Ljubimci

Srčani crv kod pasa ~ opasni parazit koji vreba ljubimce

Ako imate kućnog ljubimca, već do sada znate da on zahteva posebnu (medicinsku) pažnju. U slučaju da tek planirate da usvojite/kupite psa, nije zgoreg da se detaljno raspitate oko neophodne medicinske nege. Kao što se i u ljudskoj medicini dešava, i kod oboljenja pasa i mačaka se primećuje masovna pojava novih, nepoznatih bolesti. Takođe, uočava se masovna ekspanzija bolesti koje su pre postojale, ali ne u tolikoj meri. Jedno takvo oboljenje je bolest koju izaziva srčani crv. Zbog stanja koje u psu prouzrokuje, neverovatno lakim načinom prenosa ovog parazita, kao i dalekosežnih posledica koje ima na zdravlje ljubimca, ključno je upoznati se sa njim. Međutim, ako ste nov vlasnik ili ako vam je ovo stanje nepoznato, sigurno ćete imati mnogo pitanja. Trudićemo se da ih otkrijemo u nastavku.

*Upozorenje: slike koje slede su eksplicitnog medicinskog sadržaja*

Šta je srčani crv?

Kada krene proleće, vlasnici kućnih ljubimaca, a posebno pasa i mačaka, prvo pomišljaju na opasnosti koje vrebaju u obliku krpelja. Međutim, već nekoliko godina na našim prostorima aktivno obitava pandemija srčanog crva o kojoj se malo zna i malo priča. Šta je to srčani crv i kako se životinja može zaraziti?

Srčani crv je parazit koji se prenosi vrlo lako: putem zaraženog komarca. Komarac ujede psa koji nosi ovog parazita u sebi, a prilikom kontakta sa sledećim psom ga zaražava larvama, koje se vremenom razvijaju u odraslu parazitsku jedinku. Transimisija se dešava isključivo putem zaraženog insekta: dakle, ne može se preneti sa psa na drugog psa direktnim kontaktom.

Ovo parazitsko oboljenje je kod nas i dalje nepoznato, jer je klima na našem podneblju bila neadekvatna za masovnu ekspanziju ove bolesti. Međutim, sa promenom u klimatskom segmentu, menja se i flora i fauna. Tako je ovo tlo postalo pogodno za razmnožavanje komaraca, a samim tim i lakše prenošenje parazita.

Kako se prenosi i kako raste srčani crv

Već je rečeno da komarci prenose larve (mikrofilarije) srčanog crva. Mikrofilarija se, putem krvotoka, smešta u najveći prostor koji je pogodan za njen dalji razvoj. Iako se bolest zove ,,bolest srčanog crva”, ipak se ne razvija prvenstveno tu. Prva lokacija u kojoj se mikrofilarije ,,smeštaju” su pluća. Iz larvi se razvijaju muške i ženske jedinke srčanog crva. Ženke srčanog crva koje postaju polno zrele su naopasnije: one sve vreme nose zarazu i čine i psa zaraznim za druge ljubimce. Sa neometanim rastom i razvojem u plućnim arterijama, srčani crv može narasti i do 30 cm. U slučaju netretiranja bolesti, srčani crvi rastu i ,,kreću” se po arterijama, a na samom kraju svog puta dospevaju u srce životinje. Tada se smatra da životinja boluje od najtežeg oblika bolesti, koji može rezultirati smrću.

srčani crv

Simptomi srčanog crva

Sada kada smo stekli opšti utisak o ozbiljnosti i opasnosti ovog stanja po zdravlje ljubimca, neophodno je uočiti simptome koji mogu uputiti na srčanog crva. Prvenstveno, važno je redovno pregledati psa i periodično ga testirati na ovu bolest. S obzirom na to da je ,,sezona komaraca” od maja do septembra, ne bi bilo zgoreg testirati psa barem jednom godišnje na ovo oboljenje. Test iz krvi na Dirofilariju immitis (što je latinski naziv za ovog parazita) je pristupačan, cena varira od 1500-2000 dinara. Što se pre uoči prisustvo mikrofilarija ili odraslih larvi, to će se lakše životinja izlečiti.

Simptomi bolesti srčanog crva variraju u zavisnosti od stanja i faze razvoja larvi. Srčani crv je opasno oboljenje jer su simptomi često pritajeni, neprimetni, često se pripisuju drugim stanjima (vrućina, umor). Najopštiji simptomi, čiji intenzitet je promenljiv su:

  • Kašalj (intenzitet varira od faze razvoja larve)
  • Ubrzano zamaranje nakon i najmanje fizičke aktivnosti
  • Bezvoljnost
  • Gubitak apetita ili apetit koji je isti, pas redovno jede, ali uporno gubi na težini
  • Nesvestica

Kašalj je najčešći, ali i najignorisaniji simptom. Vlasnici pasa i mačaka često primete da im ljubimac kašlje, ali to pripisuju alergijama, prašini, trenunom zamoru. Naravno, nijedan od ovih uzročnika nije nužno isključen, ali u slučaju da primetite kašalj nakon fizičke aktivnosti, posetite svog veterinara.

srčani

Pozitivan test na srčanog crva. Šta dalje?

srčani crv kod pasa ~ opasni parazit koji vreba ljubimce
Prisustvo srčanog crva u krvi

Najstresniji ishod i za vlasnika i za psa je pozitivan test na srčanog crva. Prvo pitanje koje se postavlja je ŠTA DALJE? Dakle, u slučaju da je test pokazao prisustvo larvi u krvi, neophodno je uraditi Knotov test. Često se desi da pas boluje od nekog drugog plućnog stanja, te da se test na srčanog crva pokaže kao lažno pozitivan. Zbog toga je neophodno testirati životinju na prisustvo larvi u krvi. Knotov test pouzdano pokazuje njihovo prisustvo. Test košta oko 1500 dinara.

Ako se i ovaj test pokaže kao pozitivan, neophodno je detaljno se informisati o ovom oboljenju. Tu vlasnici igraju ključnu ulogu. Kao i u ljudskoj medicini, nisu svi lekari stručni za sva stanja. Postoje stručnjaci koji se bave isključivo bolestima pluća/srca kod pasa, i takve veterinare treba pronaći, da bi vas adekvatno posavetovali o terapiji.

Ono što treba uraditi dok se ne opredelite za osobu koja će lečiti vašeg ljubimca je rendgenski snimak pluća kao i ultrazvuk srca i plućnih arterija. Time se proverava više stvari: prvo, koji je stepen razvitka parazita, drugo, koji je stepen oštećenja organa koji su prouzrokovali. Najbolja vest koju možete dobiti je da parazit nije stigao da dođe do srca vašeg ljubimca. To lečenje umnogome olakšava. Ove usluge će vam biti naplaćene između 5-7000 dinara.

Dobar veterinar, strpljenje, čelična disciplina, ljubav i otvoren novčanik (tim redom!) su vaši glavni aduti za borbu protiv ove pošasti.

Postoje dva tipa tretiranja oboljenja srčanog crva. U svakom slučaju, za koji god metod da se opredelite, morate da se spremite na strpljivo i dispilinovano poštovanje ustavljene rutine koju vam lekar prepiše, kao i na mogućnost da metod neće stopostotno uništiti ovog parazita. Ne postoji stopostotno delotvoran metod za lečenje srčanog crva.

Fast kill ~ metod brzog ubijanja parazita

Fast kill tretman, odnosno adulticidni metod za ubijanje srčanog crva, predstavlja brzi način lečenja životinje. Da bi se sproveo, neophodno je detaljno i stručno ultrazvučnim i rendgenskim pregledom utvrditi stanje pluća i srca. U slučaju da se utvrdi da su organi minimalno ili nikako oštećeni, a da infekcija još nije uznapredovala, preporučuje se ova metoda. Takođe, pas ili mačka moraju biti mladi i snažni, jer je metoda invanzivna i umnogome oslabljuje životinju.

Sastoji se od pripremne terapije kortikosteroidima u trajanju od 28 dana, ispijanja invermektina i pripremne terapije do dana kada se ubrizgava imiticid. Ovolika koncentracija hemikalija može oslabiti ljubimca i povećava se rizik od srčanog udara, zato je strogo zabranjeno aktivno kretanje. U slučaju da psa izvodite napolje, on ne sme da trči, skače niti da se umara, a ako je u dvorištu, neophodno je svesti aktivnost na minimum.

Slow kill tretman

Tretman koji se preporučuje slabim, starim ili već bolesnim psima i mačkama, podrazumeva istu terapiju kao fast kill tretamn, ali ,,razvučenu” na nekoliko meseci. Umesto da se lek ubrizgava istovremeno (kao kod fast kill metode), on se u smanjenim dozama daje ljubimcu na dve nedelje.

Na našim prostorima vlada strah od fast kill metoda, koji, kao i svaki drugi, nosi sa sobom određene zdravstvene rizike. Na vlasniku je da, u dogovoru sa veterinarom, izvaga koja bi metoda najlakša bila njegovom ljubimcu za podneti, ali i dala najvaljanije rezultate.

Cene ovih tretmana zavise od stanja i težine vašeg ljubimca. Lekovi se daju prema kilaži, tako se i cena koncipira. Za psa sa lakšom kliničkom slikom, teškog 27 kg, fast kill tretman se kreće između 200-300 eura.

Spremite se na propratna stanja koja prate fast i slow kill tretmane. Naime, imunitet psa pada, tako da lakše može doći do problema sa digestivnim traktom.

Bez obzira na to kako vam izgleda, srčani crv se može izlečiti. Daleko od toga da je bezazleno i bezopasno, naprotiv, ali ne očajavajte. Uz strpljenje i pravog veterinara je moguće sprečiti najgori ishod.

srčani crv kod pasa ~ opasni parazit koji vreba ljubimce

Prevencija

Prevencija srčanog crva je najvažnija. Svi psi podležu riziku od ovog parazita: nijedna rasa, tip dlake ili podneblje nisu zaštićeni. Zato treba da štitite svog ljubimca. Pre nego što ljubimcu date tablete i kapi protiv ovog parazita, morate se uveriti da je negativan na srčanog crva. U slučaju da je životinja obolela, a vi joj date zaštitu, mogu se desiti neželjeni efekti.

Ampule ili tablete: na tržištu su različiti preparati za zaštitu životinje od srčanog crva. Neki su u vidu ampula, dok su drugi u formi tableta. Kao adekvatnije se pokazuju tablete. Neophodno je davati svakog meseca tabletu psu, tako da on bude pokriven. Tablete koštaju oko 1500 dinara.

Trudite se da dom zaštitite od komaraca: uočeno je da najčešće oboljevaju lovački psi, jer su oni najviše u prisustvu močvarnih predela. To ne znači da kućni pas ne može biti ugrižen. Trudite se da zaštitite kuću od komaraca što je više moguće.

Uvedite psa u kuću: ako imate dvorište, u mesecima dok prskanje komaraca ne doživi maksimum, ne bi bilo loše da psa uvedete u kuću. Na taj način će manje biti izložen delovanju komaraca.

*Tekst je informativnog karaktera i nije zamena za veterinarsku pomoć! Više informacija možete pogledati ovde.*

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti
Back to top button