PorodicaZabava i slobodno vreme
U trendu

Igre za decu: zabavite se sa mališanima u vreme karantina

Izolacija, koja je sa pandemijom došla, najviše se odražava na aktivnosti najmlađih ukućana. Deca su pasivnija, više izložena uticaju televizije i mobilnih telefona, a manje u kontaktu sa vršnjacima. Ako vam još i vremenska prognoza nije naklonjena, eto idealne prilike da provedete kvalitetno vreme u krugu porodice. Stvorite nove uspomene i aktivirajte moždane vijuge! Predlažemo vam različite verzije igara u zatvorenom za decu (i one koji se tako osećaju!) različitog uzrasta. Neka igre počnu!

igre za decu: zabavite se sa mališanima u vreme karantina
Igre za decu: zabavite se sa mališanima u vreme karantina

Igre memorije su odlične iz više razloga: adekvatne su za različite uzraste, pospešuju pamćenje, razvijaju vokabular, utiču na razvijanje komunikativnih sposobnosti, npr. slušanja sagovornika, itd. Igre memorije mogu biti jednostavnije ili kompleksnije, vizuelne ili verbalne, taktilne, tematske ili slobodnih asocijacija, u zavisnosti od uzrasta deteta.

Dajemo vam nekoliko predloga ovih igrica za sve uzraste. Vi ih možete menjati i prilagođavati svojim uslovima, okolini i učesnicima. Birajte teme/motive koji zanimaju vaše ukućane, crtajte na kartonu/kamenčićima/različitim materijalima koji su vam dostupni, odredite svoja pravila i, posebno, nagrade!

Vizuelne igre memorije

Igre pamćenja za najmlađe: vizuelne igre za najmlađe imaju, pored vežbanja pamćenja, još jednu pozitivnu stranu: razvijanje kreativnosti pri samom pravljenju podloge za igru.

U prodaji postoji širok izbor već napravljenih kartica (drvenih, kartonskih, plastičnih…). Ipak je, kada imate višak slobodnog vremena, preporučljivo da zajedno sa mališanom pravite svoju igru. Dete, na taj način, budi kreativnost: prvo, smišljanjem koji će sve elementi biti nacrtani na podlozi, a drugo samim crtanjem ili ,,stvaranjem” podloge (seckanjem, lepljenjem). Takođe, dete na taj način vidi i rezultat ličnog doprinosa, te se razvija osećaj odgovornosti i efikasnosti. Dakle, igra počinje i pre samog početka! Angažujte dete da samo stvori igru.

Za ovu igru neophodno je obezbediti:

 • Kartončiće jednake veličine, parni broj (u zavisnosti od uzrasta deteta povećavati broj kartica)
 • Flomastere ili bojice
 • Pozitivnu energija i uključenu mašta (obavezan sastojak)

Pravljenje podloge za igru – kartice:

 • Iseći karton na više jednakih delova (treba da bude parni broj)
 • U zavisnosti od uzrasta deteta, osmisliti sličice koje će se na kartonu nacrtati. U slučaju mlađe dece, možete crtati jednostavne oblike: cvetove, leptire, voćke: jabuku, bananu; u slučaju da se igraju starija deca, crtati složenije sličice: životinje- tigriće, nojeve, žabice, voćke-ananas, limun, jagode)
 • Crtaj, crtaj, crtaj!
 • Boji, boji, boji!

Pravila igre

 • Napraviti parove svih crteža i okrenuti ih naopako i izmešati
 • Cilj igrice je, okretanjem po dve kartice, što pre spojiti sve parove
 • Pobednik je onaj ko se dobro zabavi!

Savet za roditelje: trudite se da koristite materijale koje imate kod kuće da biste napravili podlogu za igru. Na taj način se deca uče još jednoj važnoj stvari: reciklaži. U kućnim uslovima, iako nekad ne izgleda tako, krijemo pravo malo blago resursa za pravljenje igrica za decu.

Plastični čepovi od flaša, koje često samo bacimo u smeće (iako se mogu donirati humanitarnoj organizaciji cepzahendikep.org), pogodni su za ovu igricu. Crteži se crtaju na papirićima isečenim tako da mogu da stanu u čep, i potom će se čepovi okrenuti. U slučaju da imate višak pakovanja od vlažnih maramica sa plastičnim poklopcem, na isti način možete i njih iskoristiti. Mališanima će biti još zanimljivije što crteže ne moraju, zapravo, da okreću, već samo da podižu poklopčiće koji ih kriju.

Verbalne igre memorije

Za stariju decu: igra memorije ne mora biti isključivo vizuelnog tipa, već može i verbalnog. Ovakve igre su kompleksnije, zahtevaju snažniju koncentraciju i širi vokabular, pa je adekvatna za stariju decu.

Primer ovakve igre može biti ,,Ispričaj mi priču”, gde svi akteri odrede redosled pričanja. Prvi učesnik započinje priču (npr. ,,U dalekom carstvu…”), a svaki sledeći akter mora da ponovi rečenicu prethodnog, pritom dodajući svoj nastavak (,,U dalekom carstvu živela je Kraljica Bombonica…”). Pobednik je onaj ko uspe najvernije da ponovi priču od početka do kraja. Ovakva igra priža puno mogućnosti, jer su joj teme neograničene (možete je iskoristiti čak i za obnavljanje školskog gradiva!)

Popularna varijanta ovakvih igara je takozvani ,,Kaladont”, igra navođenja reči čiji početak su poslednja dva slova prethodne reči. Iako zvuči komplikovano, pravila su jednostavna i lako se uče, pa je ovaj vid igre prilagođen i za mlađu decu.

Primer: prva reč je npr. reč ,,lav”, a sledeći akter treba da smisli reč koja počinje na slova AV (avokado), sledeći na DO (dodo, izumrla ptica itd). Cilj igre je smisliti što težu reč, ali to ne sme biti ,,kaladont”.

Prednost ove igre je širenje vokabulara, jer se razvijaju moždane vijuge u pokušaju da se za što kraće vreme smisli što teža i originalnija reč.

IGRA POGAĐANJA

Ova igra je adekvatna čak i za najstarije ukućane. Učesnik zamisli ličnost (junaka, heroja iz crtaća, bilo koju ličnost koju ostali akteri znaju), a ostali učesnici mu postavljaju pitanja. Onaj koji zamišlja odgovaras sa DA/NE. Ostali se trude da postave pitanja koja će što preciznije odgonetnuti o kome se radi.

Primer: takmičar je zamislio Malu Sirenu.

 • Da li je ta ličnost muško?
 • Ne.
 • Da li je to lik iz crtaća?
 • Da.
 • Da li je superheroj?
 • Ne.
 • Da li je princeza?
 • Da (itd.)
U zavisnosti od uzrasta se modifikuju i zamišljeni likovi: junaci i princeze iz crtaća postepeno dobijaju obrise istorijskih ličnosti. Na ovaj način se mogu zabaviti i odrasli i mališani. Takođe, lako se i uči: možete dete zaintrigirati da više sazna o nekoj istorijiskoj ličnosti. Eto prilike da se obnovi i gradivo iz istorije! U slučaju da vaš školarac nije oduševljen ovim predmetom, možete ga zainteresovati ovom igricom.

POTRAGA ZA BLAGOM

Iako i stariji vole ovu igru, ona ipak najviše prednosti ima pri igri sa mlađima. Ono što je glavna prednost ove igrice je činjenica da pravila, resurse i nagrade prilagođavate sami svojim interesovanjima i mogućnostima. U slučaju da imate dvorište, divno! Imate više prostora da realizujete svoje ideje. Ali, u slučaju da ste u stanu, ni to nije problem. Potraga za blagom se može realizovati i u kući. Možda ne istim kapacitetima kao u prirodi ili dvorištu, ali svakako svako dete može učestvovati u svom, originalnom traženju blaga.

Po prostoru koji ste odredili ostavite tragove. To mogu biti kratke poruke, zagonetke, zadaci, pitalice ili pravi tragovi (detetove omiljene igračke, na primer). Starijoj deci su zagonetke zanimljive, neka im odgovnetka pokaže ,,put” ka sledećem ,,nivou”. Na primer: na papiru piše ,,Sledeći trag je kod onog ko ima četiri noge, a ne može da hoda” (sto). Dete kod stola nailazi na bombone i sledeći ,,trag”. Na njemu piše da pogleda kod onog ko ,,četiri uha ima, za spavanje služi svima” (jastuk). Tamo nalazi novu nagradu i sledeći ,,trag”.

ZABAVA JE OBAVEZAN SASTOJAK!

Ne dozvolite da vreme korona virusa utiče na vaše mališane. Stvorite siguran prostor u svom domu. Unapredite veštine svoje dece i motivišite ih kroz igru. Ne prospustite priliku da ih gledate kako odrastaju i kako napreduju, ali da i sami naučite nešto od njih. Spremite lepe nagrade i mnogo pozitivne energije!

Slično

Back to top button