Korisni savetiObrazovanjePsihologijaZabava i slobodno vreme

5 saveta za recitovanje – kako odabrati i recitovati pesmu?

Recitovanje i prepreke koje se javljaju

U modernom dobu, pored mnogih dostupnih informacija, učenje napamet i recitovanje poezije se može pogrešno protumačiti kao suvišno.

Međutim, umetnost recitovanja je put ka savladavanju umetnosti govorenja, koje je svakako neophodno za dalji čovekov život. B

orba protiv treme, savladavanje kategorije javnog nastupa i oblikovanje ličnog izražavanja i sposobnosti privlačenja pozitivne pažnje su ključni elementi koje uočava svaki nastavnik prilikom usmenog odgovaranja, ali i poslodavac prilikom zapošljavanja.

Pored toga, učenje napamet u određenom uzrastu podstiče intelektualni razvoj, oblikuje i usavršava verbalnu inteligenciju, ali i otvara mnoga polja kreativnosti.

recitovanje
Saveti za recitovanje

Međutim, nekada se recitovanje čini kao prava mala noćna mora. Učenicima se često čini da im nastavnici nasumično daju ocene za njihov odličan nastup. Nastavnici, sa druge strane, misle da su dobro objasnili učenicima šta zahtevaju od njih. Neophodno je obratiti pažnju na neke ključne stvari prilikom recitovanja.

Naravno, neki učenici su talentovaniji za recitovanje od drugih. To ne znači da oni manje talentovani neće moći da unaprede svoje recitatorske sposobnosti. To samo znači da će morati da obrate više pažnje na neke delove govorenja koji su im slabiji i da se posvete njihovom ispravljanju.

Ako želite da dugoročno unapredite svoje recitovanje, neophodno je da se pozabavite određenim delovima jezika. Neki od njih su pravilno akcentovanje reči i pravilno izgovaranje glasova.

Takođe, širenje vokabulara je neophodan segment prilikom pravilnog govorenja. Ovim elementima je neophodno posvetiti se detaljno i temeljno, da bi i razumevanje i produkovanje poezije ili nekog drugog neoznatog teksta bilo dobro.

Ako vas, ipak, ne privlači recitovanje na duže staze, već su vam neophodne blage smernice i saveti, na pravom ste mestu.

Kriterijumi za ocenjivanje

Kriterijumi za ocenjivanje recitovanja, bilo ono u školi ili na recitatorskom takmičenju su:

 • izbor pesme
 • dikcija (izgovor)
 • prirodnost
 • sugestivnost kazivanja.

Ovom spisku treba dodati i stav tela, odnosno mimiku. Ovim elementima recitovanja ćemo se u nastavku i baviti.

recitovanje
5 saveta za recitovanje - kako odabrati i recitovati pesmu?

Izbor pesme za recitovanje

Odabir dela za recitovanje predstavlja problem i nastavniku i učeniku. U slučaju da idete na takmičenje tematskog tipa (već je određen krug pesama koje je neophodno recitovati), izbor je olakšan jer je sužen. Bitno je da delo ne bude ni prekratko, ni predugo (nastup treba da traje oko 4 minuta).

Takođe, važno je da delo bude usklađeno sa uzrastom (ne treba starijoj deci davati pesme za najmlađe i obrnuto). Vrlo je važno da se izbor pesme uskladi i sa karakterom deteta.

Npr. pesma Mostovi M. Antića zahteva dete sa čvrstim stvavom, bez previše mekoće u glasu, snažno i odlučno. Sa druge strane, Grešio sam mnogo od B. Crnčevića treba da recituje neko ko je buntovan i ko može da pokaže prkos na sceni.

Izbegavajte odabir već poznatih pesama, posebno onih koje su u školskom programu. One se smatraju opštepoznatima, što može uticati na dosadu i gubljenje pažnje publike.

Doživite potragu za pesmom kao istraživanje, ali mu se posvetite ozbiljno. Neophodno je uskladiti i interesovanja recitatora sa samim izborom pesme. U nastavku vam dajemo naše preloge za različite uzraste:

 • M. Bulatović Šta sam rekao baki dok se šminkala
 • B. Petrović Kako Ana rešava ukrštene reči
 • M. Antić Mostovi
 • B. Crnčević Kad bi meni dali
 • D. Trifunović Grešio sam mnogo
 • M. Kokošar Meni je mene žao

Dikcija (izgovor)

Dikcija je ključan preduslov za recitatora i njegovo izvođenje. Učenik mora čisto i jasno da izgovara sva slova, kao i kombinacije slova.

Prilikom izgovora ne smeju da postoje pauze, slova moraju sva jasno i glasno da se čuju. Ne sme biti mrmljanja, mumlanja, frfljanja i slova ne treba da se stapaju jedno u drugo.

Ovaj težak zadatak i ozbiljan zahtev se postižu konstantnim vežbama. Za vežbanje ovih segmenata najbolje služe brzalice. U slučaju da vežbate u parovima, postavljajte svom partneru brzalice prvo sa jednim istim slovom, a onda sa različitima. Počnite od jednostavnijih, sve do složenijih.

Lakše:

Kupus klopće nad poklopcem.

Riba ribi grize rep.

Miš uz pušku, miš niz pušku.

Srednje:

Petar plete Petru plot sa tri pruta po triput. Brzo pleti Petre plot sa tri pruta po triput.

Javorov jaram, javorova ralica, ralo drvo javorovo.

Stala mala Mara na kraj stara hana sama.

Teže:

Pavte i pod pavtama potpavtak i pod potpavtkom potpavtak

Četiri čavčića na čunčiću čučeći cijuču.

Zlokotlokrp i zlokotlokrpovica imaju šestoro zlokotlokrpčića.

recitovanje
5 saveta za recitovanje - kako odabrati i recitovati pesmu?

Prirodnost i sugestivnost kazivanja

Prirodnost i sugestivnost kazivanja su možda i najzahtevniji uslovi koji treba da se ispune na sceni. Oni podrazumevaju da pesmu ne treba veštački naglašavati, već prirodno, kao da ste je vi sami napisali, iznesete njenu suštinu. To zahteva poznavanje interpunkcijskih znakova i tona rečenice.

Naime, ako na nekom mestu u pesmi postoji zarez, tačka ili neki drugi znak, neophodno je poštovati njegov položaj.

To znači da intonaciju treba spustiti ako je u pitanju zarez, zaustaviti se ako je u pitanju tačka, podići ako je upitnik. Iako ovaj zahtev deluje banalno, mnogi zaborave na intonaciju u pesmi kada izađu na scenu.

Savet

Nemojte se fokusirati na tekst pesme, već na njeno pravilno izvođenje. Ako ne zastanete u pravom trenutku, čitav ton pesme može da se promeni i da utiče na izvedbu.

Uživljavanje u pesmu je jedna od neophodnosti prirodnosti prilikom recitovanja. Morate doživeti pesmu i taj doživljaj preneti na publiku. T

o se postiže razumevanjem samog sadržaja pesme i saživljavanjem sa lirskim subjektom. Jedna tipična greška prilikom izvođenja ljubavnih, tužnih, misaonih pesama je preterano uživljavanje.

Ono nastaje kada mislite da ste razumeli lirskog subjekta, pa prenaglasite emocije koje su u pesmi opisane. Tada pesma postaje svoja sopstvena parodija.

U slučaju da su pesme veselog duha i tona i da imaju dijaloge, neophodno je da i glas prati promenu likova koji govore. Veseo i zanimljiv, ali karikiran i preteran primer možete naći na ovom linku.

Suština sugestivnosti je prenošenje emocije iz pesme na publiku. Ako je pesma emotivna, rodoljubiva, neophodno je recitovati je tako da se publika ,,naježi” dok je sluša. Ako je šaljiva, duhovita i vesela, pravi efekat se postiže ako se publika smeje.

Stav, mimika, gest

Sigurno ste primetili kako političari stoje dok govore. Suština takvog stava je da odaju utisak stabilnosti, ali i da, istovremeno, održavaju koncentraciju.

Klaćenje, prebacivanje sa noge na nogu, đuskanje i tapkanje u mestu, mahanje rukama odaju osećaj nesigurnosti i treme.

Preterana gestikulacija prilikom govora može skrenuti pažnju sa onoga što govorite. Zbog toga se na recitatorskim takmičenjima strogo zabranjuje gestikulacija rukama.

Postoji nekoliko mogućih stavova.

 • Ruke iza leđa: najsigurniji i najozbiljniji stav. Odaje utisak samouverenosti i samopouzdanja. Paralelno, dok stojite uspravno i držite ruke na leđima, nervozu možete usmeriti na prste, ali da to niko ne vidi. Pazite da se, prilikom ovog stava, ,,ne klatite” napred i nazad.
 • Ruke pored tela: u slučaju da znate da stojite uspravno i samouvereno u ovom stavu, on će biti fantastičan. Međutim, ako se imalo snuždite, zgurite ili savijete kičmu, nezgodno pomerite ruku, stiče se utisak nesigurnosti.
 • Ruke ispred sebe: problem sa ovim stavom je što se trema i svaki pokret prstiju otvoreno vidi i izložen je očima publike. Zato u ovom stavu treba da stoje iskusniji govornici.

Čitajte, slušajte glumce i govornike kako govore, opustite se i, najvažnije, prepustite se poeziji!

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button