Računari

Manki, ludo a, et – evo koji je pravi naziv @ simbola!

Za sve one koji aktivno koriste internet sadržaje, a malo je onih koji su toga pošteđeni, manki znak nije nepoznanica.

Iako ima različite nazive: manki, et, ludo a, simbol @ je prepoznatljiv i neophodan u online komunikaciji. Kako je nastao, zbog čega nosi takva imena i zbog čega nam je neophodan u komunikaciji, pogledajte u nastavku.

Istorija manki znaka

Prvo što se može primetiti kada je ovaj simbol u pitanju je varijacija imena kojima se označava. Naime, ovaj znak ima nekoliko neobičnih naziva: et (po engleskom at), monkey (manki), ludo a. I u drugim jezicima je situacija slična: živopisno se prikazuje simbolika ovog znaka.

Nastao je iste godine kada je i poslat prvi mejl: 1971. Na taj način se razvoj onlajn komunikacije, mejla i manki znaka međusobno povezuje od samog početka.

Iako je tehnologija napredovala, iako su sada čak i mejlovi delimično zastareli, manki znak je ostao neophodan i kontinuirani simbol svake mejl adrese.

Tvorac e-maila, Rej Tomlinson, iskoristio je ovaj znak u prvoj elektronskoj poruci, kako bi izbegao podudaranje mejl adresa.

Manki znak se, sigurno, neće pojaviti ni u jednoj mejl adresi, osim između lokacije elektronske pošte i korisničkog imena. Na taj način se osigurava jedinstvenost adrese svake elektronske pošte.

manki
Manki, ludo a, et - evo koji je pravi naziv @ simbola!

Manki a – Ime

Ime, odnosno, AT (izgovor et) dobio je upravo kao oznaka lokacije pošte kojoj se poruka šalje. Međutim, sam simbol je vrlo slikovit, tako ga i različiti jezici različito imenuju. Manki (monkey) znak nosi ovo ime po vrsti majmuna. Naime, rep majmuna se specifično savija, i tako podseća na ovaj popularni znak.

Preciznije, Ateles fusciceps je vrsta majmuna koja je inspiracija za ime ovog znaka, koje je rasprostranjeno svuda po svetu.

Ovaj majmun, poznatiji kao paukoliki majmun, ima specifičan način penjanja, prillikom čega koristi rep. Tako savijen rep je bio inspiracija za nastanak simbola et, odnosno manki znaka: @.

Većina jezika ime ovog znaka i bazira na uskoj vezi sa životinjskim svetom. Holanđani, Englezi, Nemci znak vezuju za majmuna, preciznije za rep.

Sa druge strane, jezici poput danskog i švedskog ga povezuju sa slonovskom surlom. Znak se povezuje i sa puževom kućicom, tako u zemljama poput Francuske, Izraela ili Koreje ga znaju kao ,,pužić”.

Teorije nastanka ovog znaka sežu daleko u prošlost. Sigurni smo da ste već naišli na podatak da je prva njegova upotreba uočena prilikom pregledanja trgovačkih spisa iz XVI veka, ili da je korišćen kao skraćenica za reč amfora.

Ali, koju god teoriju da ste čuli, jedno je sigurno: ovaj znak nije nov, nije ga izmislilo ,,moderno doba”, već je svoju primenu imao od davnina.

Zbog toga i jeste izabran od strane Reja Tomlinsona, kada je odlučio da upravo ovaj znak bude posrednik u komunikaciji između dve elektronske pošte.

Na taj način se spojila uloga @ znaka koju je imao u trgovini od davnina, sa potrebama modernog doba. Tako je i postao neodvojivi deo svake tastature i sastavni deo svake email adese.

U slučaju da vas zanima ovaj znak iz jezičke perspektive, možete pogledati na ovom linku.

Položaj manki znaka na tastaturama

Iako se može reći da se mlađe generacije dobro snalaze sa računarskim tehnologijama, često prebacivanje tastatura može da oteža njihovo korišćenje.

Primera radi, ako se svakodnevno dopisujete koristeći englesku tastaturu, znate gde se nalazi @ znak. Međutim, odjednom dobijete zahtev od profesora da mu pošaljete rad napisan latiničnim pismom, koje podrazumeva promenu tastature na srpsku latinicu. Tada kreću muke. Gde je @?

Ili, još detaljnije i teže može biti ako, kojim slučajem, morate napisati rad na ćirilici. Tada nastaju prave muke.

Već smo rekli da je manki znak neophodan deo svake tastature, tako da možemo zaključiti da se na njoj mora naći. Ali, da ne biste lutali, ističemo vam gde i kako najlakše možete naći ovaj simbol na tastaturi.

manki, ludo a, et - evo koji je pravi naziv @ simbola!
Manki, ludo a, et - evo koji je pravi naziv @ simbola!

Srpska latinična i hrvatska tastatura

Na srpskoj latiničnoj tastaturi, kao i na hrvatskoj, desno od SPACE znaka, nalazi se AltGr dugme. Da biste dobili @ znak, neophodno je da AltGr pritisnete istovremeno kada i slovo V.

manki
Srpska i hrvatska latinična tastatura: AltGr+V

Srpska ćirilična tastatura

Princip za pronalaženje @ znaka na srpskoj ćiriličnoj tastaturi je sličan onom na latiničnoj. Dakle, neophodno je istovremeno pritisnuti AltGr i V, ili Ctrl+Alt+V.

Na nekim tastaturama je moguće dobiti manki sibol koristeći obe opcije, dok je na nekima funkcionalna samo jedna, pa ne bi bilo loše da proverite kako je podešena vaša tastatura.

Engleska tastatura (US)

Na engleskoj tastaturi se @ znak relativno jednostavno pronalazi i aktivira. Naime, dovoljno je da istovremeno pritisnete SHIFT+2, i vaš manki znak je tu!

manki
Shift+2

Engleska UK tastatura na MAC računarima

Jasno je da se dirke na MAC računarima razlikuju od onih na koje smo mi u ovim delovima Evrope navikli. Naime, ekspanzija korišćenja MAC proizvoda je prisutna tek u poslednjih par godina kod nas, te ni ne čudi što može doći do težeg snalaženja na tastaturi.

manki
Manki, ludo a, et - evo koji je pravi naziv @ simbola!

Iako je raspored tipki različit, princip je sličan. Manki znak se postiže kombinovanjem različitih dirki koje se istovremeno pritisnu. U slučaju Mac računara, to je dugme OPTION+2.

Engleska tastatura (UK)

Britanska verzija engleske tastature se razlikuje od američke. Zbog toga je i položaj @ znaka izmešten. Naime, on se nalazi pored znaka ENTER, a dobija se pritiskom na SHIFT i dugme apostrof, iznad desnog znaka shift.

manki, ludo a, et - evo koji je pravi naziv @ simbola!
Shift+apostrof

Iako nekada potraga za ovim znakom na tastaturi može biti opterećujuća, pa čak i usporiti proces kucanja, ipak moderna tehnologija i komunikacija bez njega ne bi bile moguće.

Zbog toga smo zahvalni ocu imejla, Reju Tomlinsonu, na ovom simbolu i svemu što on za lakšu komunikaciju danas znači.

Preporučujemo da pročitate i ove zanimljive članke:

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button