Posao

Kompanije koje vladaju svetom ~ za koje, zapravo, znate?

Da li ste se ikada zapitali koje su kompanije koje vladaju svetom? U nastavku dobit ćete odgovor na pitanje sa listom najuspešnijih korporacija u svetu.

Kako je sjajno živeti u 21. veku u kojem ne morate da krenete u lov da biste obezbedili hranu za sebe i svoju porodicu.

Mnogo je lakše imati razne kompanije, markete i prodavnice koji će sve to obaviti za nas i servirati nam hranu na čistom tanjiru. 

Sa modernim načinom života dolaze, naravno, i veliki poslovi, obrti novca i korporacije, što dovodi i do teorija zavera koje govore o tome da neke kompanije vladaju svetom.

Od hrane koju unosimo u naš organizam do obojenog papira koji nazivamo „novac“, neko upravlja našim svakodnevnim životom, i nije nam uvek jasno ko je tu u stvari glavni: mi ili taj neko?

kompanije koje vladaju svetom
Kompanije koje vladaju svetom

COMCAST

Ukoliko živite u Americi, verovatno vam je poznata, ili ste makar za nju čuli, kompanija COMCAST. Takođe je vrlo verovatno, ako ste Amerikanac, da koristite njihove usluge u svom domu. Međutim, većina ljudi, čak i njihovi korisnici, nisu svesni o kakvom je gigantu reč.

Korporacija Comcast je američka kompanija koja se bavi telekomunikacijama. Comcast važi za najveću radiodifuznu i kablovsku televizijsku kompaniju na svetu.

Ova korporacija „gomila“ bogatstvo tako što poseduje i emituje svima poznate kablovske kanale NBCUniversal, Telemundo, MSNBC, CNBC, USA Network, NBCSN, E!, The Weather Channel, The Golf Channel, MLB Network, NHL Network i bezbroj drugih kanala. 

Comcast je takođe vlasnik i holivudskog „Big 6“-a, zatim Working Title Films-a, Universal Animation studija, Universal Interactive-a, Universal Pictures International-a i Universal Studios Home Entertainment-a. Takođe, nedavno su kupili i Dream Works Animation Studio, poznat po filmu „Šrek“, za neverovatnih 3,8 milijarde dolara. 

I to ne bi bilo sve. Comcast je zapravo vlasnik i kompanije XFINITY, kao i u SAD-u veoma popularnog lanca biletarnica pod imenom „Fondango“, koji obezbeđuje ulaznice za sva bitnija filmska i estradna dešavanja. Takođe, Comcast je suvlasnik i Universal Studios Hollywood iz Los Anđelesa, Universal Orlando Resort-a sa Floride, Universal Studios Japan smeštenog u Osaki u Japanu i Universal Studios Singapore iz Singapura.

Prema proceni tržišne vrednosti, kompanija Comcast ima vrednost 147 milijardi dolara, a donosi godišnji profit od 8,4 milijardi.

kompanije koje vladaju svetom
Kompanije koje vladaju svetom

PEPSICO

Stacionirana u Njujorku, kompanija PepsiCo poseduje gotovo sve grickalice koje ste probali ili gazirana pića koja ste pili. Zaista, ako se prošetate supermarketom u skoro svakom rafu ćete naići na brend grickalica koji su u vlasništvu ove kompanije.

Što se tiče pića, PepsiCo je najveći rival Koka kole (i to govori mnogo o njoj). 

Za razliku od Koka kole koja je „cementirala“ svoju poziciju na tržištu svojim širom sveta prepoznatljivim brendom pića, PepsiCo je više eksperimentisao.

I to se isplatilo. Ova kompanija mnogo više zarađuje zahvaljujući svojim brendovima grickalica koje im donose profit od 1 milijarde dolara.

NESTLE

Da li biste mogli da pogodite koliko ova transnacionalna švajcarska kompanija poseduje prehrambenih brendova? Pogađajte. 500? 1000? 2000?

Nestle poseduje ukupno 8.500 brendova prehrambenih proizvoda u više od 80 zemalja sveta. Ovaj podatak čini kompaniju Nestle najvećom prehrambenom kompanijom na svetu.

Za mnoge od Nestle-ovih proizvoda verovatno niste ni čuli, kao na primer za peruanski brend D’Onofrio ili za portugalski brend kafe Buondi. Ali, svakako, za mnoge od njihovih brendova ste čuli ili ste ih koristili. Bezbrojni proizvodi sa čuvenim prefiksom „Nes“ u svom imenu: Nesquik, Nestea, Nespresso, itd. 

Međutim, ono u čemu Nestle stvarno drži monopol jeste čuvena esencija života, voda. Nestle poseduje fabrike za flaširanje vode širom sveta, od Amerike do Italije i Mađarske.

Ukoliko putujete širom sveta i kupite flaširanu vodu, postoji velika verovatnoća da će zarada od te boce otići upravo Nestle-u.

Prema Forbsovoj proceni vrednost kompanije Nestle na tržištu iznosi 92 milijarde dolara sa profitom od 9,4 milijarde dolara koje ovoj kompaniji obezbeđuje samo tržište čokolade.

kompanije koje vladaju svetom
Kompanije koje vladaju svetom

KRAFT HEINZ

U početku dve odvojene kompanije, Kraft i Heinz udružile su snage 2015. godine da stvore savez vredan 46 milijardi dolara! Kraft Heinz poseduje brojne prehrambene brendove poznate širom SAD-a, ali i u svetu.

Neki od njih su na primer Oscar Mayer, Velveeta, Kool-Aid, Jell-O, Philadelphia, Lunchables, Planters, Maxwell House. I, naravno, čuveni blue-box mac ’n’ cheese svima poznat iz filma Sam u kući

Izvan SAD-a ova kompanija je manje prisutna, ali ne treba zanemariti njihov „masni“ udeo u svetskim supermarketima. 

SAUDI ARAMCO

Naftne kompanije vladaju svetom. Svi su gledali film There Will Be Blood. Ali, da li ste znali koja zapravo kompanija vlada svetom?

Saudijska državna kompanija Saudi Aramco jeste najveća naftna kompanija, i cifre o kojima govorimo kada je reč o ovoj kompaniji su i više nego neverovatne.

Vrednost naftne kompanije Saudi Aramco procenjuje se na 2,5 triliona dolara. Triliona! To znači da ova kompanija ima četiri puta veću vrednost od Epla.

Neko je nekad rekao da se ništa ne može uporediti sa državnom naftnom kompanijom. Čak je skoro nemoguće utvrditi vrednost jedne takve kompanije.

Vrednost Saudi Aramco-a zasniva se na tome što ova kompanija proizvodi više nafte od bilo koje druge kompanije iste branše.

Oni proizvode 10.3 miliona barela po danu, više nego duplo od svog ruskog rivala Rosneft-a (druge po veličini kompanije).

Prema određenim podacima ova kompanija ima 261 milijardu barela nafte u svojoj rezervi, a Sjedinjene Države kupuju od ove kompanije oko milion barela po danu! 

Međutim, iako ova kompanija zarađuje neverovatnu sumu novca, skoro celokupan profit je u rukama države. Ova kompanija plaća 93 procenata takse zemlji u kojoj 87% državnog budžeta čini novac dobijen od nafte.

ICBC

Da li biste poverovali kada bismo vam rekli da je kineska banka najmoćnija na svetu? Pre nekoliko godina sigurno ne biste, a danas?

Verovatno nam verujete.

Industrial and Commercial Bank of China je još početkom 2017. godine iznenadila svetske bankare kada je proglašena za najvredniji bankarski brend na svetu.

Kineska banka je godinama unazad beležila rast od neverovatnih 32% godišnje. Procenjena na 48 milijarde dolara, ova banka drži u svojoj „kasi“ oko 2,95 triliona dolara. To je kapital koji ovu banku čini vodećom u svetu.

Iznenađeni? Bankari uvek znaju šta rade, živeli oni u SAD-u, Švajcarskoj ili, pak, Kini.

Preporuka:

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti
Back to top button