RačunariPosao

Trgovina bitcoinom: Kako trgovati bitcoinom?

Trgovina bitcoinom iz dana u dan postaje sve popularnija, pa nije ni čudo što mnoge kompanije uključuju ovu kriptu valutu kao sredstvo plaćanja. Iako je bitcoin prisutan više od jedne decenije, njegova nagla ekspanzija je krenula poslednjih nekoliko godina.

Tako je u decembru 2017. godine bitcoin doživeo najveći rast, te je dostigao cenu od oko 20 000 američkih dolara. Od tog trenutka se pojavljuje u mnogim industrijama, bilo da se radi o digitalnim ili fizičkim uslugama.

Iako je nakon tog perioda imao znatne padove, potpuno neočekivano (a možda i ne) kreće njegov vrtoglavi rast tokom 2020. godine. Početkom 2021. godine dostiže svoju najvišu cijenu u iznosu od preko 48 000 američkih dolara.

Danas o bitcoinu niko više ne priča sa neki čuđenjem, naprotiv, ravnopravno se nosi sa onim „standardnim“ načinima protoka novca. 

Ukoliko želite da uđete u svet trgovine ovom kripto valutom, u nastavku ćemo vam predstaviti kratak vodič o tome kako započeti trgovinu bitcoinima.

Šta je u stvari trgovanje kriptovalutama?

Trgovina bitcoinom ima dosta sličnosti sa tradicionalnom trgovinom raznih valuta. Oni koji trguju kripto valutama imaju razne strategije kupovine i zadržavanja.

To je neka vrsta kupovine sredstava, praćenje njegovog rasta ili pada, te odluka da li da ga zadržite ili prodate. Stvar je strategije, a nije retko da se dese veliki gubici usled pogrešnih procena. 

Bitcoin je ograničen na 21 milion „kovanica“, a trenutno je u opticaju oko 17 miliona bitcoina. 

Pretpostavka je da imate određenu količinu bitcoina i da želite da ih pustite u opticaj. Evo nekih načina.

Razmene kriptovaluta i trgovci

Da biste direktno trgovali kriptovalutom, imate 2 izbora:

  • Koristiti razmenu
  • Koristiti trgovca

Uz razmenu kupujete i prodajete bitcoin direktno.

U drugom slučaju imate takozvani ugovor za razliku (contract for differences). Ovde nemate vlasništvo nad kriptovalutom. 

Iz tog razloga i zbog same prenosivosti, mnogi trgovci kriptovalutama preferiraju upravo razmene.

Kako odabrati posrednika za kriptovalute?

Da bi ste počeli sa razmenom i prodajom, potrebno je da nađete menjačnice i lokacije namenjene ovim aktivnostima. Iako ovakvih usluga možete naći mnogo na internetu, navešćemo neke, koje imaju renome i koje se preporučuju od strane mnogih trgovaca.

Da bi ste počeli proces trgovine potrebno je da imate otvoren nalog na ovim platformama. Proces otvaranja naloga je uglavnom sličan:

  • Unećete vaše osnovne podatke kao što su ime, prezime, email adress, lozinka
  • Potvrdićete vaš email
  • U nekim slučajevima je potrebno da ostavite broj telefona radi sigurnosne provjere gde ćete dobiti vaš verifikacijski kod
  • Takođe, postoji mogućnost da se javi potreba za ličnim dokumentom poput pasoša i slično
  • Potrebno je da povežete vaš bankovni račun kako bi koristili depozit 

Kako zarađujete trgovanjem bitcoina?

Slično kao što su standardna ulaganja na berzi, dobici ili gubici u kriptovalutama su na papiru (ili njegovom digitalnom ekvivalentu) i tako sve dok se ne dogodi razmena ili prodaja.

Onog trenutka kad poželite, nakon trgovanja, povući novac na vaš bankovni račun, to možete učiniti.

Kontradiktorno je raspravljati o nekim dugoročnim trendovima kad je kriptovaluta u svojim počecima. Međutim, ukoliko se osvrnemo unazad i pogledamo neke kriptovalute od njihovog nastanka, možemo reći da su mnoge od njih danas znatno narasle. 

Mnogi trgovci uopšte ne trguju puno i često, već ulažu veći dio investicija očekujući dugoročne dobitke.

Trgovina putem bitcoin bankomata

Jedan od načina prodaje i trgovine kriptovalutama jeste i putem bitcoin bankomata. Ako želite veću anonimnost ovo je bolji način, ali je otežavajuća okolnost što morate fizički otići od oređenog bankomata, ako ga uopšte ima u vašoj blizini.

Potrebno je da odaberete željenu transakciju (prodaja ili kupovina) i da uneste iznos za isplatu. Često postoje ograničenja u iznosu kojim možete raspolagati, pre svega zbog sigurnosti.

Potom ćete dobiti potvrdu (recimo putem SMS) sa adresom bitcoin novčanika, te ćete trebati poslati bitcoin sa vašeg novčanika na tu adresu.

Kad transakcija bude gotova (dobićete informaciju zavisno kako ste to odredili), moći ćete izvršiti isplatu gotovine.

Kada prodati bitcoin?

Odgovor na ovo pitanje je nemoguće dati. Svako želi prodati onog trenutka kad sama kriptovaluta ima visoku cenu. Međutim da li će ta cena rasti ili padati, to možda znaju oni koji u detalje prate ovu vrstu tržišta.

Stoga je potrebno da budete obazrivi i da pratite trendove i tokove.

Nestabilnost trgovanja

Kriptovalute, a među njima i bitcoin su među najnestabilnijim investicijama ako gledate kratkoročne promene. Možete zaraditi ili izgubiti jako puno. 

Da se vratimo na početak teksta.

Oni koji su recimo prodali bitcoine potrkaj 2017. godine, samo zato što su videli nagli rast, danas su na gubitku, kada je cena dva i po puta veća od tadašnje. Oni koji su ih sačuvali, danas su zaradili.

Zato veliki investitori ulažu velike količine i planiraju dugoročno. Ukoliko želite da učestvujete u ovome, ali na nekoj dnevnoj ili sedmičnoj osnovi, onda svakako možete testirati sa manjim ulozima. Neke od platformi koje smo naveli su svakako preporuka.

Ozbiljniji ulazak u samu trgovinu bitcoinima, zahteva i ozbiljniju pripremu, istraživanje i praćenje tržišta i svetskih tokova te niz drugih koraka kako bi ste se pripremili na najbolji mogući način. Ovaj tekst svakako ne može biti definitvno uputstvo kako da uplovite u ove vode, ali vam može dati neke bazične informacije.

Kako kupovati pomoću bitcoina?

Kako rekosmo bitcoin je dobio mnogo na popularnosti, pa danas skoro da i nema online usluga koje ne prihvataju kriptovalute. Trgovina bitcoinom je moguća na razne načine, pa čak i da ih koristite pri kupovini fizičkih proizvoda.

Kupovina fizičkih proizvoda uz bitcoine

Ove usluge su više zastupljene na zapadu nego na našim prostorima. Iako je bitcoin relativno nov, sve češće se uspostavljaju sistemi gde kupnju možete obaviti upravo plaćanjem putem kritpovaluta.

Mnoge turističke agencije, benziske pumpe, neki univerziteti i restorani dozvoljavaju da možete platiti bitcoinima. 

Dobar izvor na kom možete proveriti trgovine koje prihvataju bitcoine jeste sajt http://usebitcoins.info/.

Industrije na „lošem“ glasu

Neke industrije koje spadaju u onu kategoriju +18 su među prvima počeli prihvatati kriptovalute. I sam bitcoin mnogi doživaljavaju kao „neprikladnu“ pojavu, pa i nije čudo što su ga ove industrije našle srodnim.

Već je ustaljeno da online sajtovi za kockanje i igranje igara na sreću prihvataju kriptovalute i da predstavlja jedan od popularnijih načina plaćanja.

Postoje i bitcoin kockarnice i predstavljaju jedno od mesta gde se najviše troše ove krtiptovalute. Više informacija možete naći na linku satoshidice.com

Sajtovi za odrasle su takođe uveli mogućnost plaćanja usluga ovim putem.

Online aukcije

Mnoge od ovih aukcija predstavljaju crno tržište, iz prostog razloga što se prodaje svašta i dozvoljeno i nedozvoljeno. Preporuka jeste da ne ulazite u ovaj svet, već da usluge potražite na proverenim izvorima. Bitcoin market ili nedavno lansiran Redditov Bitmarket su odlični izvori da pratite aukcije.

Bitcoin i IT usluge

Velike tehnološke kompanije prihvataju plaćanje putem bitcoina. Među prvim je to uradio WordPress negde 2013. godine.

Hosting provajderi, kupovina domena, servera, multimedia i svega onog što je potrebno da ima neki website, je odavno moguća putem bitcoina.

Kako vreme bude odmicalo spektar usluga će se sigurno povećavati.

Bitcoin kao donacija

Iako mnogi na bitcoin gledaju negativno (zbog svoje decentralizacije), neke kompanije su uvele opciju da možete bitcoin dati u vidu donacije.

Ukoliko je u pitanju neka humanitarna akcija od strane organizacije koja prihvata bitcoin, svakako svoj prilog možete dati putem ove kriptovalute.

Trgovina bitcoinom – Zaključak

Trgovina Bitcoinom je imala puno turbulencija tokom zadnjih godina. Šta će se dešavati u budućnosti niko ne može sa sigurnošću reći, pa je verovatno to i jedan od razloga zašto ljudi ulaze u ove vode. Neizvesnost. 

Kao što smo rekli, da bi ste ozbiljno počeli da se bavite trgovinom kriptovaluta, potrebno je mnogo vremena, čitanja, istraživanja, testiranja i praćenja tržišta. Veliki igrače to rade i uglavnom na duge staze.

Ako pak želite da isprobate i ne predstavlja vam problem da uložite par desetina ili stotina evra, onda svakako probajte. 

U svima nama postoji nešto što je spremno na rizik, a trgovina bitcoinima to jeste.

U svakom slučaju, uvek imate opciju da konvertujete bitcoine u stvarnu valutu i prebacit na vaš bankovni račun, sa određenim gubicima ili dobicima.

Slično

Back to top button