Zdravlje

Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk

Ne postoji osoba koja istinski uživa u alkoholu ili barem u nekoj čašici istog s vremena na vreme. Ali ko nekad nije izgubio kontrolu i narednog jutra proklinjao sebe zbog toga? Ako vas to podseća na vas, onda ste na pravom mestu. Ili, bolje rečeno, na pravom članku. 


Alkoholičari bi rekli da je mamurluk jedina loša posledica konzumiranja alkohola. Mi se ne bi složili, jer ima ih još nekoliko. No budući da to nije poenta ovoga teksta, nećemo se previše obazirati na njih. Akcenat neka bude na jutru koje dolazi iza noći obeležene rakijom, viskijem, votkom ili bilo kojim pićem koje ste konzumirali prethodno. Nesumnjivo znate šta vas čeka kada se probudite i to je gotovo sigurno kao i pojava sunca na istoku. Naravno, postoje neke metode kojima možete sprečiti pojavu mamurluka. Ili, barem umanjiti šanse da isti bude toliko jak da poželite skinuti glavu sa svojih ramena. No u ovom tekstu ćemo se isključivo bazirati na njegove posledice i kako da pristupite istim.

krigla-piva-alkohol
Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk


Pa, ostanite s nama. 


Ne postoji magičan napitak koji leči mamurluk.


Pre nego se posvetite bilo kojoj radnji, obavezno na početku utvrdite činjenice. A činjenice su jasne – ne očekujte da možete napraviti magični napitak koji će vam mamurluk momentalno otkloniti iz organizma. Razlog je jednostavan – nauka još nije ustanovila šta tačno izaziva mamurluk.


Da, jasno je da će preterana konzumacija alkohola rezultirati žestokim bolom u glavi. Međutim, i dalje nije jasno zašto alkohol tako deluje na organizam. Podsećamo vas da mamurluk ima uticaj na gotovo svaki organ u vašem telu, od gastrointestinalnog trakta, do mozga i srca. Zbog toga je nemoguće pronaći lek koji će izlečiti svaki simptom mamurluka. 


Ipak, dobre vesti su da određene metode mogu ublažiti iste, olakšati vam bol, pomoći vam da se osećate bolje i lakše pristupite obavezama koje imate u predstojećem danu.


1. Popijte dosta vode prije spavanja

čaša-vode-hidratacija
Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk


Konzumacija alkohola uzima vodu iz vašeg organizma što rezultuje dehidracijom, koja potom izaziva glavobolje i slabost. Kada se vratite iz provoda, obavezno popijte dosta vode kako bi omogućili svom organizmu esencijalno sredstvo za njegovo normalno funkcionisanje. Čak iako vam se u datom momentu čini da ćete povratiti od vode, nastavite i budite svesni da to može doneti samo benefite organizmu. Također, kofein vam može biti od pomoći, naročito ukoliko u skorijem vremenskom roku morate biti na poslu ili bilo kojoj aktivnosti koja zahteva energiju i koncentraciju. Ipak, kofein koristite u kontrolisanom omjeru ukoliko ste previše dehidrirali.


2. Sok od paradajza ili Sprite

sok-od-paradajza
Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk


Postoji teza da je najbolji način da lečite mamurluk tako što naredno jutro nastavite piti. Iako u toj tvrdnji ima određene istine, ne bismo vam preporučili istu. Alkohol dugoročno iscrpljuje organizam i vašem organizmu je potrebno vreme da se regeneriše. Način za to svakako ne bi smeo biti alkohol, odnosno još alkohola. Umesto toga, napravite sebi sok od paradajza obogaćen alaninom i uživajte u njegovom dejstvu. Za njega su naučnici ustanovili da može smanjiti nivo alkohola u krvi. Također, dobro rešenje predstavlja i Sprite, piće za koje su kineski istraživači ustanovili da je najidealnije za lečenje simptoma mamurluka.


3. Jedite ugljikohidrate

ugljikohidrati
Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk


Velike količine unesenog pića prave različite uticaje na vaš organizam i značajno smanjuju nivo šećera u krvi. Upravo to je razlog zašto osobe sa dijabetisom moraju biti posebno oprezne kada piju. Ako se pitate koji je najbolji način da podignete nivo šećera u krvi, a ne podrazumeva samo hidrataciju vodom, onda odgovor leži u ugljikohidratima. Doručak bogat ugljikohidratima ne samo da pomaže u hidrataciji i stabilizaciji šećera u krvi, nego daje i preko potrebnu energiju. 


Koji su najbolji izvori ugljikohidrata? Smeđa riža, povrće, voće i zobene pahuljice. A budući da su vam ugljikohidrati potrebni baš u tom trenutku, cilj vam treba biti da ih unesete putem hrane. To treba da bude hrana koja se najbrže apsorbuje kako bi što pre delovala na vaš organizam. Naša preporuka je da to budu zobene pahuljice pomešane sa jabukom i bananom. Izblendajte jabuku i bananu i pomešajte ih sa nekoliko kašika zobenih pahulja prokuhalih u vodi i uživajte. 


4. Đumbir

đumbir
Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk


Resetovati organizam nakon mamurluka nije lako, ali su tu uvek alternativne metode i namirnice koje mogu pomoći, a da niste znali za to. Jedna od njih je i đumbir koji među mnogim aktupunkturistima i travarima važi za odličan, a prirodan lek za mamurluk


Dodaćemo da ne postoje studije koje mogu potvrditi blagotvorno delovanje đumbira na mamurluk, no brojne osobe tvrde da konzumiranje ove namirnice, posebno u obliku čaja od đumbira, može da smanji osećaj mučnine i probavnih smetnji, jer svojim prirodnim svojstvima daje efikasan kontrast svim simptomima mamurluka. 


5. Slanina, jaja, sir

slanina-jaja
Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk


Slanina u većini slučajeva nije zdrava za konzumaciju, ali jeste za mamurluk. Slanina i jaja sadrže aminokiselinu zvanu cistei, za koju su naučnici otkrili da može smanjiti količinu acetaldeida u telu. S obzirom da je aceltaldoid jedan od nusprodukata koje konzumacija alkohola ostavlja na vaš organizam i rezultuje mamurlukom, sendvič sa slaninom i jajima itekako može biti od pomoći. 


No, ukoliko ste vegetarijanac ili vegetarijanka, ne brinite, imamo rešenje. Brokoli također zadrže velike količine cisteima, tako da bi njena konzumacija svakako mnogo doprinela vašem telu u borbi sa mamurlukom. 


6. Vitamini B i C


 Mnogi simptomi mamurluka nastaju kao posledica nedostatka hranljivih sastojaka, a alkohol posebno utiče na vitamin B. Vitamin B je odgovoran za energiju, funkciju mozga i održavanje imunološkog i nervnog sistema kako bi pravilno funkcionisali. Ukoliko osećate umor i nizak nivo energije, to je upravo povezano sa nedostatkom B vitamina. 


Osim vitamina B, još jedan vitamin koji morate uzeti u obzir je vitamin C. Istraživanja su pokazala da je upotreba alkohola smanjila količinu C vitamina u organizmu, te samim tim otežala telu sposobnost da se brani. To povećava šanse sa prehladu, viruse i potencijalne bolesti povezane sa alkoholom, zato ne zaboravite se zaštititi i ojačati namirnicama poput pomorandži, crvene paprike, kivija i jagoda

7. Spavajte

mačka-spava
Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk


Jasno nam je, verovatno se i sami pitate zašto preporučujemo spavanje kada upravo nakon spavanja po povratku iz ‘ludog provoda’ završimo sa teškom glavoboljom u glavi. Setite se koliko ste se puta vratili kući i osećali iscrpljenost izazvanu alkoholom koja vas je uljuljkala i naterala na spavanje? Sada se setite koliko puta ste se probudili nakon samo 4 ili 5 sati u nemogućnosti dalje da spavate? Buđenje je, naravno, pratila glavobolja. A glavobolja i proklinjanje svega, te potom guglanja po internetu kako da izbacite to “čudo” iz organizma.


Savetujemo vam svakako da ponovo odspavate, ali tek nakon što date svom organizmu preko potrebne kalorije za suzbijanje simptoma mamurluka. Pojedite doručak bogat ugljikohidratima, popijte dosta vode, sok od paradajza, a onda probajte ponovo zaspati. Vaše telo će nakon drugog spavanja biti odmorno, regenerisano i gotovo je sigurno da ćete se osećati preporođeno. 


8. Trening

žena-trening
Osam najboljih saveta da izlečite mamurluk


Sigurno je da kad ste pod “napadom” mamurluka, i samo disanje izgleda kao teško izvodiva radnja. Posebno neki fizički izazov poput trčanja, dizanja tegova ili bilo čega sličnog. Ipak, neka vam bol koji osećate bude motivacija, a trening jedno od rešenja da se rešite istog. Ne mora to biti prezahtevan trening, ali svaka vežba koja zahteva da se na nju fokusirate i kontrolišete napor koji izaziva, pomoći će vašem telu i mentalnoj snazi, ojačati vaš metabolizam i olakšati organizmu da se reši toksičnih kalorija

Kada pričamo treningu, nije dovoljno samo da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, potrebno je i da to pravilno radite. Zato pogledajte i – Kako se pravilno baviti sportom?

Slično

Back to top button