LjubimciKorisni saveti

Mačke i ishrana – šta mačke nikako ne smeju da jedu

Vlasnici kućnih ljubimaca često nisu informisani o namirnicama koje bi mogle štetno da utiču na njihove krznene prijatelje.

Sigurno ste se nekad zapitali “da li bih svojoj mački mogao/la da dam ovu hranu? Od pasa, preko papagaja, kornjača i mačaka, za svaku vrstu životinje postoji specijalan spisak toksičnih namirnica.

Neku hranu je potrebno potpuno izbegavati, dok je neku moguće davati u malim količinama.

Kako biste bili sigurni da će vaš krzneni prijatelj biti siguran,mi vam nudimo listu namirnica koje su štetne po vaše mačke:

Sirova i pržena jetra

Jetra se može davati svako malo, ali budite oprezni jer je to hrana bogata glukozom i može izazvati proliv. Takođe zapamtite da je to hrana koja se uvek mora davati kuvana, jer sirova jetra stvara ozbiljnu hipervitaminozu vitaminom A, sa posledičnim problemima s kalcifikacijom. Sirova jetra takođe može biti kontaminirana parazitima.

Sirova riba

Bolje je izbegavati davanje sirove ribe, jer ako joj nedostaje vitamin B, mačka može iskusiti previše slabosti, pa čak i umreti. Ipak, macama nije poželjno davati ni konzervisanu tunu ili tunjevinu, jer ne obezbeđuje dovoljnu hranljivu zalihu za mačku, jer ne sadrži taurin i puna je konzervansa. Riba uzimana u velikim količinama takođe možebiti toksična, zbog mogućeg prisustva žive.

mačke
Mačke i ishrana - šta mačke nikako ne smeju da jedu

Životinjske kosti, ostaci piletine i riblje kosti

Mačka teško žvaće, pa postoji rizik da, ako joj date pileće kosti, pojede oštre komade koji mogu da povrede unutrašnje organe. Riblje kosti takođe mogu biti vrlo opasne za mačku. Što se tiče piletine, vašoj maci možete davati komade kuvane piletine, ali samo ako nema začina, soli i pre svega kožice.

Sirovo meso

Meso koje mačka može da jede mora uvek biti termički obrađeno,jer možestvoriti crve i salmonelozu. Idealno rešenje je da vašoj maci pripremite prženo meso, s time da ga ne pržite sa puno ulja, s obzirom da preterano masna hrana može izazvati stomačne grčeve.

Masna hrana, kobasice, suhomesnati proizvodi

Najbolje je mački ne davati kobasice, suhomesnate proizvode, masnoću od šunke, jer ova hrana može promovisati pankreatitis. Takođe je teško svarljiva, stoga mace mogu imati gastrointestinalnih smetnji, uzrokovanih preteranim radom jetre, koja je zadužena za varenje masnoća.

Mleko i mlečni proizvodi

Neke mačke ne podnose laktozu, pa je preporučljivo nikada ne davati mleko odrasloj mački. Konzumiranje mleka za posledicu može imati dijareju. Mačke su oduvek bile netolerantne na laktozu i kravlje mleko, toliko da, u slučaju potrebe za hranjenjem mladunaca, poželjnije je koristiti jareće mleko, bogatije hranljivim sastojcima.

mačke
Mačke i ishrana - šta mačke nikako ne smeju da jedu

Mačke ne smiju jesti određeno povrće

Među toksičnim povrćem za mačke nalazi se sirovi krompir koji sadrži visok procenat solanina i takođe predstavlja opasnost za tvrdu konzistenciju, koju je teško žvakati. Čak i zeleni, nezreli paradajz sadrži ovu štetnu supstancu, solanin.

Takođe, zeleni paradajz i sirovi krompir ne treba davati mačkama, jer mogu sadržati veliku količinu alkaloida koji izaziva ozbiljne gastrointestinalne poremećaje. Svakako treba izbegavati beli luk, praziluk i luk, čak i u malim količinama ili u kuvanoj hrani. Luk, beli luk i ljuta paprika su vrlo toksična hrana za mačke jer sadrže bisulfate i sulfokside koji uzrokuju anemiju.

 Uprkos svim svojstvima i blagodatima avokada, avokado je druga stvar koju mačke ne bi smele da jedu, zajedno sa suvim voćem, posebno makadamijom, grožđem i suvim grožđem. Lišće, seme, kora i pulpa avokada sadrže supstancu za koju se smatra da je toksična i kod mačaka izaziva povraćanje i dijareju.

Kisela hrana

Kisela hrana je jako toksična po zdravlje mačaka. Limun, sirće i druga kisela hrana mogu imati neželjene efekte na gastrointestinalnom nivou, uzrokujući probleme poput dijareje ili povraćanja.

Pseća hrana

Zbog svog sastava, pseća hrana je proučavana kako bi udovoljila prehrambenim potrebama psa, koje se potpuno razlikuju od mačjih, pa je apsolutno najbolje izbegavati je.

mačke
Mačke i ishrana - šta mačke nikako ne smeju da jedu

Testo za hleb i hleb

Mačkama nikada ne biste smeli davati testo za hleb. Mačji stomak je idealno okruženje za razmnožavanje kvasca. Zato bi sirovo testo moglo da se proširi i dovede do ozbiljnih respiratornih problema. Zapravo, hleb, kao i druga hrana, sadrži rafinirane ugljene hidrate.

Oni mogu doneti dobar nivo energije, ali takođe mogu izazvati povećanje telesne masti, što sigurno nije dobro za mačku. Kako u pogledu težine na kostima, tako i u pogledu patologija koje mogao bi se razviti, kao što je dijabetes.

Čokolada i slatkiši

Čokolada je vrlo toksična hrana za mačke, kao i njeni derivati. Teobromin sadržan u ovoj hrani uzrokuje različite simptome, uključujući: dijareju, povraćanje, kožne reakcije i dehidrataciju, pojačan srčani ritam, dijabetes, a u slučaju unošenja ogromnih količina čokolade izazivageneralizovanu insuficijenciju i smrt životinje. Pored toga potrebno je izbegavati i pekarske proizvode, čak i slane, , bombone, bilo kakvu vrstu šećera, čips, kajsije.

Čaj i kafa

Kafa i čaj su vrlo toksična hrana za mačke, pogotovo zbog činjenice da su bogati kofeinom, koji stimuliše CNS i lučenje adrenalina. Unošenje velike količine kofeina izaziva ozbiljne reakcije u srcu i respiratornom sistemu kod mačaka i može biti fatalno. Simptomi trovanja kofeinom su obično: palpitacije, povećana brzina disanja, jaka uznemirenost, konvulzije.

Sirova jaja

Ne, mačku ne treba hraniti sirovim jajima. U belancu postoji enzim koji smanjuje apsorpciju vitamina B, a sirovo jaje može dovesti do salmoneloze baš kao i kod ljudi. Loše kuvana jaja mogu izazvati gastrointestinalne smetnje i dijareju.

Savet: Ukoliko niste 100% sigurni da li je neka hrana adekvatna i sigurna za vašeg ljubimca, najbolje je da konsultujete veterinara. Veterinar će vas najbolje uputiti u sve nutrijente određene namirnice, kao i na moguću toksičnost po vašeg ljubimca.

Preporučujemo da pročitate:

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button