Crtani film
U trendu

Crtać vašeg detinjstva: 4 crtaća koje možete naći online

Sećate li se svog omiljenog crtaća?

Da li se sećate koji je bio crtać vašeg detinjstva? U nastavku Predlažemo vam one crtaće koje možete naći online i uživati u njima!

Crtani filmovi su uvek popularna zabava među najmlađima. Najkvalitetnije i najzanimljivije upotpunjavanje slobodnog vremena, ali i učenje važnih životnih lekcija se odvija pomoću njih.

Takođe, važni su ,,učitelji” u najranijim fazama detetovog razvoja, zato je bitno obratiti pažnju na njihov kvalitet. Sećate li se svog omiljenog crtaća za decu?

Stariji crtani filmovi, oni koji su bili popularni u poslednjoj i pretposlednjoj deceniji prošlog veka, danas su skoro zaboravljeni.

Međutim, ako malo ,,zagrebemo” u sećanje i prizovemo detinjstvo, lako ćemo ih se setiti. Zato vam danas predlažemo četiri najbolja crtaća iz vremena slabije animacije, a koji će i danas deci biti zanimljivi.

Takođe, pomažemo vam da ih nađete na internetu. Vaše je da kliknete na ponuđene linkove, spremite kokice i dobru zabavu. I, naravno, obavezno je da ponesete uživanje!

crtać vašeg detinjstva
Crtać vašeg detinjstva: 4 crtaća koje možete naći online

1. Crtać vašeg detinjstva – Anabelina želja (Annabelle`s wish, 1997.)

Na Badnji dan se ispunjavaju sve želje!

Sažetak: Deda Čarls živi sa svojim unukom Bilijem, koji je u tragičnoj nesreći izgubio roditelje, ali i moć govora. Na Badnji dan, ovo imanje posećuje poseban gost-Deda Mraz.

On odlazi u štalu i svim životinjama poklanja moć govora. Anabela i Bili postaju prijatelji, pa mu Anabela odaje svoju tajnu o sposobnosti da govori.

Tada joj majka priča priču o nesreći u kojoj je Bili izgubio glas. Sledećeg Božića, Anabela se odriče svoje želje-samo da bi Bili progovorio. Šta se dešava dalje sa njima?

Ko je tetka Agnes koju životinje guraju u jezero? Zašto je Čarls prodao jedinu uspomenu na svoju ćerku? Saznajte gledajući ,,Anabelinu želju”!

Značaj: ovaj crtać uči decu požrtvovanju i ljubavi prema drugome. Takođe, prikazana je prijateljska zajednica u kojoj se svako na svakog oslanja.

Međusobna ljubav, razmevanje i požrtvovanost mogu pobediti sve neprilike. Pozitivna strana ovog crtaća je u tome i što ne negira postojanje loših događaja.

Često se desi da crtaći i bajke predstavljaju svet kao ,,sunčan i cvetan”, iako on to često nije. Zato postojanje stvarnog životnog problema, ali i njegovo prevazilaženje, predstavljaju važan tok ovog dela. Pored toga, stvara se i razvija empatija i ljubav prema životinjama.

Link za gledanje online: https://www.dailymotion.com/video/x2gpawq

crtać vašeg detinjstva
Crtać vašeg detinjstva: 4 crtaća koje možete naći online

2. Blinki Bil (The adventures of Blincky Bill, 1993.)

Još jedan od crtaća za decu u kom glavne junake igraju životinje. Blinki Bil, vesela koala iz Australije, prolazi kroz različite avanture sa svojim prijateljima.

Sažetak: Blinki Bil, koala, prolazi kroz različite avanture sa svojim prijateljima, drugim egzotičnim životinjama.

Crtani film je napravljen po knjizi. U slučaju da ne želite da dete previše vremena provede pred ekranom, možete mu i čitati. Blinki Bil, kao svaki nestašan dečak, avanturu stvara sam i to svakog obličnog dana! Njemu i njegovom društvu nije potreban poseban događaj da bi se zabavili, ali i naučili nešto novo.

Prila o Blinkiju Bilu i njegovim drugarima je izašla i u novijoj, animiranoj verziji. Međutim, mi vam ovde predlažemo stariju verziju crtaća, jer mislimo da ona nosi posebnu čar detinjstva.

Značaj: U društvu koale su i valabi, kokabura, vombat i druga bića australijskih pustinja i divljina. Blinki Bil predstavlja antropomorfizaciju dečaka, tako da se lako sa njim mogu povezati najmlađi.

Pored toga, učenje o drugačijim, egzotičnim vrstama životinja je uvek zanimljivije posredstvom crtaća. Tako se stvara interesovanje za otkrivanje ptica i životinja koje postoje na Zemlji, a koje su detetu daleke. Dete uči i o različitim životinjama, koje predstavljaju različite ljudske karakteristike.

Takođe, uči o lakšem rešenju konflikata i prevazilaženju međusobnih sukoba unutar grupe. Crtani je nastao na australijskom tlu i zbog toga postoji dosta nepoznatih reči, koje utiču na proširenje vokabulara (npr. ,,rašlje”)

Link za online gledanje: sezona 1, epizoda 1 https://www.youtube.com/watch?v=AgC4YhEC698

3. Nestašna koza (po uzoru na knjigu ,,Pisma iz mog mlina”)

Kako živeti život bez slobode?

Sažetak: Ovo je divan i topao crtani film o životu na farmi pored planine. Priča prati kozicu Belku, devojčicu avanturističkog duha.

Ona voli da se igra sa drugarima, ali najviše voli da, kad niko ne gleda, beži u planinu. Tamo nailazi na različite novitete i proživljava pustolovine.

Međutim, njen gazda je stalno upozorava na vuka koji se po planinama kreće. Međutim, Belku ta upozorenja ne sprečavaju da se jedne noći iskrade i pobegne sa farme, pravo u divljinu.

Crtani je nastao po uzoru na Dodeovu knjigu ,,Pisma iz mog mlina”. Saznajte da li se Belka susrela sa vukom!

Poruka: Vrlo sličan jednom književnom delu za decu: Beloj Grivi, lik Belke je oblikovan kao lik individualca. Za razliku od popularnog konja, Belka, ipak, radi na svoju štetu, te joj njena individualnost ne donosi mnogo dobrog.

Međutim, ona ipak ostaje dosledna sebi i svojim težnjama: ma koliko da se trudi-zov planine je bio jači. Pogledajte sa decom ovaj crtani i komentarišite Belkine dobre i loše postupke, što je višestruko korisno.

Link za gledanje online: https://www.youtube.com/watch?v=rVPxk4qo5ME

crtać vašeg detinjstva
Crtać vašeg detinjstva: 4 crtaća koje možete naći online

4. Kudrava kuca (Curly, the littlest puppy, 1995.)

Hrabrost i prijateljstvo čine čuda!

Zaplet: U monoton i tužan život male Hejli dolazi Trša-slatki psić, mešanac, lutalica. Sve ove osobine su jaaaako važne!

Naravno, ne za Hejli, koja se sa Tršom odmah sprijateljila, već za njenu tetku Džudit. Ona, pomalo snob i nadobudna, ima takođe svog ljubimca: elegantnog afganskog hrta Nobles, ništa manje nadobudnu od gazdarice.

Njih dve, za razliku od svih ostalih, ne vole Tršu zbog njegovog ,,niskog roda”. Hejli, sa druge strane, obožava svog malog prijatelja. Taj sukob će se rešiti nakon jedne nezgodne situacije, u kojoj Trša pokazuje plemenitost i hrabrost.

Poruka: Trša predstavlja interesantnog junaka, s obzirom na to da je odbačen ,,zbog porekla”. Postavljen je u situaciju gde se svaki njegov pokret prati i osuđuje zbog nečega na šta on nije mogao da utiče. Međutim, poruka dela je da je čisto srce otvoreno za praštanje. Iz čistih namera ide i iskrena pomoć, hrabrost i volja.

Zako je ovaj crtani poučan: u ma kakvoj situaciji da se nađemo, ne treba da zaboravimo ko smo. Nas ne definiše tuđi stav o nama, već širina duha koji će da oprosti.

Takođe, Trša je hrabar i požrtvovan, što je još jedan ,,začin” njegovom liku. Ne treba da dozvolimo da okolnosti na koje ne utičemo-utiču na nas.

Link za gledanje: https://www.youtube.com/watch?v=ExgT2hVdH0Q

Posmatrajte šta vaši mališani misle o ovim crtaćima i kako oni utiču na njihove emocije i stavove. Pratite šta ih je najviše intrigiralo i okupiralo im pažnju.

Posvetite se više analiziranjuonoga što ih zanima. U tom smeru pravite izbor budućih crtaća ili knjiga.

Možete praviti i ,,Dnevik crtaća/filmova”, gde ćete zapisivati sve što ste gledali i utiske o delima. Na taj način ćete uobličiti svoje misli i pratiti detetov napredak. Ali i, što je najbitnije, stvarati divne uspomene!

Preporučujemo da pročitate i ove zanimljive članke:

Back to top button