ZdravljeKoža, kosa, noktiLepota
U trendu

Neven ~ 3 recepta iz prirode za bolje zdravlje

Neven je biljka koja nam je relativno pristupačna. Lako raste na našem podneblju, lako se uzgaja i održava, estetski je privlačna. Interesantne je boje, te lako ukrašava svaku baštu i čini je oazom mira. Osim toga, neven je tradicionalno korišćen za negu kože, ali i kao glasnik kiše: ako se cvet nevena ne otvori u jutarnjim časovima, možete očekivati kišu. Koji su benefiti ove biljke i za šta je sve možemo koristiti?

Neven je biljka koja raste do 60 cm u visinu. Cvetovi su mu najčešće jarkonarandžaste boje, a veličina latice varira. Zbog toga neven odaje izgled bujne biljke. Donet iz Indije u Egipat, tamo postaje ključna biljka u lečenju različitih bolesti. Staroegipćani su proširili znanja o upotrebi ove biljke, što je znatno olakšalo sticanje znanja kasnije, kada je seme došlo do Grčke.

neven

Šta sve neven može?

Široka upotreba nevena datira od davnina, a prvenstveno je primećena njegova moć zaceljenja kožnih oboljenja. Lekovita svojstva sadrže cvetovi biljke. Oni u sebi sadrže salicilnu kiselinu, sumpor, izuzetno velike količine vitamina A i C, kao i likopen, koji se smatra antioksidansom ključnim za borbu protiv različitih ,,ženskih bolesti”.

Leči kožna oboljenja

Neven je, pre svega, biljka koja se koristi za lečenje kožnih oboljenja. Rimljani su smatrali da ne postoji kožna bolest koju neven ne može uništiti ili barem umiriti. Forme u kojima se koristi su ulje ili mast.

neven
Nevenova mast

Mast nevena je najefikasniji borac u lečenju opekotina od sunca, kao i opekotina nastalih u kućnim uslovima. Osim toga, istraživanja su pokazala visok stepen efikasnosti u lečenju upalnih procesa na koži prouzrokovanih radiodermatitisom (nakon zračenja). Zbog visokog koncentrata vitamina A je ključni u lečenju psorijaze, a antiinflamatorna dejstva su učinkovita prilikom lečenja akni i bubuljica. Smanjuje procenat melanina u koži, zbog čega je odličan za izbeljivanje kožnih fleka, a zbog pospešivanja proizvodnje kolagena, doprinosi usporavanju starenja kože.

Oralna higijena

Čaj od nevena je višestruko efikasan.

U slučaju da imate problema sa upalom grla ili desni, ispiranje čajem o nevena može uticati na povlačenje ovih simptoma. Antiinflamatorno dejstvo nevena smanjuje procenat džepova pri zubima i utiče na osvežavanje daha. Takođe doprinosi smanjenju plaka na zubima i lečenju afti.

,,Ženska biljka”

Čaj o nevena pozitivno utiče na različite ,,ženske probleme”. Prvenstveno, dobrim se smatra za ustaljivanje menstrualnog ciklusa, ali i za smanjivanje menstrualnih bolova. Opušta mišiće, zbog lega smanjuje udeo grčeva prilikom ciklusa. Da biste smanjili menstrualne bolove, 7 dana pre ciklusa pijte jednu šolju nevenovog čaja pred spavanje.

neven ~ 3 recepta iz prirode za bolje zdravlje

Osim ciklusa, neven zbog svog antimikotičkog, antiseptičkog i antiinflamatornog dejstva koristi i za održavanje vaginalne flore. Efikasan je u borbi protiv kandide, zbog čega se koristi prilikom vaginalnih ispiranja. U slučaju stanjivanja vaginalnih zidova i isušivanja prouzrokovanih bolestima (gljivicama, kandidom i dr.) smatra se pogodnim za vraćanje elastičnosti i vlažnosti.

Ulje ili mast nevena se mogu primeniti i prilikom zaceljivanja bradavica nakon dojenja.

Hemoroidi

Korišćenje nevenove masti za lečenje i umirivanje hemoroida je još jedan od načina upotrebe ove biljke. Bilo da se koriste čepići na bazi nevenovog ulja ili masti ove biljke, efekat je isti.

Kosa i koža glave

Zbog antiupalnih dejstava koje ima, adekvatan je za tretiranje dehidriranog skalpa, samim tim i za tretiranje peruti. 2-3 sata pre pranja kose nanesite ulje od nevena na kožu glave i dobro isperite.

Recepti od nevena

neven ~ 3 recepta iz prirode za bolje zdravlje

Ulje

Za ulje od nevena neophodno je:

  • Cvetovi nevena, suvi
  • bazično ulje (maslinovo/suncokretovo)
  • tegla sa poklopcem

Razmera je 1:1, jedna čaša cvetova nevena na jednu čašu ulja. Iseckajte latice i ostavite ih u ulju na suncu 4 nedelje. Kada vreme prođe procedite novonastalo ulje i ono je spremno za konzumaciju.

Mast

Mast od nevena se pravi, takođe, jednostavno. Potrebno vam je

  • cvetovi nevena
  • svinjska mast

Važno je da lepo istopite svinjsku mast i usitnjene cvetove nevena. Kada se sastojci ohlade, na tihoj vatri ponovo istopite i procedite ostatke nevena. Skladištite u činiji za kremu i u frižideru.

Čaj od nevena

2 kašike sasušenih cvetova prelijte vodom i pustite da tiho proključa. Pijte svako veče pred spavanje 7 dana pre ciklusa i uticaće na smanjivanje menstrualnih bolova.

neven ~ 3 recepta iz prirode za bolje zdravlje

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button