Biljke i cvećeKorisni savetiLepota
U trendu

Lavanda ~ šta sve može moćna ,,kraljica Mediterana”?

Lavandu, pre svega, karakteriše izrazito jak i intenzivan miris. Pored toga, njena boja je dopadljiva i varira od najsvetlije ljubičaste, do tamnih, zagasitih nijansi ove boje. Međutim, kako su ljudi, kada su spoznali snagu mirisa ove biljke, uspeli da maksimalno iskoriste sve njene kapacitete? Gde se sve lavanda koristi i koliko je u našim životima?

Lavanda se može koristiti na više različitih načina: sveža ili osušena, njen miris ne smanjuje intenzitet. Zbog tog jakog i specifičnog mirisa, uticaj lavande na različite kozmetičke i medicinske preparate ne jenjava od davnina. U vreme kada nije mogao da se uvidi i dokaže sastav određene biljke ili proizvoda, miris je govorio mnogo o njemu. Poput belog luka, iskusni preci su uočili potencijalno antioksidantno i umirujuće dejstvo. I nisu pogrešili!

Pre svega: Provansa

U slučaju da ste u skorije vreme planirali da putujete na jug Francuske, ne bi bilo loše da vas put nanese ka Provansi. Marsej, najveći grad u Provansi, vas sigurno neće razočarati, ali nije on razlog zašto vas tamo ,,šaljemo”. Oko Marseja se krije pravo blago: polja lavande. Ona su inspirisala slikare poput Van Goga i Matisa, te smo sigurni da neće razočarati ni vas! Prilažemo nekoliko slika, da biste se uverili u naše reči! Pritom, nemojte smesti sa uma ostatak teksta posvećen lavandi: uočićete da je njeno glavno dejstvo umirenje. Zamislite onda mir koji osećate na čitavom jednom prostranstvu ove biljke?

Umirujuće dejstvo lavande

Već smo pomenuli snažan i intenzivan miris lavande. On ima umirujuće dejstvo, zbog čega je dobrodošla u svim proizvodima za osvežavanje prostora, aromaterapiju itd. Od mirisa za usisivače na paru, do svežih biljki koje će iz vaze ili saksije mirisati u kući ~ nećete pogrešiti, lavanda će ostaviti mirišljav trag. Takođe, lavanda se koristi kao sastojak mnogih proizvoda za kupanje, od onih industrijskih, do domaćih pravljenih sapuna i soli.

Kuvanje

Sveže ubrana lavanda ima široku primenu u kulinarstvu. Iznenađeni ste?

Osušenu lavandu možete izmrviti u avanu i koristiti kao začin kako za slana, tako i za slatka jela. U slučaju da imate svežu lavandu, možete napraviti čaj za umirenje i piti ga pred spavanje, ali samo jednu šolju dnevno! Za ove recepte je neophodno da koristite samo cvetove biljke, stabljika vam za ovu namenu nije potrebna. Od lavande, bilo da je sveža ili suva, možete napraviti i hleb! Samo je bitno da, takođe, koristite isključivo cvetove. Za mešanje sa ostalim sastojcima će vam bolje poslužiti osušena i u avanu samlevena lavanda, ali ni sa svežom nećete pogrešiti.

Da li ste probali sladoled od lavande? Ako niste-pravo je vreme za to! Sladoled od meda i lavande vam prenosimo u celosti:

Sladoled od lavande

2,5 dl mleka
2 kašike lavandinih cvetova
1 dl jogurta
3 žumanceta
2 kašike meda
3 kašike šećera

Priprema: Mleko stavite da se kuva zajedno sa lavandinim cvetovima. Kad provri sklonite sa šporeta i posle 10 min procedite. Zagrejte ponovo mleko, dodajte med i mešajte dok se ne rastopi. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte jogurt i sipajte mešajući u toplo mleko. Kuvajte sve zajedno 5 minuta. Ostavite da se smesa ohladi, zatim sipajte u posudu i stavite u zamrzivač.

Zbog opšteumirujućih sastojaka, konzumacija lavande u hrani deluje pogodno za stomak i probleme sa varenjem. Uočeni su pozitivni ishodi nakon konzumacije hrane sa ovom biljkom po manje probleme sa grčevima i gasovima.

Upotreba eteričnog ulja lavande u kozmetici

Eterično ulje lavande je korišćeno u kozmetici toliko često da mu je jedina konkurencija ekstrakt ruže. Prvenstveno, koristi se kao osnova za parfemske mirise. Takođe, često je glavni sastojak maserskih ulja za opuštanje mišića: mišići se opuštaju fizičkim prodorom sastojaka u telo, ali i udisanjem opuštajućeg mirisa.

lavanda ~ šta sve može moćna ,,kraljica mediterana"?
Lavanda ~ šta sve može moćna ,,kraljica Mediterana"?

Ulje lavande možete koristiti za benefite kože i kose tako što ćete par kapi staviti u svoju dnevnu rutinu. Eterično ulje možete koristiti naročito za negu skalpa, s obzirom na to da lavanda podstiče cirkulaciju. Pozitivan učinak je uočen prilikom korišćenja lavandinog ulja u kremama, i to onim koje su fokusirane na sprečavanje starenja. Bore i crvenilo se smanjuju redovnom upotrebom ovog proizvoda u dnevnoj nezi kože.

Lavandino eterično ulje se prodaje u bočicama od 10 mililitara, po ceni koja varira od 350-500 dinara. Ono što treba da znate prilikom korišćenja je da se može korisititi bez razblaživanja.

Međutim, mi vam preporučujemo da svako eterično ulje koje niste do sada koristili prvo koristite razblaženo! Nikada ne znate kako vaša koža može reagovati na nove tretmane.

Protiv moljaca, buba i štetočina

lavanda

Lavandu ste, vrlo verovatno, u svojim kućama tokom detinjstva primetili prvo u ormanima. Iako deluje neobično, to sve ima svoje razloge. Lavanda je uspešna u otklanjanju moljaca, zbog čega je česta među odećom. Ako želite napraviti svoju vrećicu protiv moljaca, možete staviti suvu lavandu u kesicu, vezati je i staviti među odeću. U slučaju da nemate pristup lavandi ili da nemate vremena za ručni rad, možete ovu odbranu protiv moljaca kupiti po ceni u rasponu od 50-100 dinara. Tako ćete, na jedan efikasan i pristupačan način zaštiti svoje omiljene komade odeće.

Nadamo se da smo uspeli barem malo da vam prikažemo neke nove načine da upotrebite lavandu! U slučaju da ste i dalje pri ideji da ćete posetiti Provansu u skorije vreme, pogledajte ovaj članak za detaljna uputstva o poljima lavande u Francuskoj.

*Članak je informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za lekarsku i dermatološku pomoć!*

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button