li se pacijent pridržava propisane dijete, da li je i koliko krši, kao i organizam i nivo imuniteta pacijenta utiču na to da li će proces trajati nekoliko nedelja ili godinu dana.

Na internetu možete naći razne savete i dijete osmišljene za kandidu, ali morate imati na umu da smo mi svi različiti i da uspešna terapija za jednog pacijenta, ne mora biti nužno uspešna i kod drugog. Kada primetite simptome, najsigurnije je da se odmah obratite svom ginekologu ili lekaru opšte prakse, koji će vas dalje uputiti na detaljnije analize. Istina je da Google može da nam pomogne kod svih mogućih pitanja, ali ne treba se igrati sa ovakvim stvarima. Zapamtite da kandida nije opasna u najvećem broju slučaja, ako se otkrije na vreme.

A osim što treba da odete kod lekara, radite na jačanju svog imuniteta i poboljšanju ishrane.

*Tekst je informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za medicinsku pomoć!*

Slično

Back to top button