Kuća

Feng šui ~ uredite životni prostor i smanjite negativnu energiju

Feng šui je drevna kineska praksa: tradicija koja traži sklad između stvari, ravnotežu između pozitivnog i negativnog i usmeravanje pozitivnosti u okruženju. Doslovno, feng šui znači „vetar“ i „voda“: ove dve sile prirode su od suštinskog značaja za život i, u nameštaju, postaju lakoća i dinamičnost. Da biste uredili svoj životni prostor i rešili se negativne energije, morate slediti 9 važnih pravila.

Feng šui i delovi doma

Isti podovi

Ući u kuću opremljenu feng šui stilom znači ući u svet harmonije, ući u mesto u kojem vladaju mir i ravnoteža. Tada ste zaista daleko od haotičnog spoljnog sveta i živite u prijatnom i mirnom okruženju. Da biste imali osećaj odvojenosti od spolja, potrebno je kuću opremiti na homogen način, tako da stvorite jedinstveni i obavijajući zagrljaj. Krenite sa podovima: izabrite istu vrstu podova za celu kuću. Očigledno je da će najbolja ideja biti drveni parket: to je živi, prirodni i otporni materijal.

Izaberite prave materijale

Prema tradiciji, u univerzumu postoji pet sila, koje predstavljaju elementi: voda, vatra, zemlja, metal i drvo. Feng šui koristi ove elemente povezujući ih sa pet različitih materijala.

Predmeti od stakla koriste se za predstavljanje vode. Baš kao što to čini voda, prozirnost i bistrina stakla omogućavaju prolazak energije stvarajući nezaustavljive tokove toplote i svetlosti. Na primer, možete kupiti stoliće sa providnom policom koji se postavljaju u dnevnu sobu.

Za razliku od vode, sila vatre pronalazi svoju kombinaciju sa plastikom. Međutim, koristite je štedljivo i pažljivo, možda na mestima koja nisu previše vidljiva. Kako blokira sile energije, zapravo, feng šui savetuje da je ne upotrebljavate prekomerno. Na primer, možete je koristiti u kupatilu, gde je neophodna za komponente zidnih jedinica, polica i drugih ormara za kupatila.

feng šui

Sila zemlje predstavljena je kamenjem, keramikom ili mermerom i opekom. Na primer, u kuhinji ćete je koristiti kao policu od mermera. Ili, ako sa nameštanjem kuće počnete od nule, možete odabrati kamene zidove: oni osvetljavaju prostorije i zadržavaju vitalne energije u kući.

Metali se široko koriste naročito u kupatilu, sa čeličnim premazima za sudopere ili ručke zidnih jedinica. Konačno, element drveta će biti svuda u vašem domu: od parketa do stolića, od okvira prozora do vrata.

Lokacija spavaće sobe

Budući da nas spaja sa sobom, odmarajućim snom i podseća nas o svom ličnom blagostanju, spavaća soba je jedno od najvažnijih okruženja za feng šui.Iz tog razloga, spavaća soba mora biti soba najudaljenija od ulaza. Pored toga, glava kreveta mora biti orijentisana prema istoku, jer savršena energija za smirenje i spokoj teče prema istoku.

Uklonite ogledala

Prisustvo ogledala smanjite na minimum. U stvari, to su elementi koji mogu ometati prirodni protok energije. Ne ostavljajte ih na vidiku, posebno u spavaćoj sobi, jer bi mogli negativno da utiču na celokupan dekor i vaše raspoloženje. Pre ih okačite na unutrašnju stranu vrata ormara ili u na zid u hodniku kuće.

Voda i vetar: osnovni elementi feng šui tehnike

Voda i vetar su suština feng šuija. Sklad ovih elemenata dovodi do protoka energije i formiranja harmonije. Stoga položaj nameštaja i uređaja u spavaćoj sobi, kuhinji i dnevnoj sobi ne bi trebalo da bude prepreka prolazu vetra: pustite vazduh da snažno struji kroz vaš dom. Dakle, poželjno je bez preterano velikih ormara, previše glomaznih kauča ili džinovskih frižidera.

Voda se, s druge strane, može uneti u kuću usvajanjem različitih rešenja. Na primer, u dnevnoj sobi, napravimo malu zen baštu, sa kaskadnom fontanom na jednom zidu. Stalni tuš pratiće naše opuštanje. Ili, tražimo slike sa vodenim pejzažima, poput mora, reke ili prirodne oaze. Takođe je idealno nabaviti i akvarijum s ribicama.

Izaberite odgovarajuće boje za svako okruženje

Za svako okruženje, feng šui preferira određene boje. Stoga, ako želite da budete pedantniji i poštujete svaku feng šui osobinu, boja za svako okruženje mora biti drugačija.

Na primer, u kuhinji možete koristiti žutu boju koja će se u kombinaciji sa drvetom, i tako puno isticati i kanalisati  pozitivnu i veselu energiju.

feng šui
Boje koje idu uz svaki princip

Tada će ulaz biti obojen u svetlo zelenu ili starinsku ružičastu boju. Umesto toga, dnevnu sobu, koja je jedna od glavnih tačaka kuće, obojićete u živahnije boje, poput crvene ili žute. Konačno, spavaćoj sobi su potrebne opuštajuće boje, poput zelene ili bele ili ružičaste,eventalno boje slonovače.

Ne slažite previše nameštaja uza zid

Jedan od temelja feng šuija je cirkulacija vazduha. Budući da nameštaj neizbežno teži da ometa ovaj tok, ovaj problem možete prevazići tako što ćete nameštaj odmaknuti od zida za nekoliko centimetara. Takođe, uzglavlje kreveta nikada ne sme biti naslonjeno na zid, već mora imati malo prostora.

Uvek inspirisan prolazom vazduha i ravnotežom koju treba tražiti čak i u malim stvarima, nameštaj predložen feng šui metodom mora biti vrlo uredan. To takođe znači biti čist i izbegavati ostavljanje smeća oko kuće. U stvari, ostavljanje neurednog i haotičnog okruženja ometa energije, proizvodeći u nama nelagodu i osećaj neadekvatnosti.

Koristite glatke, zaobljene linije za feng šui 

Morate biti vrlo oprezni da ne koristite nameštaj koji ima oštre ivice ili odlike koji su pretvrde i zbog toga nisu baš gostoljubivi.

Na primer, sofa u dnevnoj sobi ne mora biti u obliku slova L, ali možete kupiti dve različite i postaviti ih pod uglom. Tako ćete, za keramičke vaze u spavaćoj sobi ili dnevnoj sobi, preferirati zaobljene i zakrivljene linije. Takođe, kod izbora lustera, odlučite se za okrugli zlatni luster.

Dajte prednost prirodnom svetlu

Kuća koja je inspirisana feng šuijem uvek je vrlo osvetljena, ali posebno sunčevim svetlom. Drugim rečima, morate da se pobrinete da iskoristite svetlost koja dolazi spolja: koristite velike prozore, sa tankim okvirima koji nisu previše glomazni. Ako je moguće, vrata između jedne i druge sobe ostavite otvorena, kako bi se međusobno osvetljavala. Ili, mogli biste da koristite poluprozirna klizna staklena vrata.

feng šui ~ uredite životni prostor i smanjite negativnu energiju

S druge strane, veštačko svetlo mora biti dobro pozicionirano na strateškim tačkama: na primer, za kuhinjskim stolom biće neizostavno. Zatim, pored sofe za večeri provedene u čitanju dobre knjige. I u spavaćoj sobi, naravno, na noćnom stočiću za blago osvetljeno veče.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button