ZdravljeKoža, kosa, noktiLepotaReceptiSport

Strije ~ šta su, kako nastaju i kako umanjiti njihovu vidljivost?

Pod pojmom strije podrazumevamo one ožiljke nepravilnog izgleda i crvenkastih nijansi, koji vremenom blede i postaju beli i sjajni, čija je pojava nastala usled raspadanja elastičnih vlakana dermisa. Ova vlakna se lome usled istezanja slojeva koji čine epiderm, posebno unutrašnjih i srednjih. Osnovni problem pojave strija je čisto estetske prirode. Generalno, oni koji ih imaju počinju da pate od niskog samopouzdanja, jer se srame svog tela i plaše se da ga pokažu u javnosti (na primer na moru ili u bazenu).

Kada najčešće nastaju strije i kako ih sprečiti?

U toku trudnoće, tokom puberteta ( usled naglog rasta tela) ili usled naglog gubitka/dobitka kilograma. Za prevenciju i lečenje strija mogu se primeniti brojni prirodni lekovi koji se koriste neprekidno. Najčešće se umasiraju u kritično područje. Praktično je nemoguće da strije, jednom stvorene, potpuno nestanu, ali zahvaljujući prirodnim lekovima i svakodnevnoj nezi njihov izgled se može poboljšati. Da biste sprečili njihovo stvaranje čak i uoči trudnoće, potrebno je raditi na elastičnosti kože i tkiva tela redovnom fizičkom aktivnošću i uzimanjem hrane bogate vitaminima C i E. Bilo da želite da sprečite strije ili ako želite da smanjite njihovu vidljivost, pokušajte da primenite neke od sledećih saveta u praksi.

strije
Kako izgleda koža sa strijama

Šea puter

Jedan od najboljih prirodnih lekova protiv strija je šea puter koji može smanjiti vidljivost strija. Idealno bi bilo nanositi ga svaki dan nakon tuširanja, nakon što ga malo omekšate između prstiju, s obzirom da je puter u tvrdom stanju. Čisti šea puter možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Ulje od šipka

Ovo dragoceno ulje koristi se u Južnoj Americi za mnogobrojne kožne probleme. Idealno bi bilo koristiti ga jednom dnevno, ukapavajući ga direktno na željeno mesto. Preporučujemo vam da se opskrbite prirodnim uljem bez aditiva, koje možete napraviti sami, ili kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Ulje slatkog badema

Ulje badema bogato je vitaminom E, koji odlično deluje za prevenciju strija. Ulje nanosite jednom dnevno. Umasirajte nekoliko kapi u kožu, otprilike pola sata pred tuširanje. Na taj način ćete dopustiti ulju da prodre duboko u kožu, što rezultuje boljim efektom. Ulje morate držati na suvom i hladnom mestu.

Aloe vera

strije

Aloe vera gel je prirodni lek koji se koristi naročito u slučaju opekotina od sunca, ali koji takođe može biti koristan u slučaju strija, posebno za davanje koži nove i veće elastičnosti. U poređenju sa uljima, gel aloe vere je mastan i koža ga brzo apsorbuje. Takođe u ovom slučaju njegova primena mora biti svakodnevna i vrlo stalna.

Sok od limuna

Limunov sok se može nanositi na strije i ožiljke, ili u kombinaciji sa gelom aloe vere.  Limun, voćka koja je bogata vitaminom C, može pomoći koži u stvaranju kolagena, smanjujući tako vidljivost strija, a ujedno čineći kožu blistavijom i mekšom.

Esencijalno ulje lavande

Esencijalno ulje lavande može se razblažiti uljem slatkog badema ili jojobe kako bi se poboljšala efikasnost ovih biljnih ulja protiv strija. U 250 mililitara osnovnog biljnog ulja može se dodati 10-15 kapi esencijalnog ulja.

Prirodni losion protiv strija

Kombinacijom lekovitih biljaka moguće je napraviti potpuno prirodan losion protiv strija. Od sastojaka vam je potrebn:

  • 200 ml ekstra maslinovog ulja
  • 100 ml gela aloe vere
  • 4 kapsule vitamina A 
  • 6 kapsula vitamina E

Obavezno je čuvati ga na tamnom, hladnom mestu. Rok trajanja ovog losiona je svega 2-3 nedelje. Nanosite ga jednom dnevno na mesta predisponirana za nastanak strija.

Ulje lana

Još jedno ulje koje se smatra efikasnim u borbi protiv strija, zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina i svoje sposobnosti da pomogne koži u stvaranju kolagena, je laneno ulje. Ovo ulje uvek morate držati u frižideru kako se ne bi pokvarilo. Može se koristiti i za masaže i kao prirodni dodatak hrani, zamenjujući druga ulja koja se koriste kao začin.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je univerzalan prirodni lek. Njegova omekšavajuća svojstva čine kožu izuzetno mekom i elastičnom. Leti se javlja u tečnom stanju, a zimi u čvrstom / kremastom stanju. U hladnim mesecima ostavite posudu sa uljem da odstoji nekoliko minuta u posudi sa vrućom vodom, tako da se vrati u tečno stanje. Kokosovo ulje možete nabaviti u biljnim apotekama.

Nevenovo ulje

strije

Ulje nevena ima poseduje omekšavajuća svojstva ovog cveta. Za njegovu pripremu potrebno je:

  • 50 grama suvih latica cvetova nevena
  • 250 mililitara maslinovog ulja

Cveće se mora ostaviti da odstoji u zatvorenoj tegli i mora se čuvati u mraku tri nedelje. Posle toga, ulje se mora filtrirati i čuvati u tamnoj staklenoj boci, dalje od svetlosti i toplote. Njegova upotreba se preporučuje i za lečenje i za prevenciju strija.

Ishrana koja sprečava strije:

Neka vam ishrana obiluje vitaminom E i omega 3 masnim kiselinama. Pijte dovoljno vode i obratite pažnju na fizičku aktivnost.

Najvažniji izvori hrane vitamina E su: biljna ulja, kao što su ulje pšeničnih klica, bademovo ulje, suncokretovo ulje, maslinovo ulje, ulje šafranike, sojino ulje, pamuk i kukuruzno ulje; bademi, lešnici, seme suncokreta, kikiriki, cela zrna, jaja podjednako su bogati njima, kao i spanać, šparoge, leblebije, potočarka, kesten, brokoli, paradajz.

Pored ribe, neke od prirodnih neprerađenih namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama su: seme čija, seme kivija, seme perila, laneno seme, brusnica, kamelija, porcelan, mora, konoplja, orah, repica i soja.

Savet: Gotovo da ne postoji osoba koja nema strije. Od muškaraca, preko tinejdžera, dece i žena, strije su poprilično rasprostranjena pojava. Stoga ih se nemojte stideti. Strije ne bi trebalo da utiču na vaše samopouzdanje i percepciju lepote. One su potpuno prirodne i jako zastupljene, a nijhovo prisustvo nikako ne umanjuje vašu lepotu.

strije ~ šta su, kako nastaju i kako umanjiti njihovu vidljivost?
Strije ~ šta su, kako nastaju i kako umanjiti njihovu vidljivost?

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button