Zdravlje

Prirodni lek za sve – beli luk: Lekovita svojstva belog luka

Beli luk (Allium sativum) je biljka poreklom iz centralne Azije koja se hiljadama godina koristi ne samo zbog svog prepoznatljivog ukusa, već i zbog svojih mnogobrojnih efekata.

Beli Luk je bogat vitaminima i mineralima, dok sa druge strane ima malu kalorijsku vrednost.

Beli luk je dobar izvor nekoliko minerala kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i selen i vitamina, posebno vitamin C i neki vitamini B kompleksa.

Lekovita svojstva belog luka se iskorišćavaju za niz stanja povezanih sa srčanim sistemom, koštanim sistemom, digestivnim traktom, respiratornim sistemom…

Na tržištu se može naći i beli luk u tabletama ili tinktura belog luka.

Mi vam predstavljamo nekoliko od mnogobrojnih lekovitih dejstava belog luka!

beli luk
Prirodni lek za sve - beli luk: Lekovita svojstva belog luka

1. Prirodni lek protiv bakterija, virusa i gljivica

Beli luk pomaže telu da se bori protiv svih vrsta infekcija, virusnih i bakterijskih.

Neke naučne studije su pokazale da je beli luk naročito efikasan na gram-pozitivne bakterije (stafilokoke, streptokoke, listerije…), kao i na salmonelu i ešerihiju koli.

Beli luk takođe ima antiparazitsku i antifungalnu funkciju (tj. bori se protiv gljivica).

Koristi se u borbi protiv mnogobrojnih infekcija:

 1.     Za ORL infekcije: u slučaju gripa, prehlade, angine, upale uha … bez obzira na njihovo poreklo (virusno ili bakterijsko).
 1.     Za infekcije digestivne trakta: u slučaju virusnog gastroenteritisa (najčešći), trovanje hranom bakterijskog porekla ili čira na želucu izazvanog virusa.
 1.     Za opšte bolesti: u slučaju paludizma ili bolesti spavanja (oboje su posledica parazita koje prenose insekti).
 1.     Za probleme sa kožom: u slučaju mikoze (bolesti uzrokovane gljivicama), bradavica (zbog virusa), malih rana i posekotina (kako bi se izbegla infekcija) i gingivitisa (infekcija desni izazvana bakterijom).

Način primene:

U zavisnosti od infekcije.

 1. Za infekcije grla se pravi pasta-šest karanfilića belog luka, dve kašike meda i sok od pola limuna,može se praviti inhalacioni rastvor sa lukom…
 2. Za digestivne infekcije može se jesti svež, ili se može konzumirati ulje od belog luka.
 3. Za probleme sa kožom luk možete nanositi direktno na kožu ili koristiti kremu/gel na bazi ajoene.
beli luk
Prirodni lek za sve - beli luk: Lekovita svojstva belog luka

2. Ojačava imuni sistem

Još jedna vrlina belog luka: pomaže telu da ojača imuni sistem.

Studija obavljena 2001. godine pokazala je da  svakodnevna konzumacija belog luka smanjuje broj prehlada za 63%, dok je prosečno trajanje simptoma prehlade smanjeno za 70%, sa 5 dana na samo 1,5 dan.

Beli luk je izuzetno koristan, naročito osobe zaražene HIV-om: on ima sposobnost da poveća broj prirodnih „ćelija ubica“, omogućavajući tako bolju otpornost na infekcije i rak.

Studija sprovedena krajem 1980-ih na nekim HIV pozitivnim pacijentima pokazala je da redovni unos ekstrakta starog belog luka omogućava da organizam povrati normalnu stopu prirodnih ćelija ubica.

Naučno je dokazano da beli luk takođe utiče i na prevenciju karcinoma, dok su ispitivanja vezana za direktnu borbu protiv malignih ćelija još u toku.

3. Povoljno utiče na kardiovaskularni sistem

Redovno konzumiranje sirovog belog luka ima nekoliko pozitivnih efekata na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Smatra se da bi beli luk mogao imati efekat smanjenja holesterola.

Beli luk pomaže u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida (ostalih lipida u krvi). Međutim, različite studije sprovedene na tu temu još uvek nisu zaključile koji je najefikasniji oblik za upotrebu (ako je osušen, svež, u ekstraktu…).

Jedno je sigurno: beli luk sadrži mnogo korisnih supstanci, posebno alicin, ajoen i vitamin B3. Naučne studije se nastavljaju, kako bi se otkrile njegove mnoge tajne!

Beli luk ima antihipertenzivno dejstvo, sposoban je da snizi krvni pritisak, sve to zahvaljujući svojim magičnim komponentama-sadrži prostaglandin, fruktan, kalijum, magnezijum…

Kako bi ste snizili visok krvni pritisak konzumirajte ga redovno i u dovoljnoj količini (oko dva karanfilića dnevno) i usvojite zdrav način života.

beli luk
Prirodni lek za sve - beli luk: Lekovita svojstva belog luka

U isto vreme, beli luk deluje na širenje krvnih sudova i arterija, omogućavajući snižavanje pritiska, borbu protiv lošeg holesterola i osiguravanje dobrog rada srca. Takođe pomaže u suzbijanju manjih poremećaja cirkulacije.

Prema nekim istraživanjima, ova dejstva belog luka bi mogla da uspore napredak komplikacija dijabetesa, dodatnog faktora rizika za kardiovaskularne bolesti.

Način primene:

 1. Za bolju cirkulaciju redovno jedite sirovi beli luk! Možete ga uzimati i u obliku dodatka ishrani (od običnog belog ili divljeg belog luka): gelovi, majčina tinktura …
 2. Beli luk mora biti deo svakodnevne dijete. Prava doza: dva glavice dnevno, po mogućnosti sirov.

Pažnja, konzumacija, čak i ako je redovna, ne podleže adekvatnom lečenju, posebno za ljude koji pate od teške hipertenzije!

4. Povoljno deluje na koštani sistem

Studije su pokazale su da unos belog luka može umanjiti gubitak koštane mase koji nastaje povećavanjem nivoa estrogena.

Gubitak koštane mase je česta posledica hormonskog dizbalansa (najčešće u periodu klimaksa i starenja).

Takođe se pokazalo da unos belog luka blagotvorno deluje na osteoartritis.

5. Povoljno deluje na digestivni sistem

Kao što smo već videli, beli luk ima vrlo korisna antibakterijska svojstva. Iz tog razloga je koristan u borbi protiv brojnih mikroba koji napadaju digestivni trakt.

Pored antibakterijskih svojstava, beli luk takođe:

 1. omogućava dobro varenje, stimulišući crevnu floru;
 1. sprečava nadimanje, zahvaljujući vlaknima koja sprečavaju stvaranje crevnih gasova;
 1. ima laksativna svojstva, korisna u borbi protiv zatvora.

Prema nekim studijama, beli luk je efikasan i u prevenciji određenih vrsta karcinoma digestivnog sistema, naročito raka debelog creva i želuca.

 1. štiti jetru od različitih toksičnih supstanci (lekovi, zagađenje …);

 Redovna konzumacija belog luka smanjuje rizik od obolevanja organa digestivnog trakta za najmanje 30%.

Način primene:

 1. Jedite sveži beli luk ili uzmite kratki lek od belog luka u želulama.
 2.  Takođe možete koristiti esencijalno ulje belog luka (strogo poštujući sve potrebne mere predostrožnosti). Razblažite kap kašike maslinovog ulja i stavite je na primer na testeninu.
 1.  Ako patite od dijareje ili crevnih infekcija izbegavajte neko vreme sirovo povrće (crudites, zelena salata …).

6. Idealan za borbu protiv toksina

Naše telo svakodnevno akumulira toksine: lošu ishranu, zagađenje, duvan, alkohol, aditive za hranu …  

Posledice na naše fizičko i moralno zdravlje su brojne: umor, razdražljivost, mutna put, meteorizam, lomljivi nokti, lomljiva kosa, prehlada i ponovljene infekcije…

Tretman za detoksikaciju tada postaje neophodan. Najbolje je to učiniti u proleće, jer telo uglavnom akumulira najviše toksina tokom zime.

Princip detoksikacije sastoji se od dijete pune voća i povrća koji su siromašni mastima,samim time i siromašni toksinima.

Beli luk je jedna od namirnica koje eliminišu toksine.

Zahvaljujući mnogim komponentama, beli luk je odlična hrana za detoksikaciju (poput artičoke ili hrena). Pomaže telu da eliminiše toksine, posebno određene elemente (olovo, živa …).

Način primene:

 1. Koristite majčinu tinkturu divljeg belog luka za tronedeljno lečenje, uzimajući 15-20 kapi razblaženih u velikoj čaši vode, tri puta dnevno.

Šta sve leči beli luk?

Preporuka:

Slično

Back to top button