ObrazovanjeRačunari

Kako naučiti slepo kucanje? Kucaj brže i bolje

Šta je to slepo kucanje?

Sigurno ste se mnogo puta pitali kako naučiti slepo kucanje koje će vam pomoći da kucate brže i bolje.

Uprkos tome što vam možda to deluje komplikovano, učenje slepog kucanje može biti jako zanimljivo.

Donekle nam i sama reč kaže, slepo kucanje predstavlja unos podataka putem tastarure bez da gledate u nju. Vaš fokus je isključivo na monitoru i na taj način uviđate eventualne greške koje pravite prilikom kucanja.

Verovatno ste nebrojeno puta bili u banci, pošti ili sličnoj ustanovi, gdje teta sa kojom vršite komunikaciju istovremeno priča sa vama i unosi podatke a da pri tom uopšte njen pogled nije upućen na tastaturu.

Slepo kucanje se nekad isključivo vezalo da daktilografe, jer su se oni školovali upravo za tu vrstu posla, da što brže i sa što manje grešaka otkucaju određeni tekst.

Danas to više nije pravilo, jer u svetu interneta svi koristimo manje ili više kompjuter i poznavanje brzog kucanja se donekle smatra obaveznim.

kako naučiti slepo kucanje?
Kako naučiti slepo kucanje? 

Prednosti slepog kucanja

Raditi nešto uspešno zavezanih očiju sigurno donosi mnoge prednosti, a takav je slučaj i sa slepim kucanjem. Poznavanje ove veštine daje vam mnoge prednosti:

 • Ušteda vremena: onog trenutka kad naučite slepo kucanje shvatićete koliko ste vremena uštedeli. A sve to zato što znate gde se koje slovo nalazi na tastaturi a da ne morate da gledate u nju.

 • Profesionalizam: potpuno drugačije izgledate kada kucate isključivo gledajući u monitor. Ostavljate pozitivan utisak kod drugih, a i dobijate na samopouzdanju.

 • Motorika: brzo kucanje utiče na motoriku vaših prstiju, što vam svakako može koristiti u neki drugim svakodnevnim aktivnostima.

Pravilno držanje tela prilikom kucanja

Ne samo da će pozitivno uticati na vaše zdravlje, već će pravilno sedenje prilikom kucanja olakšati i samo korištenje tastature.

sedenje
Kako naučiti slepo kucanje? Kucaj brže i bolje

Kako naučiti slepo kucanje?

Neka pravila koja bi ste trebali da ispoštujete jesu:

 • Tabani su ravno na podlozi
 • Noge su savijene pod uglom od 90 do 100 stepeni
 • Prilikom kucanja laktove držati pod pravim uglom
 • Idealno rastojanje između monitora i očiju je oko 50 cm
 • Sedite ravno da su vam leđe privijena uz naslonjač. Nastojte da to bude pod 90 stepeni.

Sada kad smo naučili pravilno sedeti, hajde da krenemo da učimo brzo kucanje.

Tastatura i raspored slova

Da li ste ikad premetili da slova F i J na tastaturi imaju male neravnine, u vidu crtica ili tačkica. To je naravno sa razlogom, jer upravo te tipke trebaju da budu početna tačka prilikom kucanja.

 • Slovo F je namenjeno kažiprstu leve ruke
 • Slovo J je namenjeno kažiprstu desne ruke

Ako želite da naučite slepo kucanje, morate početi od navedenih slova. Za svako slovo na tasturi je predviđena upotrebno određenog prsta i da bi ste sve savladali potrebno je da krenete upravo od F i J.

Tastatura za slepo kucanje

Da bi ste shvatili o čemu pričamo, pogledajte izgled tastature na slici ispod.

kako naučiti slepo kucanje?
Kako naučiti slepo kucanje? 

Kao što možete da vidite, na slici je jasno naznačeno koji prsti su namenjeni za koje tipke. U suštini desna polovina tastature korisni desnu ruku, a leva polovina isključivo levu ruku.

Ako ste zauzeli pravilan položaj prstiju na tastaturi za slepo kucanje (kažiprsti na F i J) onda lagano možete početi vežbati. Krenite od slova u istom redu.

 • Srednji prsti na D i K
 • Domali prsti na S i L
 • Mali prsti na A i Č (tipka do slova L)

Prvo se igrajte u tom redu kako bi ste opustili prste i popravili motoriku.

Potom lagano možete prelaziti na ostale tipke.

Važno za zapamtiti:

 • Nemojte žuriti – vežbajte slovo po slovo dok ne steknete rutinu
 • Ne gledajte tastaturu – manje gledanje tastature, pre ćete savladati brzo kucanje
 • Ne dozvolite da vam bilo šta smeta – ukoliko nostite prstenje ili imate duge nokte, a primetite da vam otežavaju rad, skinite prstenje i prilagodite nokte

Pravila prilikom slepog kucanja

Već smo savladali šta raditi i kako koristi osam prstiju, ali ostali su nam i palčevi.

 • Palčevi služe isključivo za tipku space ili kako je često zovemo „razmak“. Njihova svrha je isključivo to i neko će vremenom steći naviku da koristi samo jedan palac, ali to je stvar ličnog izbora.

 • Ukoliko trebate pritisnuti recimo desni shift i slovo D, onda desnu ruku koristite za shift a levu naravno za slovo D. U obrnutom slučaju, uradite suprotno.

 • Često problem predstavljaju tipke u blizini entera, jer njih nekoliko morate kontrolisati sa malim prstom desne ruke. Koliko god bilo teško u početku, istrajte u tome i ne koristite druge prste.

 • Gledajte u monitor uvek jer ćete uvideti greške i lakše ćete ih savladavati.

 • Zanemarite brzinu već se fokusirajte na pravilnu upotrebu, a brzina će se povećavati kako budete vežbali.
kako naučiti slepo kucanje?
Kako naučiti slepo kucanje?

Koliko je potrebno da naučim brzo kucanje?

Ne postoji jasno pravilo koliko vremena je potrebno da naučite brzo kucati. Pisac ovih redova je uz par sati dnevno, za nekih mesec dana postigao sasvim dovoljnu brzinu i rutinu. Izdvojite neko vreme u toku dana i vežbajte.

Nemojte ovo shvatiti kao obavezu, već kao igru i još važnije nešto što će vam pomoći da radite na sebi. Uz redovnu vežbu, već nakon par sedmica ćete videti da ste napredovali, a to će vam dati mnogo više elana da nastavite sa vežbanjem.

Programi za slepo kucanje

Nekada su se ljudi školovali za ovo zanimanje. Sa razvojem tehnologija su se pojavili programi koji omogućavali lakše učenje slepog kucanja.

Sve što je bilo potrebno jeste instalirati program na računar i početi vežbanje. Program prati vaš napredak i svaki put znate do koje ste lekcije došli.

I danas postoje ti programi, neki su plaćeni a neki su slobodno za korištenje. Uz malo napora na internetu ćete moći takve.

Mi vam za početak preporučujemo da online započnete sa vežbanje, pa posle možete vežbati na konkretnom programu.

Jedan od sajtova na kome možete vežbati jeste https://www.typingstudy.com/sr/.

Na sajtu postoje razne lekcije, od početnih do naprednih, možete birati jezik, tastaturu, vežbati brzinu kucanja, igrati igre i još dosta toga. Svakako odličan izbor za početak, a i besplatan je.

Zaključak

Poznavanje brzog kucanja je nešto što vam je potrebno, naročito ako svakodnevno koristite računar, bilo u poslovne ili privatne svrhe. Pre svega uštedeće vam dosta vremena a i izgledaćete profesionalnije.

Mi smo se ovde osvrnuli na takozvanu QWERTY tastaturu, onu koju uglavnom svi imamo na našim računarima. Postoji i takozvana Dvorakova tastatura, iako po mnogima mnogo lakša za slepo kucanje, ali nikad nije dobila na popularnosti kao ona na koju smo se mi osvrnuli ovde.

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button