RaznoRačunari

Kako napraviti CV?

Da li ste naišli na aktuelni konkurs za posao koji vam je privukao pažnju? Želite da konkurištete, ali u konkursu je naglašeno da kandidat pošalje svoj CV. Da li ćete odustati od konkurisanja za posao ili ćete sesti i napraviti dobar CV koji će vas predstaviti u najboljem svetlu? U daljem tekstu naučite kako da napravite dobar CV koji će vas sigurno dovesti do intervjua za posao.

Šta je to CV?

CV je skraćenica od “Curriculum Vitae“, što bi u bukvalnom prevodu značilo „istorija života“. Vrlo često ćete naići i na termin biografija umesto CV-a.

CV je document koji opisuje vaš život (kratka biografija), vaše kvalifikacije, znanja, veštine, radno iskustvo, poznavanje rada na računaru i znanja sa tehnikom i tehnologijom. CV formira prvi utisak o vama onome ko ga čita (poslodavac), i cilj vašeg curriculum vitae je da odete na razgovor za posao ili intervju. Iz tog razloga poželjno je da CV bude dobro napisan – da sadrži sve potrebne elemente i da bude univerzalan. Šta to znači? Da taj CV možete slati na konkurisanju za bilo koji posao, da ne morate pre svakog konkursa da pravite novi CV. Takođe, vaš CV može biti napisan i na stranom jeziku, najpoželjnije bi bilo da to bude na engleskom, a može sadržati i Vašu fotografiju.

Kako napraviti CV?

Pre same izrade vašeg CV napravite ideju o tome šta sve želite da unesete u njega. Uzmite papir i zapišite stvari koje biste želeli da vaš poslodavac zna o vama i najvažnije – one stvari koje su reprezentativne o vašoj radnoj karijeri.

CV danas možete praviti i preko interneta gde imate ponuđene forme, a na Vama je da unesete potrebne podatke. To nije loše rešenje i ukoliko Vas mrzi da sami pravite tabelu, osmišljate formu CV-a onda pristupite nekom od sledećih linkova: http://www.cv.rs/ , https://www.lakodoposla.com/cv_generator , http://www.cubes.edu.rs/cv-generator . Kreiranje CV-a na nekom od ovih sajtova je potpuno besplatno.

Ukoliko želite da sami osmislite formu Vašeg CV-a kako biste bili jedinstveni onda možete u Microsoft Wordu uključiti svoju kreativnost i kreirati svoju “istoriju života” na papiru.

Ono što je važno kod CV-a jeste da bude samo na jednoj strani, jer sve što je duže od jedne strane odlika je nesistematičnosti i lošeg stilskog izražaja.

Za koju god varijantu odlučite prilikom izrade Vašeg CV-a on mora sadržati sledeće podatke:

Lični podaci

Lični podaci – ime, prezime, mesto i datum rođenja, mesto prebivališta, broj telefona i email adresa. Lične podatke stavljajte u gornjem levom uglu, dok u gornjem desnom uglu možete staviti Vašu fotografiju.

Kratka biografija

Nije na odmet da ispod ličnih podataka napišete kratku biografiju o sebi i da u nekoliko rečenica napišete nešto reprezentativno o sebi.

Obrazovanje i posao

U ovom odeljku pišite o svom obrazovanju krenuvši od srednje skole do određenog stepena visoke stručne spreme. Takođe, ukoliko imate završene i neke kurseve obavezno naznačite.

Radno iskustvo i CV

U ovom delu govorite o vašem radnom iskustvu. Krenite od poslednjeg radnog mesta. Pored radnog mesta možete napisati i funkcije koje ste obavljali, kao i rezultate koje ste postigli na tim poslovima.

Znanja i veštine

Poseban odeljak Vaše radne biografije ostavite za dodatna znanja i veštine. Tu možete pisati o poznavanju rada na računaru, o konkretnim programima u kojima znate da radite, kao i o znanju stranih jezika gde obavezno naglasite i nivo znanja, jer poslodavac lako može proveriti vaše znanje stranog jezika na razgovoru za posao.

Dodatne informacije

U poslednjem odeljku koji možete nasloviti sa “dodatne informacije” koji nije obavezan, ali u zavisnosti o vrsti posla za koji konkurišete možete ga dodati, pišite o svojim ličnim kvalitetima kojima želite dokazati da ste prava osoba za to radno mesto. Možete navesti tri osobine koje vas karakterišu, vaš bračni status, posedovanje vozačke dozvole i sl.

Na osnovu ovih koraka možete sami kreirati svoj CV i čekati poziv za razgovor na posao. Ukoliko dođe do tog dela više se informišite na: 10 korisnih saveta za razgovor za posao

cv
Kako napraviti CV?

Srećno!

Slično

Back to top button