Kuća

5 najčešćih grešaka prilikom uređenja doma

Kuća nije isto što i dom. Dom je mesto puno topline, dok je kuća samo građevina tj. skelet. Da bi kuća postala dom mora da prođe kroz proces uređenja. Uređenje kuće nekome predstavlja naporan i mukotrpan posao, dok je drugima pravo uživanje i mesto gde može ispoljiti svoju kreativnost na bezbroj načina. Svaki vlasnik vodi se sopstvenim ukusom prilikom uređenja doma, ali ponekad nije loše poslušati dobronamerne savete stručnjaka.

5 najčešćih grešaka prilikom uređenja doma
5 najčešćih grešaka prilikom uređenja doma

Zbog čega je važno pridržavati se nekih univerzalnih pravila uređenja doma?

Svako od nas većinu vremena provodi u svojoj kući, stoga je to mesto na kome se čovek mora osećati najopuštenije. U proteklih godinu dana više nego inače smo bili primorani na sedenje u svojim domovima, verovatno je svako od nas bar jednom menjao raspored nameštaja u stanu ili kući kako bi se osećao što udobnije i dobro. Stoga, vrlo je važno kako je uređena kuća ili stan, više zbog pitanja udobnosti, nego zbog estetskih razloga i onog čuvenog “šta će reći drugi?”.

Na neudobnost i neprijatan osećaj u kući uglavnom uticu greške koje se naprave prilikom uređenja doma. Ovo su neke od najčešćih grešaka koje možemo nazvati i univerzalnim.

5 najčešćih grešaka prilikom uređenja doma
5 najčešćih grešaka prilikom uređenja doma

Mali tepih

Prva greška se odnosi na uređnje podova, a vezana je za odabir tepiha. Ukoliko je tepih previše mali u odnosu na kvadraturu sobe ili nameštaja, dolazi do osećaja da je sve stisnuto i vrlo neudobno. Stručnjaci savetuju da uvek birate veličinu tepiha tako da na stranama viri oko 30 cm.

5 najčešćih grešaka prilikom uređenja doma
5 najčešćih grešaka prilikom uređenja doma

Zaustavite dnevno svetlo

Veoma je važno da dnevna svetlost ulazi u prostoriji u kojoj najviše boravite. Svetlost spolja ne samo da sobu čini svežom, nego i dokazano daje našem telu energiju. Tako da je važno izbegavati velike biljke ili neki pribor i ukrase pokraj prozora, kako ne bi sprečili ulazak dnevne svetlosti. Ukoliko ste ljubitelj sobnog cveća onda je bolje rešenje da umesto toga na prozorsku dasku stavite samo male kaktuse. Velike saksije sa cvećem možete staviti u kuhinji ili hodniku.

Kuća sa belim zidovima

Već je bilo reči o tome da što su zidovi sobe svetlije boje to je snažniji dojam da je soba veća. Ukoliko su kvadrature vaših soba velike važno je na zidovima postaviti naglaske. Savetuje se bojenje zida u neku tamniju nijansu, ali naravno pazite da boja odgovara unutrašnjosti i da je u skladu sa nameštajem. Može se obojiti samo jedan zid, savetuje se da to bude onaj pored prozora.

kuća
5 najčešćih grešaka prilikom uređenja doma

Zavese su postavljene previše nisko

Kada je u pitanju uređenje doma onda su prozori jedan od najkritičnijih delova. Uglavnom se javlja dilema kakve zavese izabrati za vaše prozore. Evo koja greška se javlja prilikom uređenja ovog dela doma.

Kako bi prostorija izgledala većom, uvek treba nastojati montiranju garnišni što bliže stropu. Ako je strop viši, zavese moraju biti duže.

Slično

Back to top button