Korisni savetiKoža, kosa, noktiRaznoZabava i slobodno vremeZdravlje
U trendu

Komarci i toplo vreme ~ kako se zaštititi?

Nema osobe koja se ne raduje letu; plaža, more,toplo vreme i sunce. Ovo godišnje doba često umeju da pokvare dosadne male krvopije – komarci. Komarci (Culicidae) su porodica insekata dvokrilaca, rasprostranjenih u svim krajevima naše planete. 

Ova porodica obuhvata oko 3.500 vrsta, svrstanih u tri potporodice. Komarci su prozvani i ,,insekti krvopije”, s obzirom na to da se hrane krvlju sisara, najčešće krvlju ljudi.

Pored činjenice da se hrane ljudskom krvlju, komarci su često i prenosioci mnogobrojnih bolesti, stoga ne čudi što su jedni od najomraženijih insekata u svetu.

Na svetskom tržištu postoje mnogobrojna sredstva za borbu protiv komaraca. Mnoga od ovih sredstava nisu delotvorna, dok pojedina sadrže hemikalije koje mogu biti opasne, pogotovo ako u svom domaćinstvu imate dete ili kućnog ljubimca.

Vođeni teorijom da je prirodno uvek bolje od veštačkog, mi vam nudimo 5 sigurnih načina da izbegnete ujede komaraca i držite ove vampire na odstojanju.

1. Crna kafa

komarci
Komarci beže od jakih mirisa!

Komarci se plaše kafe. Zrna i, još bolje, mleveni prah imaju zaista efikasan odbojni efekat protiv ovih neprijatnih insekata.

Spalite malo mlevene kafe i videćete da će soba začas postati prazna.

Pored toga, prepečena aroma biće prijatan miris za vas, ukoliko ste ljubitelj kafe.

Protiv invazije ovih komaraca možete se boriti skladištenjem taloga kafe u otvorenoj posudici, otprilike nedelju dana. Talog možete naknadno proširiti u skladu sa delovima zemlje ili stajaće vode za koju pretpostavljate da je zaražena. 

Kafa je jako korisna, s obzirom da sadrži supstance koje mogu eliminisati larve koje još nisu razvijene.

2. Jedinjenje limuna I sirćeta

Pored kafe, dva osnovna sastojka za recept protiv komaraca su i limun i sirće.

I limun i sirće imaju tako intenzivan miris, da su u stanju da odagnaju insekte, čak i ako se koriste pojedinačno. Međutim, glavno i najefikasnije sredstvo je kombinacija limuna I sirćeta.

Isecite nekoliko kriški limuna i pomešajte ga belim sirćetom: zaista smrtonosni koktel za komarce! Ovaj ,,miks” možete ostaviti na balkonu/terasi, ili pored prozora.

Ipak,imajte na umu da nekim osobama ne odgovaraju jaki mirisi, pogotovo deci I kućnim ljubimcima.

3. Esencijalna ulja

Videli smo kako su komarci osetljivi na mirise.

Mnogo je esencijalnih ulja koja su posebno delotvorna u borbi protiv ovih insekata, na primer lavanda, limun, ulje čajevca, limunska trava, ulje nima, pepermint i geranijum.

Nekoliko kapi je dovoljno za neverovatan efekat.

Možete razblažiti par kapi u teglama koje ćete staviti blizu prozora ili pomešati nekoliko kapi sa uljima koji deluju kao osnova (čisto esencijalno ulje može iritirati kožu ako se ne pomeša sa maslinovim ili uljem slatkog badema) i rasporediti ih po koži kao kremu protiv komaraca.

komarci

4. Beli luk

S obzirom na to da komarcima ne odgovaraju jake esencije, beli luk je idealno rešenje u borbi protiv “krvopija”.

Iseckajte pola luka i u kašu zabodite nekoliko karanfilića: kombinacija mirisa leti će neželjene goste držati na bezbednoj udaljenosti.

Ovo je rešenje koje je najbolje primeniti na otvorenom, a ne u spavaćoj sobi.

5. Nana, bosiljak i ostale lekovite biljke u borbi protiv komaraca

Pored upotrebe sirovih plodova i prirodnih proizvoda, takođe možete I da zasadite određene biljke koje su dokazano efikasne u borbi protiv komaraca:
  • Mnogo ih je sa magičnom snagom odbijanja komaraca: nana, bosiljak i lavanda su savršeni i osiguravaju mirisni buket koji se ljudima sviđa.
  • Takođe su delotvorne i limunska trava, limunska verbena, pelargonija. Idealno bi bilo da pokušate da ih uzgajate u bašti ili na balkonu.
  • Geranijum, pre svega, ali i katalpa su dve biljke koje komarce drže na odstojanju. Geranijum možete poređati u saksije duž linije balkona: sa njihovim cvetovima, osim što daju miris i boju okolini, oni će delovati kao barijera protiv komaraca.Katalpa, s druge strane, nema miris koji ljudi registruju, ali odaje užasan miris komarcima. 
  • Za one koji slepo veruju u homeopatiju, kupite Ledum Palustre (Labradorski čaj) u biljnom leku i odmah počnite s konzumiranjem. Smatra se da ova biljka čini miris ljudskog znoja neprijatnim za komarce, čineći ih tako da se odmiču.
Pored biljnih rešenja,nudimo vam još nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u konstantnoj borbi protiv komaraca :
  • Jedno od najboljih rešenja za komarce bi bilo da instalirate mrežu protiv komaraca (komarnike) na svaki prozor.
  • Koristite ventilator da biste dobili razblaženje ugljen-dioksida, jedne od hemikalija koje stvaramo tokom disanja, a koja najviše privlače insekte. 
  • Izbegavajte stajaću vodu ispod saksija i, kako biste sprečili da se komarci gnezde na balkonu, eksperimentišite sa tehnikom bakarnih novčića: samo ubacite po jedan u svaki tanjir ,tako da voda postane mesto s nepovoljnim uslovima za razvoj larvi komaraca.
  • Neka istraživanja su pokazala da je komarac poput bika: neumoljivo ga privlači crvena boja. Ovakvo ponašanje je obrazloženo činjenicom da crvena boja predstavlja boju krvi, a krv je osnovni izvor hranjivih materija komarcima. Činjenica je da nošenje crvene boje uopšte nije dobra ideja između jula i avgusta. Ali čak ni crna ili plava: treba izbegavati sve tamne boje, a češće birajte nežne i svetle nijanse poput bele, bež i svetlo plave.
  • Studije su pokazale još jednu zanimljivost, veoma tešku za one koji vole pivo: ovaj zlatni napitak povećava ,,ukus” žrtve komaraca. Pokušajte da smanjite unos ovog pića u letnjim danima.
  • Ako vam se desi da vas komarac ipak ujede, koristite svakodnevne proizvode koji izgledaju kao da neočekivano ublažavaju crvenilo i svrab nakon peckanja. Među njima, na primer, pasta za zube, koja kombinuje dvostruko dejstvo mentola, koji s jedne strane deluje kao osvežavajuće sredstvo, a sa druge odvlači um, oslobađajući svraba. Pored paste možete koristiti i kreč mleko, koje možete nabaviti u svakoj apoteci.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button