Lepota

Šminkanje za početnike ~ 8 grešaka tokom šminkanja

Šminka se koristi decenijama, postoje podai koji ukazuju da se, pored Egipta, šminka koristila i u antičkoj Grčkoj.  Šminka predstavlja neku vrstu umetnosti, a njen glavni zadatak je da dodatno istakne već postojeću lepotu koju poseduju sve dame, kao i da pokrije eventualne „nedostatke“ (podočnjaci, bubuljice…) 

S obzirom na to da smo već napomenuli da je šminka vid umetnosti, jasno je da ne postoje striktna pravila. No, postoje neki postupci koji će učiniti da vam šminka ne traje dugo, delovaćete umornije, nepravilnosti će vam biti vidljivije itd.

 Kako se ovo ne bi dogodilo, pokazujemo vam 8 najčešćih grešaka i kako da ih izbegnete!

Pogrešna boja/nijansa proizvoda

šminkanje
Ovaj izgled želimo da izbegnemo.

Ovo je ujedno jedan od najzastupljenijih problema. Najčešća greška koje dame prave prilikom šminkanja je primena tamnog pudera i preterano svetlog korektora, u nadi da će svetao korektor regulisati preterano taman puder. Izbor idealne nijanse pudera nije nimalo lak posao. Stoga morate da ga pažljivo odaberite, a nijansa koja je idealna je upravo boja vašeg vrata.

Da biste pronašli pravu boju ,puder isprobajte na vratu – a ne na rukama ili podlaktici. Nikad ne isprobavajte puder na podlaktici, s obzirom da su one mnogo tamnije u odnosu na lice i vrat. Puder koji se „izgubi“ na koži je pravi za vas.

Isto važi i za bronzere, rumenila, ali i za olovke za obrve. Bronzer i rumenilo morate prilagoditi boji i podtonu vašeg tena. Drečavo roze rumenilo nikako ne stoji na bledom licu. Preterano taman bronzer će stvoriti izgled prljavštine umesto preplanulog izgleda. 

Kada birate olovku za obrve, bitno je izabrati nijansu ili dve svetlije u odnosu na vašu kožu. . Na taj način nećete preterano istaći obrve i stvoriti efekat prenaglašenih tamnih obrva.

Nepravilno je mišljenje da su boja kose i obrva potpuno jednake. Obrve su često, za nijansu ili dve, svetlije od nijanse kose. Na taj način nećete preterano istaći obrve i stvoriti efekat prenaglašenih tamnih obrva.

Šminkanje prljavim četkicama

Četke za šminkanje brzo postaju magnet za prašinu i mesto razvijanja bakterija. Zato je idealno prati ih dva do tri puta nedeljno, a jednom nedeljno primeniti duboko pranje svih četkica.

šminkanje
Šminkanje za početnike ~ 8 grešaka tokom šminkanja

Redovnim održavanjem higijene, četkice će dugo biti mekane i funkcionalne i sprečiće nastanak akni ili dosadne iritacije na vašem licu. 

Neadekvatna priprema lica pre šminkanja

Raspored koji je potrebno pratiti je sledeći: čišćenje lica, prajmer, hidrantna krema, pa ostatak šminke.

Šminku nikada nemojte nanositi na prljavo lice. Na taj način povećavate šansu za nastanak akni, a masnoća sa vašeg lica može uzrokovati da šminka brzo „spadne“.

šminkanje za početnike ~ 8 grešaka tokom šminkanja

Nanošenje kreme za lice je imperativ u svako doba. Konkretno, ako se šminkate, dobra hidratantna krema štiti i hidrira vašu kožu, priprema je za šminku i drži je „na mestu“ ceo dan.

Naprotiv, nanošenje pudera na golu kožu pomaže začepljenju pora i nastanku nesavršenosti i znakova starenja, takođe stvara ne baš skladan efekat i „efekat maske“ na licu. Ako mislite da su krema za lice i puder zajedno preteški, verovatno koristite proizvode koji nisu prikladni za vaš tip kože.

Pogrešan način nanošenja šminke

Korektori mogu biti korektivni ili posvetljavajući. Korektivni proizvodi se primenjuju samo i isključivo na nedostatke, poput podočnjaka, mrlja na koži i bubuljica. S druge strane, oni koje posvetljavaju mogu se širiti šire ispod oka ili na nosu, bradi i čelu, kako bi se kožom korigirao i istovremeno osvetlio.

Kada nanosite korektor, nezaboraviteda ne “povlačite” proizvod, već da ga utapkajte. Na taj način će biti neprozirniji, neće se pomerati i dugo će ostati nepromenjen.

Što se tiče rumenila i bronzera, ako ih nanesete na vrh jagodica postižete efekatpodignutog tjst „zategnutog“ lica. Ako ove proizvode nanesete niže, možete stvoriti efekat spuštenoglica.

Pogrešno korišćenje maskare

Kada snažno i često “uronite” četkicu u maskaru ne samo da ne skupljate dovoljno proizvoda, već neumitno isušujete proizvod. Ovaj pokret uvlači vazduh u bočicu potpuno uništavajući kremastu formulu i četkicu.

Ako i vi to radite, a nije vam jasno zašto bacite jednu maskaru mesečno, sada znate zašto.

Stavljanje ruža na suve usne

Nema ništa ružnije od intenzivnog ruža na ispucalim i suvim usnama. Pre nanošenja ruža važno je dobro hidrirati usne. Možete uraditi i lagan piling, ukloniti višak mrtve kože i nastavite sa nanošenjem šminke.

Da li ste u periodu posebnog stresa i da su vam usne veoma suve? Izbegavajte ruž za usne (one neprozirne još više) i nabavite blago obojeni balzam za usne. Daće vašim usnama boju ujedno ih hidrirajući, na čemu će vam usne biti zahvalne.

Preterivanje sa proizvodima za šminkanje

šminkanje za početnike ~ 8 grešaka tokom šminkanja
Ni ovo ne želimo!

Prejaka kontura, raznobojne senke, ogromne veštačke trepavice i precrtane usne nekada mogu učiniti više štete nego koristi. Preterivanje nikada nije dobra ideja. Uvek pokušajte da pronađete dobar balans u svojoj šminki, izbegavajući nanošenje previše proizvoda na lice, ograničavajući i broj i količinu. Dok se šminkate, usredsredite se da istaknete svoju lepotu i unikatnost, umesto da se preterano fokusirate na sakrivanje vaših nedostataka.

Na primer, šminkanje poput Kardašijanki može biti dobra ideja za noćni party look, ali isti taj makeup look bio bi preteran za posao, školu i generalno tokom dana.

Šminkanje proizvodima kojima je istekao rok

Pored toga što može biti opasna po vašu kožu, šminka kojoj je prošao rok trajanja često ume da promeni boju i konzistenciju. Puderi obično postaju tamniji (oksidacija), korektori ne toliko tečni,a ruževi za usne mogu promeniti boju.

Dotrajala šminka može izazvati iritacije, dodatno isticati nedostatke, a u nekim situacijama izazvati iritacije kože i očiju. Stoga je najbolje povremeno proveriti rok trajanja svih svojih kozmetičkih proizvoda.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button