LepotaKoža, kosa, nokti

Kako pravilno oprati kosu – vodič za pravilno pranje!

Da li ste se ikada zapitali kako se pravilno pere kose? Ako niste trebalo bi. U nastavku sledi detaljan vodič kako pravilno oprati kosu.

Pranje kose je neophodan ritual lične nege. Naravno, jednostavan je! Ali, često se može desiti da kosa posle pranja izgleda i dalje masno, jer nije lepo oprana.

Zato, da bi kosa bila lepa, sjajna, zaista čista i negovana potrebno je da bude pravilno oprana. Pored pravih proizvoda za kosu potrebno je znati tačno na koji način se oni koriste i koliko često. 

U  nastavku vodiča otkrivamo nekoliko caka i kako pravilno oprati kosu.

Kako pravilno oprati kosu – pravila i tehnike pranja kose

Postupak pravilnog pranja kose:

 • Tokom pranja kose dobro nakvasite kosu toplom vodom (kosa mora biti potpuno mokra pre nego što nanesete šampon).
 • pripremite kosu regeneratorom i to pre nanošenja šampona, naročito ako imate dužu kosu. Nanesite malo regeneratora na vrhovima i nežno utrljajte među pramenove. To će vratiti kosi sjaj i zaštititi je od čupanja, kidanja, krzanja, listanja i cvetanja krajeva.
 • Nežno umasirajte šampon pri korenu kose. Prvo dobro umasirajte među dlanove, a zatim nanesite direktno do korena kose i umasirajte, da se stvori bogata pena.
 • Kožu sve vreme masirajte jagodicama prstiju, bez grebanja i pritiskanja, kao i bez kružnih pokreta da se ne bi mrsila ili čupala.
 • Krajevi kose se ne šamponiraju posebno, jer će pena koja se stvara pri korenu isprati i ostatak kose. Dovoljno je da penu od šampona provučete celom dužinom kose, kako bi se zadržala malo i na krajevima.
 • Šamponirajte kosu dva puta u toku pranja. Prvi put skidaju se sva ulja i sve nakupljene nečistoće, koja su najbliža korenu. Drugi put kosa se šamponira i pere da sastojci šampona uđu u strukturu dlake, da je obnove i ojačaju.
 • Dobro isperite kosu od šampona, a potom iscenite višak vode iz pramenova.
 • Pripremite kosu za nanošeje maske ili pakovanja za kosu, a kada je nanesete ostavite da odstoji nekoliko minuta.
 • Posle maske sledi finalno ispiranje, sušenje čistim peškirom i nanošennje dodatnog zaštitnog sredstva.

Dodatna pravila vezana za pravilno pranje kose

Prvo pravilo – izbegavajte svakodnevno pranje kose

Najvažnije od svega je sledeće – izbegavajte svakodnevno pranje kose. Iako se čini da vam je kosa svaki dan masna i prljava, izdržite i potrudite se da je ne operete sutradan.

Pravilno pranje kose podrazumeva šamponiranje na dva do tri dana, a to je sasvim dovoljno za sve tipove kose. Bilo da imate masnu ili suvu kosu, prečesto pranje kose može biti samo kontraproduktivno.

Skalp kože glave svakodnevno prirodno luči određenu količinu sebuma, tj. prirodnih ulja koja predstavljaju prirodnu zaštitu kose. Istovremeno je hidriraju i štite od isušivanja. Prečestim pranjem produkcija se ubrzava, što dovodi onda do ubrzanog stvaranja sebuma i konstantnog osećaja masne kose.

Drugo pravilo – perite kosu toplom vodom

Drugo pravilo odnosi se na pranje toplom vodom. Nikako vrućom i nikako hladnom vodom kosa ne bi trebalo da se pere. Koliko god da volite voda da bude toplija ili ako vas to opušta, oduprite se toj želji zarad dobrobiti vaše kose.

Topla voda otvara pore, otvara folikule dlaka, omekšava kosu i ne isušuje je. Omogućava da šampon svojm hranljivim aktivnim dejstvom dubinski uđe u strukturu dlake, a zatim je i dobro opere.

Hladna voda ima drugu značajnu funkciju prilikom pranja kose. Posle dubinskog pranja i šampniranja toplom vodom, isperite još jednom hladnijom vodom celu kosu.

Važno je zbog toga što će hladna voda “zaključati” vlažnost u kosu. Odnosno, hladna voda zatvara pore i folikuli dlaka ostaju zatvoreni. Zadržava se vlažnost u kosi, a ona postaje jača i otpornija na kidanje, lomlenje, ispušivanje i opadanje kose.

Zašto ne vruća i zašto ne hladna voda za pranje kose?

Izlaganje pramenova kose previsokom temperaturama može biti opasno za vašu kosu. Vruća voda više isušuje kosu, te ona brže i lakše postaje suva, beživotna i deformisana. Ukoliko imate farbanu kosu, vruća voda će učiniti da se boja farbe brže ispere sa kose.

Kada je u pitanju hladna voda, ni to nije dobro rešenje za pranje kose. Šamponiranje hladnom vodom neće dobro oprati kosu od nakupljene prljavštine. Pored toga, koža i kosa neće se dovoljno omekšati i biće nedovoljno opušteni da prime sastojke šampona. 

Treće pravilo – nežno masirajte skalp tokom šamponiranja

Nežna masaža je veoma važna za vlasište, zdravu kosu, ali i za jačanje korena dlake. Pored toga što će očistiti vlasište, masaža će pojačati cirkulaciju kože glave, što ojačava koren kose i pomaže u stimulisanju prirodnog rasta zdrave kose.

Idealno je da masaža tokom šamponiranja traje minut do dva. Najbolje je vrhovima prstiju masirati koren dlaka i skalp, minimalnim pritiskom dok se za to vreme stvara pena od šampona. 

Nemojte trljati kožu agresivno. Takođe, nemojte grebati vlasiše noktima, već isključivo minimalnim pritiskom. Treba biti prijatno na dodir da ne dođe do crvenila na glavi ili se koža ne iritira.

Četvrto pravilo – koristite šampon koji odgovara vašoj kosi

Koristite šampone koji odgovaraju vašem tipu kose. Takođe, koristite i šampone čija formula najbolje može zadovoljiti osnovne potrebe ili specifične zahteve kose. Konkretno:

 • Za masnu kosu – pogodni su lagani šamponi koji prečišćavaju, daju volumen i ne stvaraju težak osećaj na kosi nakon pranja.
 • Za suvu kosu ili oštećenu – pogodni su hidratantni šamponi koji zadržavaju vlažnost, omekšavaju je i olakšavaju raščešljavanje.
 • Za normalan tip kose – pogodni su umereno hidratantni šamponi, koji vraćaju kosi sjaj i daju zdrav izgled.
 • Za farbanu boju kose – odgovaraju najviše šamponi za farbanu kosu, a za blajhanu ili plavu kosu šamponi sa ljubičastim pigmentom (ljubičasti šamponi).

Peto pravilo – ostavite masku da odstoji od 5 do 7 minuta

Kada završite sa šamponiranjem na red dolazi maska za kosu. Pravilno se nanosi od sredine kose i vuče prema krajevima. Ne treba se stavljati na koren kose, kako je ne bi otežala u korenu ili ubrzala mašnjenje.

Masku je potrebno pravilno raspodediti među pramenove i duž cele kose, a za tu svrhu potreban vam je češalj sa širokim zupcima (poželjno drveni). Očešljajte se lagano i ravnomerno, tj. celom dužinom kose, da se maska među pramenovima ravnomerno raspodeli i upije u kosu.

Šesto pravilo – posle pranja obavezno je zaštitno sredstvo

Posle šamponiranja ritual pravilnog pranja kose još uvek nije završen. Treba kosi obezbediti dodatnu zaštitu od toplote, koji će je sačuvati od isušivanja i pucanja.

Ako planirate da kosu osušite fenom ili da je nakon sušenja dodatno stilizujete (peglate, uvijate, pravite frizure…) zaštitite je. Kosi je neophodna toplotna zaštita kako ne bi pucala ili se kidala na krajevima.

Prvo, potrebno je kosu dobro prosušiti čistim i dobro upijajućim peškirom. Zatim, treba naneti još jedan kozmetički preparat, koji je u stvari njena zaštita. To može biti ulje za kosu, serum za kosu i suve krajeve, kapi za suve krajeve, sprej za kosu ili bilo koji drugi.

Slično

Back to top button