ReceptiKorisni savetiNapici
U trendu

Najbolji recepti za koktele koje morate probati

Alkohol i alkoholna pića uvek mogu služiti za nešto mnogo više od običnog opijanja.

U alkoholu treba da se uživa i alkohol treba da služi kao sredstvo, odnosno bonus za specijalne prilike ili trenutke opuštanja, a ne kao beg od trezvenih misli, lek za tugu ili bilo kakva terapeutska metoda lečenja naših emotivnih problema.

Najbolji način da priredite zabavu propraćenu alkoholom čak i kada su vam gosti oni koji ne piju često jete svakako koktel, koji svojim izgledom može delovati privlačno svima, a samim okusom ih doslovno ostaviti bez teksta.

Recepti za koktele su ono što vam treba – u nastavku saznajte recepte za 14 najpopularnijih koktela za instant osveženje.

Kokteli mogu poslužiti kao idealan način da isprobate različite recepte i varijacije sa alkoholom, te još više razvijate vlastiti ukus.

Pored toga što je zanimljivo isprobavati nove stvari, možete se iznenaditi rasponom kvalitetnih i drugačijih koktela koje možete napraviti sa nekim od uobičajenih namirnica,

U nastavku pogledajte recepte za neke od najjednostavnijih i istovremeno najukusnijih koktela koje jednostavno morate probati.

Recept za koktel Crvena sangrija

najbolji recepti za koktele
Najbolji recepti za koktele

Ova vrsta sangrije je savršena za opuštena druženja, a još bolji efekat ima ako je napravite dva dana prije i pustite da se sastojci lepo soje.

Uputstva:

U posudi mešajte jednu bocu metlora (750ml), jednu šolju šećera, jednu šolju likera od pomorandže i pola šolje rakije sve dok se šećer ne otopi. Prelijte tri šolje hladno limunovo-krečne sode ili gazirane vode i po želji narezanog voća. Služiti sa ledom.

Recept za koktel French 75

najbolji recepti za koktele
Najbolji recepti za koktele

Reč je o piću koje je nastalo u Parizu tokom Prvog svetskog rata.

Orginalna verzija pića imala je žestok efekat na one koji ga piju, pa je nastala izreka da ‘udara poput francuske artiljerijske puške od 75mm. Otuda je nastalo ime ‘French 75’. Verziju koju ćemo vam predstaviti sadrži manje džina.

Uputstva:

Ledom napunite tri četvrtine koktel šejkera, dodajte 3/4 unce džina, jednu kašiku poslastičarskog šećera ili jednostavni sirup, te dvije kašičice limunovog soka.

Poklopite i promućkajte 10-15 sekundi ili dok se na spoljnoj strani pejkera ne stvori kondenzacija. Procedite u čaše za šampanjac i prelijte šampanjem.

Recept za koktel moskovska mazga

najbolji recepti za koktele
Najbolji recepti za koktele

Prvobitno je razvijena četrdesetih godina prošlog veka, a danas spada u jedno od najpopularnijih mešanih pića. Nudi osvežavajući okus i zaista je trebate probati.

Uputstva:

U posudi kombinujte 4 šolje đumbirskog piva, 2/3 šolje limete 1-1/4 šolje votke. Servirajte sa ledom, a po želji se poslužite i kriškama limete.

Recept za koktel strastveni voćni uragani

najbolji recepti za koktele
Najbolji recepti za koktele

Ovo piće je izuzetno popularno u Nju Orleansu, a šta je popularno u kolijevci ‘džeza’ vrijedno je probavanja.

Uputstva:

U posudu stavite 2 šolje soka od marakuje, jednu šolju i dve kašike šećera, 3/4 soka limete, 3/4 svijetlog ruma, 3/4 šolje tamnog ruma i 3 kašike grenadina.

Mešajte dok se šećer ne rastopi, zatim dodajte led u 6 uraganskih ili ‘highball’ čaša i ravnomerno podelite koktel između čaša.

Recept za koktel Irska kafa

najbolji recepti za koktele
Najbolji recepti za koktele

Irska kafa je napitak kome čak i osobe koje nisu ljubitelji kofeina neće moći odoleti.

Uputstva:

2 kašičice šećera i 2 unci irskog viskija podelite između dve šolje, pa prelijte kafom. Po želji stavite 1/4 teške pavlake za šlag i 1 kašičicu zelene kreme, dok se šlag ne formira i prelije kafu.

Recept za koktel Michelada

najbolji recepti za koktele
Najbolji recepti za koktele

Reč je o pivskom koktelu koji je miks meksičkog lagera, soka limete i ljutog sosa. Postoji mnogo varijacija istog, ali mi ćemo predstaviti jednostavnu verziju.

Uputstva:

Veliki čašu napunite ledom i pomešajte 6 crtica ljutog sosa, 3 crtice Maggi začina ili sojinog sosa, 1-3 crticie Vorcestershire sosa, 1/4 šolje soka limete i 1 bočicu Corona ili Modelo piva. Uživajte.

Recept za koktel Sazerac

najbolji recepti za koktele
Najbolji recepti za koktele

Još jedan koktel koji dolazi iz Nju Orleansa i koji je idealan za ljubitelje viskija.

Uputstva:

Pomoću absinta isperite čašu, a u drugoj čaši promešajte 1 kocku šećera, 2 crtice grenčice Angostura i 3 crtice Pechaudove grenčice.

Naspite 50 mililitara raženog viskija, a zatim čašu napunite ledom. Mešajte, a onda procedite u ispranu, pripremljenu čašu, te na vrh pića stavite limunovu koru.

Recept za koktel Gimlet

recept za koktel gimlet
Najbolji recepti za koktele

Gimlet je idealan napitak za one koji ne piju puno. Mešavina blago slatkih ukusa je privlačna i neodoljiva u isto vreme.

Uputstva:

Sa tri četvrtine leda napunite koktel šejker, potom dodajte 60ml džina, 30ml soka limete i 1 kašičicu šečera poslastičara. Poklopite i mućkajte 10-15 sekundi, a onda procedite u ledenu čašu i servirajte.

Recept za punč od ananasovog ruma

recept za punč od ananasovog ruma
Najbolji recepti za koktele

Idealno piće ukoliko želite okusiti tropske krajeve.

Uputstva:

U posudi kombinujte 3-1/2 šolje nezaslađenog soka od ananasa, 1-1/2 šolje soka od pomorandže, 1 šolju kokosove vode, 1 šolju soka od narandže, breskve ili manga, 1 šolju kokosovog ruma, 1 šolju tamnog ruma, 1/4 šolje soka od limete i 3 kašike grenadina. Promešajte i poslužite sa ledom.

Recepti za koktele – Garibaldi

recept za koktel garibaldi
Najbolji recepti za koktele

Klasično i jednostavno mešano piće koje je idealno za osvežavajuće bekstvo od vrućine.

Uputstva:

U čašu dodajte 2 kocke leda, potom 45 ml Camparija i malo soka od pomorandže. Dobro promešajte da se sjedini, a onda dodajte i još jednu kocku leda i ostatak čaše napunite sokom od pomorandže. Ukrasite kriškom narandžine kore i plastičnom slamkom.

Recept za koktel Cosmopolitan

recept za koktel cosmopolitan
Najbolji recepti za koktele

Divan klasični koktel kojeg između ostalog čini votka, sok od brusnice i limeta.

Uputstva:

U koktel šejker dodajte 30ml votke, 30ml soka od brusnice, 15ml triple sec voćnog likera, sok od pola limete i led. Protresite i procedite u čašu za martini, te uživajte u okusu.

Recept za koktel Jungle Bird

recept za koktel cosmopolitan
Najbolji recepti za koktele

Koktel od ruma sa Camparijem i ukusima tropskog voća.

Uputstva:

U koktel šejker dodajte 45ml tamnog ruma, 30ml soka od ananasa, 20ml Camparija, 10ml šećernog sirupa, 15 ml soka od limete i led, te promešajte. Čašu napunite ledom, a koktel procedite u nju i ukrasite klinom ananasa.

Recept za koktel Treacle

recept za koktel treacle

Londoski specijalitet koji se pravi od ruma, soka od jabuke i grenčicne.

Uputstva:

U kratku čašu napunjenu ledom dodajte 60ml tamnog ruma, 10ml šećernog sirupa, 20ml soka od jabuke, 2 crtice grenčine i promešajte. Čašu ukrasite kriškama jabuke.

Recept za koktel Vinski hladnjak

recept za koktel vinski hladnjak

Ovaj koktel je savršen za vrući ljetni dan i osveženje nakon istog.

Uputstva:

U čašu vina napunjenu ledom stavite 60ml belog vina, 15ml vodke, 15 ml soka od pomorandže, 15ml limunovog soka i gazirano piće kojim prelivate smesu.

Pogledajte i naše bezalkoholne varijante ovih koktela!

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button