Kuća

Kako izabrati odgovarajuća VRATA za svoj dom

Saveti kako izabrati odgovarajuća vrata za svoj dom!

Kako izabrati odgovarajuća vrata za svoj dom? Vrata su sastavni deo svakog doma. Bez vrata je nemoguće živeti u kući. Postoji izreka koja kaže da put do srca ide preko stomaka.

Slično, put do kuće ide kroz vrata. Bez njih su kuća/stan nezamislivi. Ona daju eleganciju, sigurnost i privatnost.

Lepa vrata unutar vašeg doma su jedna od suptilnih potreba koje mogu mnogo uticati na izgled enterijera životnog prostora.

Prilikom izbora adekvatnih za dom često smo zbunjeni kakva da odaberemo.  Većina vrata ostaje nezapažena zbog svoje jednostavnosti.

Međutim, kada su lajsne ili određeni ukrasi sastavni deo vrata, niko neće ostati ravnodušan. Ukoliko se radi o stanovima kao stambenim jedinicama, najveći deo investitora tokom izgradnje u obavezi je da o svom trošku postavi stolariju.

U zavisnosti od novčanih sredstava, kao i cene kvadrata sa kojom će izaći na tržište nekretnina, brojni delovi stambenih jedinica će biti na udaru i to: vrata, parket, pločice, stolarija…

Stoga, verovatno nećete biti u prilici da birate vrata po svojoj želji, osim ukoliko niste u fazi izgradnje dogovorili određene korekcije u stanu.

To će skoro sigurno uticati na povećanje cene kvadrata. Kada je u pitanju izgradnja kuće kao stambenog prostora, to umnogome donosi slobodu izbora, te ćete u zavisnosti od sopstvenog budžeta biti u prilici da sami birate ono što vam odgovara. 

Unutrašnja vrata su svakako nešto na šta treba obratiti pažnju i čijem odabiru bi se trebalo posvetiti. Bilo da iznova pravite ili preuređujete svoj dom, odabir novih vrata bi trebalo da predstavlja važan korak.

Stil, materijal, zvučna izolacija, kvalitet, izgled kvake i šarki (ukoliko su šarke vidljive) samo su neke od stvari o kojima treba razmišljati prilikom razgledanja i kupovine novih vrata.

saveti kako izabrati odgovarajuća vrata za svoj dom!
Saveti kako izabrati odgovarajuća vrata za svoj dom!

Zašto?

 • Utiču na smanjenje gubitka toplote iz unutrašnosti vašeg doma- ukoliko se dom nalazi u području sa nešto hladnijom ili ekstremno toplom klimom, kvalitetna vrata će imati višestruk značaj. U hladnijim predelima će zadržavati toplotu, dok će u toplijim predelima sprečiti prodor toplote.
 • Pružaju određen vid sigurnosti- moraju biti dovoljno jaka kako bi se u izvesnoj meri smanjila mogućnost krađe.
 • Moraju biti dugotrajna- ako se nalaze izvan doma i u kontaktu su sa atmosferskim uticajima, kao i insektima, mora se dobro razmisliti koji bi materijal bio najbolji izbor.

Ulazna vrata

Kao što je već ranije navedeno, ulazna vrata moraju da budu dovoljno čvrsta da podnesu uticaje vetra, kiše, sunca, insekte i razne ,,neželjene goste“.

Ipak, treba da budu dovoljno estetski zgodna da ostave dobar utisak.

Većina starijih je napravljena od drveta ili furnira koji se nakon višegodišnjeg korišćenja iskrive i ispucaju. Ni metalna ne traju večno- površina na nekim starijim čeličnim vratima može da se oljušti.

Danas postoje nova drvena vrata koja bolje odolevaju ,,zubu vremena“ od ranijih verzija, kao i metalna i ona od fiberglasa koja izgledaju kao drvena, ali pružaju veću sigurnost i često koštaju manje. 

Modeli ulaznih vrata

Brojni proizvođači nude širok spektar ulaznih vrata. Osim toga postoji mogućnost da sami uz njihovu pomoć dizajnirate ulaz po svojoj želji, što uključuje i poseban odabir materijala od kog želite da budu.

Problem je samo što se na izradu ovakvih vrata čeka duže, pa ukoliko nemate dovoljno vremena na raspolaganju, ovo bi mogao da bude potencijalni problem.

Ovaj proces nekada traje i par nedelja. Naravno, otežavajuća okolonost može da bude i znatno veća cena za ovakav ugođaj, pa je i tu činjenicu potrebno imati na umu.

Koji su najbolji materijali?

Većina firmi kombinuje nekoliko materijala, npr. mnoga čelična/metalna vrata imaju drvene okvire. Ono što najviše utiče na izgled, izdržljivost, sigurnost i cenu je površinski materijal od kog su izgrađena.

Drvena

Drvena vrata su najčešća i to obrađeno drvo hrasta, trešnje, oraha, mahagonija, javora, jele i bora. Mnoga su napravljena od furnira koji je dosta dobro zamaskiran.

Loša strana je ta što su ova vrata podložna habanju i krivljenju, a dobra niska cena izrade. Predstavljaju jeftiniju alternativu vratima od punog drveta. Ukoliko se odlučite za drvena vrata, potrebno je zahtevati završnu obradu koja uključuje zaštitu kako bi se sprečilo da upijaju vlagu.

Takođe, obratite pažnju na detalje. Po pravilu, što su lajsne i rezbareni delovi složeniji, to su vrata bolja. Isto važi i za debljinu panela. 

saveti kako izabrati odgovarajuća vrata za svoj dom!
Saveti kako izabrati odgovarajuća vrata za svoj dom!

Čelična

Ukoliko su vam sigurnost i izdžljivost glavni prioriteti, čelična vrata su pravi izbor. Dosta su postojanija i jača od drvenih ili fiberglasnih i neće da ispucaju i da se iskrive. Sve ogrebotine na ovim vratima mogu se vrlo brzo i lako srediti.

Većina čeličnih vrata presvučena je obradom od poliestera koja zahteva ponovno periodično farbanje. Posebno voditi računa da dolaze sa pričvršćenim šarkama ili rupama za šarke koje su prethodno izbušene. 

Vrata od fiberglasa

Imaju brojne prednosti i ne zahtevaju održavanje. Preporučuju se za lokacije sa oštrom i vlažnom klimom. Predstavljaju imitaciju drveta (trešnje, oraha…). Imaju dugu garanciju, što je takođe važno kod donošenja odluke za odabir vrata. 

Aluminijumska

Aluminijumska vrata su najsličnija čeličnim vratima. Za razliku od drugih, ovakva vrata predstavljaju proizvod neke firme i skoro je nemoguće pronaći u nekoj zanatskoj radnji.

Imaju emajliranu završnu obradu, pa im skoro nikada nije potrebno farbanje i nisu sklone rđanju, što objašnjava zašto pojedine firme daju garanciju i do 20 godina.

Treba imati na umu da ukoliko dugoročno razmišljate, ovo može biti jedan od boljih izbora. Ono što može biti mana ovih vrata je cena.

Uglavnom su dosta skuplja od svih drugih, osim masivnih drvenih, stoga treba videti šta je najisplatlivije. 

Unutrašnja vrata

Odaberite stil za sebe

Ovo je prvi korak u izboru unutrašnjih vrata. Ovaj korak će umnogome odrediti i sam enterijer vašeg doma.

Potrebno je obratiti posebnu pažnju na veličinu prostorije. Odabir masivnijih vrata u prostorijama manje površine može dovesti do toga da  te prostorije izgledaju manje nego što stvarno jesu. Neke od smernica koje treba uzeti u obizr ogledaju se u sledećem:

 • Kakav je stil vašeg stambenog prostora?
 • Koliko su plafoni visoki?
 • Od kog materijala je pod?

Preporuka je odabrati najkvalitetnija na osnovu raspoloživih sredstava. Klijenti se često odlučuju za izbor koji im izvođač preporuči, za jeftinija ili lakša za ugradnju, što je svakako u interesu firme.

Ovo je potpuno smisleno ukoliko ste planirali da uštedite novčana sredstva na vratima. Treba imati na umu da izgledom vrata možete značajno promeniti i izgled svog doma

Kvalitetna vrata značiće i dobru zvučnu izolaciju, lako će se farbati kada za to dodje vreme. Nije nužno da svi ulazi u vašem domu budu identični.

Ukoliko imate hodnik koji biste želeli da izolujete radi zvučne i toplotne izolacije, mogli biste da razmislite o vratima sa staklom.

Posebnu pažnju treba obratiti kada je u pitanju odabir ručki i šarki, jer značajno mogu promeniti njihov izgled. 

Materijal

 • Puno drvo– vrata od punog drveta mogu biti izrađena od raznih vrsta drveta kao što su: trešnja, mahagoni, javor, bor, jova… Imajte na umu da će se sve od punog drveta širiti i sakupljati sa promenom temperature i vlažnosti. Zato je najbolje da se ne koriste vrata od punog drveta za kupatilo, saunu ili neku drugu prostoriju gde su prisutna česta isparavanja i temperaturna kolebanja.
 • Fiberglas – materijal za izradu ovih vrata je vrlo stabilan i neće se iskriviti kao drvo. Laka su za održavanje i farbanje
 • Vrata sa unutrašnjim šupljim jezgrom– obično napravljena od šper ploče. Obično su dosta jeftinija od ostalih jer je unutrašnost vrata šuplja. To za posledicu ima dosta lošiju zvučnu izolaciju, kao i određene toplotne varijacije između susednih prostorija. 
 • Vrata sa čvrstim jezgrom– razlika od prethodnih, sa šupljim jezgrom, je u tome što su ispunjena mešavinom drvenih vlakana. Ova vrata imaju mnogo bolju zvučnu izolaciju i kontrolu temperature i nešto su skuplja od onih sa šupljim jezgrom. 
 • Metalnostaklena– ovaj tip vrata se često koristi u unutrašnjim prostorijama jer nudi moderniji izgled. Obično su skuplja od većine modela, ali su ipak jeftinija od onih od punog drveta.
vrata

Pre nego što kupite  vrata, morate predvideti budžet i njihov kvalitet potreban da izdrži razne vremenske uslove, kao i nivo zaštite za vas i vašu porodicu.

Odabir pravih vrata ostavlja dobar utisak na vaše goste, a istovremeno smanjuje troškove na dugoročnom planu. 

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button