LepotaZdravlje

Koji je rok trajanja kozmetičkih proizvoda?

Svako u kući ima bar jedan kozmetički proizvod, od losiona za telo do maskare, ruža ili pudera. Verovatno ste primetili da na svakom proizvodu stoji slovo M praćeno nekim brojem. Da li ste se ikad zapitali šta je to i šta predstavlja? Kozmetika takođe ima datum i rok isteka, kao i svi proizvodi. Po zakonu, ovaj znak obavezno mora biti napisan na dnu ili sa strane proizvoda.

Definisan kao PAO (Period nakon otvaranja), ovaj period odgovara mesecima tokom kojih bi trebalo koristiti taj proizvod (slovo M praćeno brojem).

šminka
Koji je rok trajanja kozmetičkih proizvoda?

Šta utiče na rok trajanja?

 1. Pre svega, potrebno je zapamtiti da kozmetika nije ista: da, može imati iste svrhe, ali prisustvo vode je prvi element na koji moramo obratiti veliku pažnju; ako je voda najzastupljenija među sastojcima, onda je verovatnije da će proizvod kratko trajati. 

To je zato što se voda ne bori protiv širenja bakterija.

 1. Drugo, važno je pakovanje: korišćenje proizvoda nakon isteka sigurno nije najbolji izbor, ali rok zavisi i od pakovanja u kom se nalazi.

U praksi, ako pakovanje izoluje proizvod od kontakta sa vazduhom i kožom, proizvod će najverovatnije imati rok trajanja do 1 godine.

Poređenja radi, u slučaju kada pakovanje ne izoluje proizvod od negativnih agensa (svetlosti,bakterija…) proizvod će verovatno trajati 6 do 9 meseci.

 1. Sigurno su danas najpopularnije organske kreme bez konzervansa: prirodni proizvodi su prvi koje zastarevaju upravo zbog svojih prirodnih sastojaka i odsustva hemijskih sredstava. 
 1. Što se tiče dobre stare osnove, jednom kada prođe više od godinu dana, bolje je baciti je; to je zato što su supstance koje čine proizvod do sada možda oksidirale, uzrokujući moguću iritaciju vaše kože. 

Rok trajanja kozmetičkih proizvoda

senka-za-oči
Koji je rok trajanja kozmetičkih proizvoda?
 1. Rumenila, bronzeri i senke za oči  prirodno imaju duže trajanje, zahvaljujući malom procentu vode koju sadrže. U praksi, mogu trajati i do tri godine
 1. Puderi takođe traju dugo (oko 2 godine), ukoliko se čuvaju dalje od svetlosti I ukoliko ne oksiduju usled lošeg čuvanja. 

Sunđeri i četke upijaju sebum i mrtve ćelije sa lica: pokušajte da ih perete svake nedelje.

 1. Ista stvar važi i za olovku za usne i olovku za oči: njihovim zaoštravanjem uklanja se istrošeni deo, dom mikroba i bakterija, čime se ponovo može koristiti čak i posle mnogo godina. 
rok trajanja karmin
Koji je rok trajanja kozmetičkih proizvoda?
 1. Suprotno tome, uglavnom za tečnu kozmetiku, poput maskare, ajlajnera, olovke za oči, sjaja za usne i ruževa, suprotno je od onih u prahu: zbog velike koncentracije vode i omekšavajućih supstanci trebalo bi ih zameniti nakon samo 6 meseci.
 1. Šminka za oči-maskara, ajlajner, kreoni bi trebali da se menjaju često, obzirom da su oči nežne i lako se mogu inficirati. Vrh olovaka i aplikator maskare su idelno mesto za bakterije. Da bi minimizirali klice i sprečio razvoj infekcije, maskaru treba menjati svaka 3 meseca.
 1. Kreme za sunčanje traju i do 12 meseci u slučaju pravilnog odlaganja i čuvanja (na sobnoj temperaturi i daleko od svetlosti).
 1.  Na kraju dolazimo do lakova za nokte. Čak i ako su tečni, zahvaljujući principima koji ih čine, mogu trajati i do 2 godine. Tada ih je potrebno promeniti  zato što ih je nepraktično primenjivati, s obzirom na grudvice i komponente koje se razdvajaju.

Kako da izgledate lepo bez šminke – 10 korinsih saveta

Kada definitivno baciti neki kozmetički proizvod?

rok
Koji je rok trajanja kozmetičkih proizvoda?

Period koji je označen na svakom kozmetičkom proizvodu je subjektivan: proizvodne kompanije postavljaju kratke rokove upravo kako bi izbegle bilo kakvu alergijsku pojavu koja bi mogla nastati. To ne znači da taj određeni period nužno morate pratiti do kraja. Ponekad je dovoljno izvesti test na koži da biste sami shvatili da li je proizvodu istekao rok ili ne. 

Miris bi pre svega trebao da vas natera da shvatite sa čim imate posla, a zatim boja i tekstura. To su glavni faktori koji određuju ili ne zdravlje kozmetike.

Upotreba kozmetičkih proizvoda kojima je istekao rok može biti vrlo opasna, oni mogu izazvati alergijsku reakciju, bubuljice, konjuktivitis, pa čak i dermatitis…

A ako vam se reakcija već pojavila na koži, evo kako da sredite situaciju: Kako da se rešite bubuljica?

Kako ne bi došlo do prevremenog isteka roka, kozmetički proizvodi bi trebali da se čuvaju:

 • daleko od svetlosti; 
 • dalje od izvora toplote; 
 • na određenim temperaturama (idealan raspon je između 10 i 28 stepeni).

U teoriji, tako kupite proizvod i on ostane zatvoren, nećete imati problema sa istekom roka upotrebe. Ovo pravilo važi samo ako je proizvod čuvan na hladnom, suvom mestu.

Dakle, imajte ovo na umu kada budte hteli da isprobate novu maskaru koju ste kupili, pre nego što završite staru. 

Slično

Back to top button