ZdravljeKorisni saveti

Hemoroidi ~ šta je ovo oboljenje i kako ga se rešiti

Hemoroidi su ozbiljan, dosadan i uporan problem o kome se često ne govori, što iz stida, što iz drugih razloga. Smatra se da oko 10% svetske populacije prati od ovog poremećaja.Hemoroidi su proširene proširene (varikozne) vene koje su locirane u anusu. Pogledajmo kakve poteškoće nose.

Vrste hemoroida:

Unutrašnji hemoroidi ne izlaze iz analnog otvora i nalaze se iznad sfinktera koji regulišu otvaranje rektuma, u donjoj sluzokoži. To ih čini vidljivim spolja samo tokom pokreta creva zbog kojih izlaze ili kroz vežbanje snažnog pritiska.

hemoroidi
Prikaz unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida

Spoljašnji hemoroidi su, s druge strane, uglavnom vidljivi spolja, jer se nalaze u potkožnom tkivu sfinktera. Često crvenkaste boje, koja može postati plava, na dodir su obično mekani, ali u slučaju formiranja ugruška postaju tvrdi.

Šta uzrokuje hemoroide?

Postoji nekoliko faktora koji se mogu uzeti u obzir u kada govorimo o uzročniku hemoroida.

 1. Genetika
 2. Gojaznost
 3. Loša ishrana
 4. Trudnoća
 5. Druge bolesti

U mnogim slučajevima radi se o jednostavnom natezanju zidova koji se nalaze u poslednjem delu rektuma i koji teže da se šire zbog krvnog pritiska koji doseže distalni deo tela.

Genetika je ipak, najčešći uzročnik ovog problema. Ispitivanje je pokazalo da su muškarci skloniji za dobijanje hemoroida, pogotovo u starijem dobu (posle 50. godine). Genetika ukombinovana sa nekim drugim faktorom rezultira u pojavi hemoroida.

Gojaznost i loša ishrana mogu biti uzrok za nastanak hemoroida. Loša dijeta u kojoj se preterano koriste začini, čokolada, previše začinjena hrana, alkoholna pića i previše razrađena jela usporavaju varenje. Gojaznost sama po sebi vrši pritisam na sve krvne sudove, pa tako i na vene anusa.

hemoroidi

Tipičan slučaj za nastanak hemoroida je kod trudnica, koje se često imaju epizode hemoroida koji se mogu spontano povući.

U nekim slučajevima hemoroidi mogu biti povezani sa bolestima srca ili se mogu smatrati ranim znakom raka.

Koji su simptomi i stadijumi hemoroida?

Postoje četiri stepena koja hemoroidna bolest može da predstavi:

 1. unutrašnji hemoroidi
 2. unutrašnji hemoroidi sa blagim izbočenjem
 3. spoljni hemoroidi koje je moguće vratiti u anus
 4. spoljni hemoroidi koji uvek ostaju van anusa, često povezani sa gubitkom sluzi

Neretko hemoroidi ne uzrokuju nikakve poremećaje, i u ovom slučaju govorimo o slijepim hemoroidima. Međutim, češća simptomatologija uključuje umereni gubitak krvi pri svakom odlasku u toalet, svrab, peckanje i osećaj težine u anusu. Krvarenje takođe može biti nezavisno od defekacije, kao i bojenje stolice. Glavni aspekt kome se posvećuje prava pažnja je boja krvi, koja u ovom slučaju mora biti svetlo crvena, jer potiče sa poslednjeg dela crevnog kanala.

Bol je još jedan simptom koji je obično povezan sa ovom patologijom i može predstavljati različit stepen intenziteta, od jednostavne nelagodnosti, tokom pražnjenja creva ili sedenja, do mučnog bola, u slučaju da su hemoroidi upale

Kako se leče hemoroidi?

Lakši oblici (1. i 2. stepen) hemoroida zahtevaju korekciju ishrane i primenu farmakoterapije koja ublažava bol,iritaciju I otok vena. Najčešće su u pitanju rektalne kreme.

Teži oblici (3. i 4. stadijum) se leči isključivo hirurški.

Postoje,ipak, prirodni lekovi koji utiču na brže povlačenje hemoroida,kao i na smanjenje bola/ iritacije.

Koji su prirodni lekovi za hemoroide?

Jednom kada se pojave, vrlo je teško potpuno se rešiti problema hemoroida. Opušteni venski zidovi ne mogu zaceliti u potpunosti i rizik od recidiva raste sa starenjem. 

Međutim, simptomi se takođe mogu efikasno lečiti zahvaljujući upotrebi prirodnih supstanci. Pre upotrebe bilo kakvih lekova ili podvrgavanja operaciji, najbolje je pokušati uzimati prirodne lekove za hemoroide. 

Ovi preparati su vrlo efikasni za blagi stepen hemoroida.

Najbolje biljke za hemoroide su:

hemoroidi ~ šta je ovo oboljenje i kako ga se rešiti
Psilijum se pokazao efikasnim u borbi protiv hemoroida.
 1. psillium
 2. aloe vera
 3. ekstrakt čempresa
 4. helihrizum

Veoma efikasan je psillium, zeljasta biljka koja ima sluznu prevlaku oko semena. Ova supstanca, u kontaktu sa vodom, nabrekne i povećava zapreminu. Njegov efekat je omekšavanje stolice čineći crevo aktivnijim.

Što se tiče ostalih prirodnih lekova protiv hemoroida, izvrsna korist može se naći u gelu aloe vere. Pored svog umirujućeg efekta, koji se bori protiv upale ispuštanjem hemoroida, aloja ima i moć ublažavanja bolova, što će brzo ublažiti simptome kao što su sagorevanje i svrab.

Ostali vrlo efikasni lekovi su masti na bazi helihrizuma: ovaj ekstrakt ima snažno antiinflamatorno dejstvo i sposobnost da značajno smanji otok hemoroida Efikasan je i ekstrakti čempresa, koji blagotvorno deluje na cirkulaciju krvi.

Prevencija hemoroida:

Najbolje rešenje je da održavate redovnu crevnu aktivnost, jer je produženi zatvor jedan od pokretačkih uzroka hemoroidne bolesti. Da biste to uradili, važno je da preferirate uravnoteženu ishranu, bogatu hranom koja promoviše pokretljivost creva. Takođe je bitno da unosite puno tečnosti, najmanje 2 litre dnevno. Pored ishrane, održavajte umerenu fizičku aktivnost, s obzirom da dugotrajno sedenje/stajanje pogoršava takože može da izazove/pogorša simptome hemoroida.

Hrana koju bi bilo najbolje izbegavati za prevenciju hemoroida:

 1. Gazirana i alkoholna pića: sadržaj CO2 u gaziranim bezalkoholnim pićima, kao i alkohol u alkoholnim pićima (posebno u žestokim alkoholnim pićima) napreže i iritira crevnu sluznicu. CO2 stvara otok u stomaku koji opterećuje probavni sistem.
hemoroidi
 1. Čokoladu, slatkiše i svu hranu koja ima previsok sadržaj šećera – Visok sadržaj šećera takođe pogoduje fermentaciji bakterijske flore prisutne u crevima, povećavajući rizik od nelagodnosti i poremećaja;
 1. Povrće poput patlidžana, paradajza, kiselih krastavaca i paprike: sadrže solanin, toksičnu supstancu koja dugoročno može oštetiti crevne zidove
 1. Konzervisanu, preterano slanu,masnu i prženu hranu
 1. Začinjene i fermentisane sireve, kao i većinu mlečnih proizvoda (izuzev probiotskog jogurta, koji potpomaže crevnu floru)
 1. Tartufe
 1. Rakove, mekušce i morske plodove
 1. Čili, začinjene sosove i jake začine (ljuta paprika, kurkuma, beli luk, biber..)

Hrana koja se preporučuje za prvenciju hemoroida:

Pored prirodnih lekova i izbegavanja određene hrane, bilo bi poželjno da se naviknete na upotrebu supstanci koje regulišu crevnu peristaltiku , posebno u onim slučajevima u kojima postoji stalni zatvor ili poteškoća u evakuaciji.

Kao predlog koji važi za sve postoji preporučuje se konzumacija velikih porcija voća i povrća, kao i integralne testenine, šljiva, trešanja, integralnih žitarica, kestena i pirinča koji, bogati vlaknima, olakšavaju pravilno funkcionisanje creva.

Savet: U slučaju da imate obilno krvarenje ili dugotrajne simptome, najbolje je obratiti se vašem lekaru. Dijetetska ishrana i prirodni lekovi pomažu isključivo u lečenju lakših oblika hemorida (1 i 2 stepen).

hemoroidi ~ šta je ovo oboljenje i kako ga se rešiti
Hemoroidi ~ šta je ovo oboljenje i kako ga se rešiti

*Tekst je informativnog karaktera i nije zamena za lekarsku pomoć!*

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button