Lepota

Kako skinuti farbu sa kose – prirodne metode koje pomažu

Kako skinuti farbu sa kose?

Kako skinuti farbu sa kose? Promena boje kose, kao i skidanje farbe sa iste, u životu jedne žene veoma je značajan trenutak.

Po pričama u narodu žena menja boju kose onog trenutka kada dođe do neke emotivne promene u njenom životu. To je, iz našeg iskustva, delimično tačno.

Današnje vreme i vrtoglavi razvoj na svim poljima doveli su do proizvodnje mnogo različitih farbi za kosu koje imaju i po nekoliko nijansi: braon, boja lešnika, kakao braon, čokoladna braon itd.

Ovo bi jednom muškarcu bilo jako teško za razumeti.

Farbanje kose

Vrlo često žena učini drastičnu promenu i promeni boju kose u neku vrlo jaku iz koje  se kasnije veoma teško izlazi: crna i crvena su uglavom te boje.

Naravno, mnogo bilji izbor bi bilo farmanje color šamponima koji se lakše ispiru, ali ukoliko dođe do farbanja pravom farbom onda nastaje problem.

U jednom trenutku dođe do prezasićenja tom bojom i poželite promenu. Šta onda? Odlazak frizeru i plaćanje skupih tretmana za skidanje farbe ili šišanje na kratko? Naš savet je vrlo jednostavan – NI JEDNO, NI DRUGO!

kako skinuti farbu sa kose?
Kako skinuti farbu sa kose?

Tretmani za skidanje farbe sa kose

Postoji čitav niz prirodnih načina za skidanje boje sa kose, uzastopno ponavljanje koraka koje ćemo vam u nastavku teksta dati učiniće da vaša kosa ponovo dobije prirodan sjaj i izgled.

Kod ovih tehnika samo je važna upornost, jer nijedan metod neće uspeti iz prvog puta.

Naravno, ne znači da kupovni tretmani neće uspeti u vašem cilju, ali rizik od oštećenja, već oštećene kose farbom, je dosta veći. Naravno, i ekonomičniji način je podvrgnuti se prirodnim putevima do ulepšavanja vaše kose.

Skidanje farbe sa kose skidačem za farbu

U svakoj drogeriji možete naći skidač farbe za kosu. Postoji više vrsta skidača za kosu koji se razlikuju po tome da li delimično ili u potpunosti skidaju farbu, kao i po mirisu i sastavu. Primena je krajnje jednostavna.

Nakon što promućkate bočicu sa skidačem za farbu, četkom za farbanje nanesite podjednako na vašoj kosi smesu. Kosu prekrijte folijom ili kesom kako bi skidač odstojao minimum 20 minuta. Sledeći i poslednji korak nakon skidanja kese ili folije je dobro ispiranje kose.

kako skinuti farbu sa kose
Kako skinuti farbu sa kose?

Skidanje farbe sa kose prirodnim putem

Kao što smo naveli, skidanje farbe sa kose u kućnim uslovima je ekonomičnije, ali i zdravije za samu kosu. Prirodni sastojci koji se koriste u najmanjoj meri oštećuju vlasi kose, čak i doprinose njenom oporavku i sjaju.

Skidanje farbe vitaminom C

Jedan od prirodnih načina skidanja farbe sa kose jeste vitamin C. U poslednjih nekoliko meseci skoro da nema porodice koja zbog pandemije nema u svojoj kući vitamin C. Možete ga iskoristiti i za skidanje farbe sa kose ukoliko vam je postojeća boja dosadila.

5 – 10 tableta vitamina C stavite u maloj posudici sa vodom i lepo ih otopite, nakon toga nanesite četkom za farbanje smesu na kosi i ostavite da odstoji narednih pola sata do sat vremena. Nakon toga kosu isperite uobičajeno. Ovaj tretman mora se ponavljati minimum 5 -6 puta kako bi došlo do vidljivih rezultata.

Skidanje farbe sirćetom

Osim što se koristi u svakodnevnoj ishrani sirće može pomoći i u skidanju farbe sa kose. Kiselina koja se nalazi u sirćetu učiniće da se boja sa kose vrlo brzo skine.

Nemojte brinuti! Neće doći do iritacije kože glave. Postupak nanošenja na kosu je sledeći: Pomešajte vodu i sirće u jednakim razmerama npr. 100 ml vode i 100 ml sirćeta (može jabukovo, alkoholno, sasvim je svejedno).

Nakon toga smesu nanesite na kosu koju ćete uviti u peškir, a onda u foliju ili plastičnu kesu. Tretman mora odstojati oko 20 minuta, a zatim isperite kosu uobičajenim načinom pranja. Takođe, tretman se mora ponoviti 3-4 puta kako bi rezultati bili vidljivi.

kako skinuti farbu sa kose
Kako skinuti farbu sa kose?

Skidanje farbe sodom bikarbonom

Jedan od najpoznatijih prirodnih načina skidanja farbe sa kose koji preporučuju i vrhunski frizeri jeste soda bikarbona. Način na koji se soda nanosi na kosu je malo drugačiji nego kod prethodnih metoda.

Soda bikarbona se mora pomešati sa šamponom kojim inače perete kosu, balzamom, a nije na odmet i limunom. Na taj način rezultati će biti vidljivi već nakon prvog tretmana.

Pre ovog tretmana potrebno je kosu oprati na uobičajen način, a zatim pomešanu smesu podjednako naneti na kosi.

Tretman držite oko 20 minuta, a zatim detaljno isperite. Nakon ispiranja ove smese potrebno je kosu još jednom isprati i to po mogućstvu šamponom protiv peruti. Naravno, za bolje rezultate ovaj postupak ponavljajte 3 – 4 puta.

Skidanje farbe kokosovim uljem

Još jedan vrlo efikasan način skidanja farbe sa kose jeste skidanje kokosovim uljem koje se jako dugo koristi u nezi kose.

Sve što je potrebno jeste blago zagrejati ulje, ne previse, ali da opet bude zagrejano, a zatim ga ravnomerno naneti na kosi. Kosu zatim uvijte peškirom i sačekajte da tretman odstoji 20 minuta.

Nakon toga kosu isperite na uobičajen način, blagim šamponom za kosu. Isto tako, i ovaj postupak morate ponoviti više puta.

Dodatni saveti

Kroz ovih par prirodnih načina dali smo vam savete kako da skinete farbu sa kose koja vam više nije zanimljiva, ali isto tako savetujemo da sledeći put vodite računa o izboru boje.

Kada poželite da se ofarbate dobro razmislite o boji koju zaista želite. Uvek postoji opcija farbanja color šamponima koji se brzo ispiraju i ne štete kosu kao klasične farbe.

Preporučujemo da pročitate i ove članke:

Slično

Back to top button