Korisni savetiZdravlje
U trendu

Najbolji saveti za bezbedno konzumiranje alkohola

Alkohol i alkoholna pića spadaju među neka od najzastupljenijih stvari na planeti i deo su mnogih kultura širom sveta. Tu svakako spada i balkansko područje gde se uz alkohol slavi, tuguje, druži i peva, sve u zavisnosti kakva je prilika i kako se osećamo. Ipak, konzumiranje alkohola zahteva izuzetnu kontrolu ukoliko ne želimo biti predmet ismevanja drugih ljudi. Zato moramo obratiti pažnju kako pijemo, koliko pijemo i kako se ponašamo tom prilikom.

Negativne strane alkohola najviše se odražavaju u ovisnosti koju isti može izazvati, ali i postupcima koje možemo raditi dok pijemo. Preterani unos alkohola može izazvati euforiju, uticati na naš vid, govor, ali i ravnotežu. Također, može smanjiti sposobnost samokontrole, što lako izaziva neugodne situacije.

Govorimo ono što mislimo bez ikakvog filtriranja misli i radimo stvari bez ikakve racionalne spoznaje o posledicama koje to može izazvati. Pored toga zamuckivanjem dok pričamo i hodanjem bez ikakve ravnoteže, delujemo zaista neozbiljno, odbojno i gubimo na vlastitoj reputaciji.

Zbog toga je neophodno da pratimo određene smernice kako bi konzumiranje alkohola pretvorili u svoju korist. Ako pijemo samo da bi se sutra stideli svojih postupaka, onda sebi pravimo veću štetu.

Kako na siguran način konzumirati alkohol?

Nikada nemojte piti na prazan stomak

najbolji saveti za bezbedno konzumiranje alkohola

Alkohol u vaš krvotok ulazi kroz stomak i tanko crevo, a što je stomak prazniji, odnosno što ste gladniji, to je apsorpcija i ulazak alkohola u vaš krvotok brži. Istovremeno, sposobnost da kontroliše svoje postupke je znatno manja. Upravo zbog toga treba da jedete pre nego što počnete piti, a također i konzumirati hranu dok pijete. Alkohol brzo troši kalorije iz vašeg stomaka, pa je dobro jesti hranu koja se duže zadržava u istom. Najbolja hrana koju možete konzumirati dok pijete je:

– hrana bogata ugljikohidratima, kao i prirodnim mastima (losos ili avokado)
– hrana sa visokim sadržajem proteina (sir, kikiriki, meso).


Ova vrsta hrane pomaže u usporavanju brzine kojom kalorije napuštaju vaš stomak. Što duže hrana ostaje u njemu, to je proces apsorpcije alkohola u vaš krvotok sporiji.


Edukujte se o alkoholu

najbolji saveti za bezbedno konzumiranje alkohola

Sećate li se scene iz legendarnog filma ‘Lajanje na zvezde’ kada profesor ispituje učenike, a onda zadovoljan odgovorom jednog od njih ponosno kaže drugom: ‘E sa ovakvim se predznanjem ide u kafanu?‘. To je odličan primer da pre bilo čega što radimo trebamo biti edukovani o tome. Moramo biti svesni pozitivnih i negativnih strana svega što radimo ili konzumiramo.

To posebno važi za alkohol čija konzumacija ima poprilično negativne posledice na vaš organizam. Zbog toga ste dužni prenstveno prema sebi da uvidite koliko trebate piti i zašto ne smete preterivati. Konzumiranje alkohola je povezano sa srećom, slavljem, popularnošću i atraktivnošću, no negativne posledice su puno veće i opasnije.

Glavna ideja je da zadržite što više pozitivnih uz minimalan efekat negativnih. To možete samo ako se edukujete kako alkohol deluje na vaš organizam i kako da izbegnete pojavu posledica njegovog preteranog konzumiranja.

Postavite ciljeve i držite se njih

najbolji saveti za bezbedno konzumiranje alkohola

Najveći problem kada pijete, posebno u izlascima, jeste nemogućnost da prekinete onda kada znate da trebate. Jednostavno, osećate se ugodno i vodite se osećanjima i instinktima, te smatrate da ništa nije vredno kvarenja tog osećaja. Ipak, ciljeve morate postaviti ukoliko želite da imate kontrolu nad sobom i konzumacijom alkohola.

Recimo, postavite cilj ograničenja konzumacije alkohola tako što ćete piti samo tri dana u sedmici ili mesecu ili samo u posebnim prilikama. Nikada nemojte piti svakodnevno, te ostavljajte sebi i organizmu minimalno dva dana između konzumacije alkohola.

Nastojte pratiti koliko pijete svake nedelje kako biste mogli usporiti kada je potrebno. Takođe, ne libite se da odbijete piće od prijatelja ako znate da je to ispravna odluka. Time ćete pokazati svoj stav i dati vrednost vašem karakteru, a to vam može pomoći i u raznim drugim situacijama. Stav i karakter su najvažniji.


Pijte polako i uzimajte dosta vode

najbolji saveti za bezbedno konzumiranje alkohola

Alkohol deluje tako što uzima vodu iz vašeg organizma, a taj proces možete usporiti ako naizmenično konzumirate vodu. Ostati hidriran vodom je neophodna stvar ukoliko želite da pijete duže i ostanete što svesniji u tom periodu. Alkohol je diuretik koji povećava proizvodnju urina i tera vas često na obavljanje male nužde. Sve to dovodi do žeđi i dehidracije, koja kasnije rezultira i teškim mamurlukom. Zbog toga nastojte uzimati dosta vode između pića i nemojte se zbog toga osećati neugodno pred prijateljima. Ako pak budete, pijte vodu svaki put kada idete u toalet, daleko od očiju svih.


Kvalitet ispred kvantiteta – pijte proverena pića

najbolji saveti za bezbedno konzumiranje alkohola

Izgradite svoj alkoholni ukus i nemojte jeftina i svakakva pića unositi u vaš organizam. Istražite, edukujte se i saznajte koja su najbolja vina, viskiji, konjaci i piva, te koja hrana najbolje ide s kojim pićem. Kada nađete pića koja vam se sviđaju i za koja znate da su kvalitetna, manja je vjerovatnoća da ćete piti da se napijete, već ćete nastojati da što više uživate u samoj konzumaciji pića i celokupnom iskustvu koje vam to donosi.

Osim toga, imajte u vidu da izbegavate mešanje pića. Mešanje pića teško padaju kako stomaku tako i glavi, obično su visoko kalorična, ali nezasitna, te osim što ćete imati težak mamurluk kad se probudite, pratiće ih i bolovi u stomaku. Posebno je loše mešati alkohol sa energetskim pićima, a istraživanja su pokazala da kombinacija ove sve vrste povećava vašu potrebu da pijete, te ujedno i maskira znake opijenosti.


Pijte iz pravih razloga – alkohol je za uživanje, ne za moranje

najbolji saveti za bezbedno konzumiranje alkohola

Ako konzumirate alkohol da bi rešili neki problem i ispunili određenu emotivnu rupu koju nosite u sebi, nemojte. Alkohol treba služiti kao dopuna nekoj aktivnosti i okupljanju, umesto da bude primarni fokus istog. Alkohol ne smete gledati kao obavezu, već kao čisti dodatak koji uzimate ne zbog toga što morate, već zato što želite.


NEMOJTE VOZITI DOK PIJETE!!!

najbolji saveti za bezbedno konzumiranje alkohola

Najgore posledice koje konzumacija alkohola donosi uglavnom su dugoročne i baziraju se na kontinuiranom uništavanju vašeg tela i organizma, no neke od njih mogu biti i kratkoročno i dugoročno brutalne i to ne samo za vas. Sami ste svesni koliko je saobraćajnih nesreća i ubistava nastalo kao posledica vožnje pod dejstvom alkohola, zbog čega to nikada sebi ne biste smeli dozvoliti. Ukoliko izlazite u grad i spremni ste potrošiti određenu količinu novca za alkohol, pobrinite se da izdvojite novac i za taksi prevoz koji će vas bezbedno vratiti kući i sprečiti vas da pijani sednete za volan, te rizikujete kako vlastiti tako i život drugih osoba. Odgovornost je najbitnija.

Slično

Back to top button