Ljubimci

Kako se rešiti krpelja? Zaštitite vaše ljubimce

Krpelj je paukoliki parazit koji najčešće boravi na vrhu visokih trava gde čeka “domaćina” za kog se prikači, i preko kog se hrani. 

Sunčane i tople dane najbolje je provesti u prirodi, sa vašim kućnim ljubimcem.

Pored odmora i relaksacije, uz igru u prirodi često dolaze i krpelji. 

Krpelji mogu biti prenosioci brojnih bakterija, najčešće borelije, koja može prouzrokovati lajmsku bolest. A kako se rešiti krpelja nakon što dostignu na kožu vašeg ljubimca?

Ubod krpelja je bezbolan, tako da je nakon boravka u prirodi neophodno pregledati kožu celog tela.

Budući da krpelj mora ugristi životinju da bi se hranila, prvi simptomi je malo krvarenje koje će pratiti sledeći simptomi:

  •     Crvenilo kože
  •     Intenzivan svrab
  •     Osip
  •     Otok

U naprednijim slučajevima ili ako je zaraza krpeljem ozbiljna, pas će biti malaksao, imati povišenu temperaturu, povraćanje i bol na mestu ujeda.

Postoje mnogobrojna sredstva namenjena za borbu protiv ovih parazita, od ogrlica protiv buva do farmakoloških preprata, koji su često prepuni opasnih hemikalija

Kako bi izbegli upotrebu opasnih hemikalija na vašim četvoronožnim prijateljima, mi vam nudimo nekoliko 100% prirodnih rešenja !

kako se rešiti krpelja?
Kako se rešiti krpelja?

1. Eterična ulja

Postoji nekoliko antiparazitskih esencijalnih ulja koja su efikasna kao prirodni lekovi za krpelje. Citrusi su izvrsni protiv krpelja, pa se na ovoj  listi nalazi esencijalno ulje limuna.

Ostala esencijalna ulja koja deluju kao pesticidi su ulje neema, ricinusovo ulje, ulje cimeta i ulje lavande.

Kako napraviti rastvor protiv krpelja:

  1. Pomešajte 20 ml bademovog ulja sa kapsulom vitamina E. 

Ovo je idealan kućni lek za pse koji imaju krpelja na ušima ili imaju jedan ubod. 

Da bi ga primenili, stavite rastvor u kapaljku i nežno masirajte uši životinje. Morate biti vrlo oprezni, jer lek ne sme da uđe u ušni kanal psa. 

Pored uklanjanja krpelja, ovaj prirodni lek za krpelja kod pasa na bazi bademovog ulja sprečava zaraze, pa ga takođe možete koristiti u te svrhe.

2. Kombinujte prirodna ulja lavande, limuna, kedra i bosiljka sa prirodnim čajem od sasušene kamilice. 

Ako želite, kamilicu možete zameniti mentom (nanom). 

Ne zaboravite da razblažite dve kapi svakog esencijalnog ulja u jednom litru prečišćene vode. Nanesite rastvor na kožu vašeg ljubimca vlažnom krpom.

3. Samo ulje već deluje kao sredstvo protiv krpelja, pa ga neće trebati mešati sa drugim uljima. 

Pomešajte dve kapi u jednom litru vode i nanesite je direktno na kožu psa čistom krpom.

2. Jabukovo sirće

Možete koristiti samo sirće, ako je zaraza umerena ili jaka, ili ga razblažiti u vodi u jednakim delovima ako je zaraza blaža. 

Slično tome, da biste pojačali njegov antiparazitni efekat, možete dodati limunov sok, jer je ovaj citrus još jedan od najefikasnijih prirodnih repelenata protiv buva. Najbolja sirća su belo vinsko I jabukovo sirće.

Rastvor je najbolje upotrebiti prilikom kupanja vašeg ljubimca

Nakon što nanesete rastvor,nežno ga utrljajte u kožu svog ljubimca. Idealno bi bilo da detaljno iščetkate krzno vašeg ljubimca, kako bi svi delovi kože bili pokriveni rastvorom.

Nakon tretmana, koža vašeg četvoronožnog prijatelja više neće biti povoljna sredina za život krpelja, te će oni početi da beže.

Zato je potrebno da nakon ove procedure detaljno sanirate vaš životni prostor.

kako se rešiti krpelja?
Kako se rešiti krpelja?

3. Kako se rešiti krpelja? Probajte uz razne citruse

Citrusi su prirodni lek protiv krpelja, tako da predstavljaju prirodno i istovremeno efikasno sredstvo. Najefikasniji od svih je limun, ali takođe se mogu koristiti pomorandža ili grejpfrut. 

Kako napraviti rastvor protiv krpelja:

1.Skuvajte dve šolje vode.

Kada dođe do ključanja, dodajte dva prepolovljena limuna. Kada voda ponovo počne  da ključa, smanjite vatru na najnižu.

Neka se voda kuva, na laganoj vatri, oko sat vremena. Posle sat vremena pomerite šerpu sa vatre, pustite da se rastvor ohladi.

Nanesite rastvor po koži ljubimca, pazeći da mu ovaj preparat ne uđe u oči. 

Nakon prskanja ovog leka, uverite se da se da vaš ljubimac ne liže tretirano mesto, jer agrumi mogu stvoriti gastrointestinalne probleme kod pasa.

4. Beli luk

Zaraza buvama se može ukloniti dodavanjem belog luka u činiju za hranu vašeg psa. Luk je poznat po svojim antibakterijskim sredstvima – dezinfikuje creva i takođe vrši korisnu funkciju protiv crva. 

Ovaj trik,doduše,ne važi I za mačke: loše će reagovati na luk, jer im je posebno neprijatan miris, pa pokušajte sa ekstraktom belog luka ili kapsulama u malim dozama.

Veoma koristan protiv psećih buva je beli luk, koji se može dodati u hranu, neprijatan efekat belog luka traje ne manje od nedelju dana. A neprijatelj je buva i krpelja!

Koristite polovinu čena belog luka dnevno, koja se daje cela ili seckana i umešana u pseći obrok.

Polovina čena luka dobra je za psa težine do oko 15/20 kg: za manje ili veće težine doza mora biti proporcionalno smanjena ili povećana, a da ni u kom slučaju ne pređe ceo čen.

Ipak budite pažljivi s upotrebom luka, prekomerna konzumacija belog luka može štetiti vašem psu.

kako se rešiti krpelja?
Kako se rešiti krpelja?

5. Aromatične biljke

Postoje aromatične biljke poput ruzmarina, žalfije i komorača, ali i biljke sa jakim mirisima poput lavande i eukaliptusa, limunske trave. Sve ove biljke mogu se definisati kao prirodni pesticidi.

Mogu se napraviti rastvori od vode I aromatičnih biljaka, koji se potom mogu nanositi na kožu vašeg ljubimca, ili se mogu stavljati obloge.

Za rastvor je potrebno koristiti sveže ili sasušene biljke, koje se potom kuvaju u vodi.

Takođe je moguće uzgajati ih i u kućnim uslovima,s obzirom da će njihovi jaki mirisi učiniti vaš dom neodgovarajućom sredinom kako za buve, tako i za mnogobrojne insekte.

Sva ova sredstva potrebno je upotrebiti kao prevenciju od zaraze krpeljima. Međutim, ako otkrijete krpelja na koži vašeg ljubimca, potrebno je da odmah konsultujete veterinara. Ako niste u mogućnosti da to uradite, krpelja možete otkloniti sami.

Veterinarske ordinacije u Beogradu

Kako ukloniti krpelja u kućnim uslovima?

1. Potrebna vam je pinceta koju ćete koristi isključivo u ove svrhe. Pincetu dezinfikujte alkoholom pre I posle upotrebe. 

2. Krpelja uhvatite vrhom pincete, u regiji gde je najbliži koži vašeg ljubimca. 

Kada uhvatite krpelja, lagano ga izvlačite okrećući pincetu u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Ne stiskajte ga prejako, kako se glava krpelja ne bi odvojila od ostatka tela. 

 Nikako ne nanosite alkohol ili benzin na krpelja! Ovo može proutrokovati trovanje krpelja, koji usled alkohola može ispustiti toksine u krvotok vašeg ljubimca.

3. Nakon što ste krpelja eliminisali, poželjno bi bilo da vašeg ljubimca okupate, posebno negujući taj predeo. 

U svakom slučaju,poželjno bi bilo da svog ljubimca odvedete veterinaru, pogotovo ako se oko mesta ujeda javi crvenilo, ili ako vaš ljubimac ispolji bilo koji drugi simptom.

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button