Ljubimci

Šta uraditi kada pas neprestano laje? SOS Saveti

Psi spadaju među ljubimce koje poseduje najveći broj kućanstava širom sveta i jasno je da je raspon eventualnih problema koje oni mogu izazvati veći od onog koje izazivaju mačke, papagaji, kanarinci ili kornjače.

Šta uraditi kada pas neprestano laje?  Bilo da je u pitanju lavež koji smeta i vama i vašim komšijama ili agresivnost prema drugim osobama ili psima, često zbog nemogućnosti da kontrolišete vašeg psa možete upasti u probleme koji često završe tako što ćete platiti kaznu. 

Životinje nas često razumeju bolje nego mi sami sebe ili čak njih. Imati kućnog ljubimca zahteva veliku odgovornost, prvenstveno prema njihovim potrebama koje moramo imati u vidu kada organizujemo svoj dan, a potom i prema drugim ljudima ukoliko postoji rizik da im naš ljubimac direktno ili indirektno pravi štetu ili stvara probleme. 

Druge osobe ne želite nositi na svojoj duši ukoliko ih vaš pas ujede niti želite plaćati kazne ako vas osoba koju je vaš pas ujeo tuži.

Također, ni zameranje sa komšijama zbog neprestane buke koju vaš pas pravi svojim konstantnim lajanjem nije ono čemu trebate težiti, što je upravo razlog zašto morate pokušati bolje razumeti vašeg psa, njegove potrebe i razloge zbog kojih laje, da bi pronašli put do eventualnog rešenja. 

šta uraditi kada pas neprestano laje?
Šta uraditi kada pas neprestano laje?


Šta uraditi kada pas neprestano laje?  Budite pragmatični

Ako vaš pas konstantno i neprijatno laje, a vi želite da prestane, počnite tako što postavite realne ciljeve, a u realne ciljeve ne spadaju oni gde želite da vaš pas momentalno prestane lajati.

Morate shvatiti da lavež predstavlja normalnu i prirodnu stvar za psa i da će to uvek raditi, sviđalo se to nama ili ne. No, ono što možete uraditi jeste da kontrolišete ili smanjite količinu njegovog lajanja. Za takvo nešto se prvo trebate zapitati šta uzrokuje njegov lavež.

Psi mogu lajati zbog više razloga, uključujući:

  • – ako je neko na vratima
  • – ako vidi ptice ili mačke u dvorištu
  • – ako ljudi prolaze pored kuće
  • – kada ostanu sami
  • – da bi privukli vašu pažnju
  • – kada im je dosadno
  • – ako vide drugog psa
  • ako neki posetilac ulazi u vašu kuću


Ako vaš pas najčešće laje kada ostane sam, najbolji način da rešite ovaj problem biće ako se konsultujete sa kvalifikovanim savetnikom za ponašanje kućnih ljubimaca.

Isto važi za situacije kada vaš pas laje na ljude ili druge pse u onim trenucima kada ga izvedete u šetnju. Jednostavan savet teško će promeniti ponašanje vašeg psa, te je potrebna detaljna procena kako bi se ustanovilo u čemu leži problem i kako uticati na prirodu ponašanja vašeg kućnog ljubimca. 

Kada je reč o drugim situacijama i načinima na koji se možete nositi sa njima, saznajte ih u nastavku teksta.

šta uraditi kada pas neprestano laje?
Šta uraditi kada pas neprestano laje?

Ako laje kada je neko na vratima 

Određeni psi često laju kada vam time žele skrenuti pažnju da su nekoga videli ili čuli, naprimer osobu na vratima ili novo auto koje se parkira na ulazu naše kuće ili ako neko zvoni na vrata

U situacijama kada vam dolaze poštar ili neki gosti ili zazvoni telefon, a vaš pas počne lajati, pokušajte napraviti trik kojim ćete na jednostavan i efikasan način skrenuti misli vašeg psa sa lajanja

Ako vaš pas voli da igra igrice donošenja igrački, pokušajte da ih naučite da preuzmu igrački ili neki drugi predmet kada se dogodi situacija koja pokrene njihov lavež.

Traženje od njih da “idu u krevet” također je nešto što biste mogli pokušati jer time napuštaju područje koje im izaziva okidač za lajanje i traži od njih koncentraciju na neutralan zadatak koji im je već poznat. 


Uvek nagradite dobro ponašanje vašeg psa sa onim što voli i to će ih motivisati da svaki put urade ono što želite kada to zatražite od njih. 

Također, jednu od metoda koju možete isprobati jeste da snimite zvuk koji pokreće vašeg psa da laje i puštate ga vašem psu – na početku veoma tiho, a onda postepeno pojavajući jačinu, a za to vreme ih nagrađujte sa hranom.

Ovaj proces se inače naziva ‘desenzibilizacija i kondicioniranje‘. 

Ako odlučite da isprobate ovaj pristup, moraćete paziti da svog ljubimca ne izlažete “pravom” zvuku za vreme obučavanja. Izaberite vreme kada ne očekujete posetioce ili goste.

šta uraditi kada pas neprestano laje?
Šta uraditi kada pas neprestano laje?

Ako pas laje na mačke ili ptice u dvorištu

Ako vaš pas laje na mačke ili ptice, naučite ga pouzdanom opozivu za koji zna da sledi nagrada.

Budući da nemate kontrolu nad situacijom u kojoj druga životinja izaziva prirodnu reakciju vašeg psa da laje, nastojte primeniti metod rešavanja problema koji vam omogućava da upravljate njime. 

Ako nagradite vašeg psa svaki put kada odluči da dođe vama umesto da nastavi lajati, počet će vam poklanjati mnogo više pažnje nego mačkama ili pticama, a čak i onda kada počnu lajati na njih, vama će biti lakše zaustaviti taj lavež jer ste ga navikli na određeni obrazac ponašanja. 

Ako laje na ljude koji prolaze pored kuće

Ovo je jedan od problema koji možete rešiti kvalitetnim taktičkim pristupom.

Recimo, ako vaš pas voli da sedi na prozoru i laje na sve koji prolaze, jednostavno mu blokirajte pristup istom, a zatim ponudite i alternativno mesto koje mu može zavoljeti više. 

U slučaju da je pas u dvorištu i da konstantno laje na prolaznike, iskoristite mogućnost opoziva i pohvalite psa što vam se vratio.

Ako ne možete da ga nadgledate dok je u dvorištu, ne ostavljajte ga tamo samog bez nečega što može raditi. Pronađite štavašeg psa čini razigranim i što mu zaokupljuje pažnju i omogućite mu da to radi dok je u dvorištu. 

Ako laje da bi privukao vašu pažnju

Zastanite na trenutak i razmislite kojom ste reakcijom potaknuli vašeg psa da zalaje da bi privukao vašu pažnju.

Da li ste povisili ton, vikali ili zabranili nešto? Ako jeste, prestanite sa tim. Kada pas laje da bi privukao pažnju, udovoljite im i nagradite ih tako što ćete im pažnju i pružiti. 

Pokušajte ignorisati lajanje i sačekajte dok ono prestane. Ako tiho čekanje ne uspe, ljubazno ih zamolite da ‘sednu‘ ili ‘legnu‘.

Jednom kada se smire i prestanu lajati, pohvalite ih nekom poslasticom.
Rešavanje ovog problema nije uvek tako jednostavno, a ako vam naši saveti ne pomognu, potražite stručnu pomoć. 

Ako laje iz dosade

Mnogi psi laju jer nemaju ništa da rade. Ako je njegov lavež konstantan, pogledajte njegovu dnevnu rutinu i vidite koliko slobodnog vremena moraju da popune svojim aktivnostima. 

Ako ‘slobodno vreme‘ čini veliki dio dana vašeg psa, onda povećajte vreme vežbanja (šetnje, igranje u dvorištu) ili mentalnu stimulaciju (trening, upotreba igračaka za hranu).

Na taj način biste ih izmorili ili jednostavno dali neku zanimaciju koja će ih odvratiti od lajanja.

Ako ne znate zbog čega laje

Ako ne možete proceniti zašto vaš pas laje ili vam nijedan od prethodnih saveta nije pomogao, ne paničite. Priroda pasa nam nije uvek koliko bi želeli, pa samim tim ni rešenja za probleme koje uzrokuje nisu tako jednostavna.

Zbog toga postoje i profesionalni stručnjaci za ponašanje kućnih ljubimaca koji vam mogu pomoći. Ne libite se da ih angažujete ukoliko ne uspevate rešiti problem. 

Konstantno lajanje i frustracija koja proizilazi iz toga može biti izuzetno stresna i iritantna za vas. Ali zapamtite da nikada zbog toga ne smete negativno posmatrati vašeg psa ili ga zamrziti. 

Kažnjavanje vašeg ljubimca može doneti kratkoročne rezultate, ali neće promeniti niti uticati na razloge koji ga pokreću da laje.

To znači da pas može prestati lajati kada mu to kažete, ali će možda pronaći drugačiji način da se zabave, a gotovo sigurno će to biti nešto što također nećete odobravati. 

Ogrlice za pse: Dobra ili loša stvar?

Danas postoji veliki broj „sprava“ za koje se tvrdi da zaustavljaju dosadni lavež kod pasa i nude brzo rešenje.

Sprave o kojima govorimo uključuju ogrlice od spreja ili strujnog udara, sprejeve za komprimovani vazduh, kante za zveckanje i slično, a čija je glavna funkcija da šokiraju, uplaše, nanesu bol ili neugodnost psu koji laje, nastojeći da ga nauče kako lajanje donosi neprijatne posledice. 

Nesumnjivo će neki od navedenih uređaja raditi i doneti brze rezultate. Ali nažalost njima ćete naneti veću štetu vašem psu nego korist. Sve sprave koje smo naveli bave se posledicama, a ne uzrokom lajanja. Na taj način samo suzbijaju njegovo ponašanje, a ne nude rešenje na glavno pitanje – šta navodi psa da laje? 

Ukoliko želite vašem psu naneti stres ili čak bol, verovatno ćete se odlučiti na jednu od ovih sprava. No znajte da ćete uništiti vezu između vas i ljubimca, a s vremenom će vernost prema vama zameniti nezainteresovanost slušanja. To će rezultirati i još gorim ponašanjem i pravljenjem većih problema. 

Kako da zaštitite psa od krpelja pogledajte ovde!

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button