Korisni savetiKomunikacijaPosao

Kako poklanjati i primati poklone u poslovnom svetu

Poklanjanje je način ukazivanja pažnje, poštovanja i zahvalnosti. Ponekad se pokloni šalju i u znak izvinjenja. Neretko je izazovno pronaći adekvatan poklon za prijatelja ili partnera. Važno je da to bude nešto unikatno i u skladu sa interesovanjima, željama i ličnošću osobe kojoj uručujemo poklon. Većina ljudi koja poklanja, brine i o sumi novca koju može da izdvoji u te svrhe.

Ukoliko je budžet mali, a važno nam je da usrećimo dragog prijatelja ili voljenu osobu, najbolje je da zaobiđemo povoljne kozmetičke setove, pribor za čišćenje domaćinstva ili poklone koji bi primaoce mogli povrediti. Tu bismo mogli svrstati pojaseve za mršavljenje, proizvode za osvežavanje daha ili neutralisanje drugih neprijatnih mirisa, ali i predmete koji osim što malo koštaju, takav dojam i ostavljaju. Ipak, ukoliko osobu kojoj pripremamo poklon dobro poznajemo, male su šanse da pogrešimo. Situacija sa uručivanjem i primanjem poklona u poslovnom svetu, mnogo je komplikovanija i neophodno je vladati poslovnim bontonom kako bi se stvorila, ali i održala dobra saradnja među poslovnim partnerima.

Pokloni ~ pravila u drugim kulturama

Mnogi narodi i kulture imaju specifična pravila darivanja i primanja poklona. To pre svega zavisi od načina razmišljanja i komuniciranja u pojedinim delovima sveta. U nekim zemljama su pokloni dobrodošli, dok su u drugima manje prihvatljivi. Države koje rado učestvuju u procesu darivanja su Rusija, Japan, Koreja, Poljska, Češka, Tajland i druge. 

poklone

U Japanu se od davnina zadržala tradicija razmena poklona prilikom zaključivanja ugovora. Uz to, ovaj vid poklanjanja i zvanično je dopušten u zemlji izlazećeg sunca. Poklanjaju se najrazličitiji predmeti kao što su kancelarijske sitnice, karte za koncerte i sportske događaje, knjige različitog žanra, donacije za neki od humanitarnih fondova, čak i pokloni za novorođenčad. Osim toga, u Japanu legitimnim se smatra poklanjati voće i povrće, slatkiše, čaj, kafu ili morske plodove.

Ipak, neke kompanije u Japanu demonstrativno zabranjuju ovakve poklone. Japanci su strogi po pitanju darivanja skupocenih poklona jer neretko predstavljaju pokušaj davanja i primanja mita. Smatraju da bi cena poklona trebalo da se kreće između 10 do 25 eura. Ipak, blagonaklonije se gleda na skupocene poklone ukoliko dolaze od osoba na višim službenim položajima. Pokloni se u Japanu po pravilu daju i primaju sa obe ruke. Pošto crvena boja Japance asocira na smrt, trebalo bi je izbegavati prilikom biranja poklona.

Ljubičasta boja, s druge strane, u Holandiji i Grčkoj simbolizuje nesreću. Bela, crvena i plava povezane su sa činom sahranjivanja u Kini. Što se brojeva tiče, u Kini broj 4 povezan je sa smrću te ga treba zaobići prilikom poklanjanja, a u Japanu sličnu konotaciju ima broj 9. Vino je u Italiji poželjan poklon, dok u nekim od zemalja nije. Univerzalan poklon s kojim je nemoguće pogrešiti u čitavom svetu svakako je knjiga istorijskog ili kulturnog sadržaja.

Koliko pokloni treba da koštaju?

Pokloni mlađih službenika ili menadžera srednjeg ranga treba da koštaju između 10 i 25 dolara. Pokloni menadžera višeg ranga trebalo da se kreću između 25 i 50 dolara. Kada je reč o poklonima viših službenika klijentima na visokim pozicijama, poželjno je da njihova cena bude  od 50 do 100 dolara. Pokloni u vrednosti većoj od 100 dolara daju se samo u prilikama od ogromnog značaja.

Povodi za poklanjanje

Pre svega, najvažnije je da su strana koja poklanja i kojoj se poklon uručuje u dobrim međuljudskim odnosima. Nepreporučljivo je slati poklone ljudima s kojima pregovaramo u vezi sa zaključivanjem ugovora. Takvo ukazivanje pažnje može biti protumačeno kao pokušaj uticanja na rezultate pregovora.

U poslovnom svetu, čin poklanjanja postoji kako bi se dobre namere demonstrirale, kao i iz želje da se stimulišu reklama, promet ili usluga firme. Ukoliko firma obeležava značajan događaj, poklonom se pokazuje zainteresovanost za njenog predstavnika i celokupno poslovanje kompanije što se u poslovnom svetu veoma ceni.

poklone

Povodi za uručivanje poklona

Povoda za poklanjanje u poslovnom svetu je mnogo. Poklon se može uručiti kao čestitka za rođenje deteta, usled stupanja u brak, zbog otvaranja nove firme, dobijanja višeg naučnog stepena ili velikog dostignuća poput prodaje milionitog primerka proizvoda.

Povod može biti i nastup na televiziji, objavljivanje publikacije u novinama ili časopisu, dobijanje novog radnog mesta, odlazak u penziju. Takođe, veći ljubileji, kupovine skupljih nekretnina ili automobila mogu biti povod za darivanje. Poklanja se i u znak zahvalnosti zbog prekomernog rada, usled dobijanja poziva na poslovni ručak ili za dobro obavljeni radni zadatak. Poklon može biti i znak izvinjenja zbog nanesene uvrede ili nedolaska na ugovoreni važan sastanak.

Vrste poklona

Ukoliko se odlučimo za cveće, treba imati na umu da se na kućnu adresu šalje sveže rezano cveće, a na radno mesto aranžirano. Poslovni pokloni ne smeju imati intiman karakter. Najbolje je pokloniti notes ili dobru olovku. Alkohol nije poželjan, međutim, ukoliko nam je poznat ukus osobe kojoj isti darujemo, nećemo pogrešiti. Važno je i to da pokloni budu fino upakovani.

Kako pravilno poklanjati?

Ritual poklanjanja podjednako je važan. Moguće je poklon propratiti ljubaznim rečima napisanim na kartici. Istu treba zapakovati u koverat koji ćemo priložiti uz poklon. Najbolje je poklon uručiti lično. Novčana nagrada je najadekvatniji poklon za zaposlene. Pokloni treba da demonstriraju prestiž firme, da budu povezani sa onim čime se kompanija bavi.

Poklanjanje potčinjenima

Potčinjenima se može ukazati zahvalnost pozivanjem na poslovni ručak, ali bolja od toga je javna pohvala zaposlenih. Rođendani se saradnicima čestitaju usmenim putem. Ako u firmi vlada porodična atmosfera, pokloni su obavezni za važne datume u životu kolega. Za venčanja, uručuju se prikladne čestitke, a vredniji poklon je obavezan samo ako smo na spisku zvanica. Šefovima ne treba poklanjati! Ukoliko je kolektiv ipak složan u odluci da uruče poklon rukovodiocu, važno je da se prethodno oko toga dogovore. 

Kako pravilno primiti poklone?

Kada primamo poklon, osnovna pristojnost nalaže da se zahvalimo. Svaki dar treba prihvatiti sa izrazom zadovoljstva čak i da nam taj predmet uopšte nije neophodan. Kada dobijemo poklon od klijenata, treba isti podeliti sa kolegama ili potčinjenima ako je to moguće. Ukoliko je poklon odveć skup, treba ga odmah vratiti uz pisamce u kome ljubazno objašnjavamo razlog vraćanja.

kako poklanjati i primati poklone u poslovnom svetu

Kada sledeći put budete poklanjali ili primali poklone, znajte da način na koji to činite prvenstveno govori o vama kao o ljudima. Zato se potrudite da primenite pravila dobre poslovne kulture i bontona.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button