Kuća

Kako urediti dnevni boravak?

Prostorija u kojoj provodimo najviše vremena u kući je dnevni boravak. Da li ste se zapitali kako da uredite ovu prostoriju u kući kako bi izgledala komfornije i prijatnije za boravak? U nastavku teksta nudimo vam deset savata za uređenje dnevne sobe. Pratite nas i napravite relaksirajući kutak u vašem domu.

Saveti za uređenje dnevne sobe

Nikada nemojte krečiti zidove u tamnu boju!

Kada ste odlučili da napravite male promene u svom stanu ili kući najpre krenite od boje zidova. Dnevni boravak je prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, te nam je zbog toga potrebno najviše svetla u sobi, a to nećete postići krečenjem zidova u bordo ili tamno ljubičasto. Znamo da su boje koje odmaraju pogled plava, zelena, bela, limun-žuta, te nastojte da izaberete neku od ovih boja u zavisnosti od nameštaja koji imate.

Najuniverzalnija boja zidova koja odgovara svakom nameštaju i kvadraturi svako je bela. Ukoliko želite da dodate malo živosti onda možete uz pomoć tonera napraviti kapućino boju koja je takođe idealna za dnevnu sobu. Ukoliko izaberete plavu ili zelenu boju vodite računa o nijansi te boje – izaberite svetliju nijansu. Svetle boje, takođe, čine da vaša soba izgleda veće.

Napravite skladan raspored nameštaja i ostalih elemenata u sobi!

Vrlo je važno napraviti sklad u rasporedu nameštaja. Nemojte jedan deo sobe prenatrpati stvarima i sitnicama, a drugi ostaviti polu-prazan.

Ako se u jednoj polovini sobi nalazi ugaona garnitura ili dvosed, neka paralelno sa njim budu police za knjige, TV polica, figure od gipsa i sl.

Ukrasite zidove slikama!

Za ljubitelje fotografija i uspomena slike su najbolji ukras koji mogu iskoristiti u dnevoj sobi. Uz lepe ramove vaš dnevni boravak će dobiti toplinu uz pomoć fotografija. Takođe, vodite računa na raspored fotografija. Izaberite jedan zid na kome će se nalaziti, nemojte iz razbacati svuda po sobi. Ukoliko ne želite da to bude na zidu onda neka budu na posebnoj polici.

Preporuka je kako biste rasteretili prostor da TV bude na zidu umesto da prostor zauzima ogromna polica.

Iskoristite uglove dnevne sobe!

Uglovi dnevnog boravka uvek bivaju zapostavljeni, ali mogu se iskoristiti na vrlo produktivan način. Poručite police na kojima biste mogli staviti svoje fotografije, knjige, časopise, ili CD ploče ukoliko ste ljubitelj sakupljanja istih.

kako urediti dnevni boravak?
Kako urediti dnevni boravak?

Obavezno stavite jednu biljku u sobu!

Cveće pozitivno utiče na raspoloženje, a doprinosi i estetici. Ukrasite svoj dnevni boravak jednom zelenom biljkom, ili buketom svežeg cveća.

kako urediti dnevni boravak?
Kako urediti dnevni boravak?

Kakve zavese izabrati?

Prozori su uvek problematični deo prilikom uređenja dnevnog boravka. Da li izabrati klasične zavese, venecijanere, trakaste zavese  i sl.? Izbor zavesa zavisi od kvadrature vašeg dnevnog boravka.

Ukoliko je dnevna soba prostrana onda je odličan izbor trakaste zavese koje se koriste u modernijem dobu za dnevne boravke ili poslovne objekte. Imate mogućnost izbora boje, koja će zavisiti od boje zidova koju ste izabrali.

Ukoliko je vaš dnevni boravak manje kvadrature onda je sigurniji način klasičnih zavesa lepog dezena i primerene boje. Zbog male kvadrature izbegavajte dužinu zavesa do poda, neka to bude do prozora. Kvadratura sobe bitno utiče i na izbor nameštaja.

Kakav nameštaj izabrati?

Ukoliko je reč o velikom prostoru pravi izbor je udobna ugaona garnitura koja je u kontrastu sa bojom zidova, npr. ukoliko su zidovi kapućino boje neka ugaona garnitura bude tamnije boje, i obrnuto. Takođe, kombinaciju sa ugaonom garniturom možete upotpuniti stičićem za kafu i lejzi begovima, koji nikako ne dolaze u obzir kada je u pitanju mali dnevni boravak.

Ako je kvadratura vašeg dnevnog boravka manja onda je idelni nameštaj dvosed upotpunjen stočićem i taburetima u veselim bojama.

U nedoumici ste oko odabira nameštja? Preporučujemo nameštaj koji možete pogledati kod ljubaznog osoblja Forma Ideale i Ikee: FormaIdeale; Ikea .

Osvežite izgled vaše dnevne sobe dekorativnim predmetima

Kada biste samo malo istražili videli biste koliko je prelepih dekorativnig predmeta, različitih figura, dostupno za dekoraciju vašeg dnevog boravka. Ne ustručavajte se i napravite mesta za njih u vašem kutku za odmaranje. Lampe su jako zanimljiv predmet koji upotpunjuje prostor i doprinosi njegovoj estetici. Izaberite lampu u boji tabureta npr. ili u boji zavesa koje ste izabrali.

Stavite ogledalo u dnevnoj sobi

Jedna od zabluda koja vlada jeste da se ogledala stavljaju samo u kupatilu ili hodniku stana. Ne, naprotiv! Ogledala doprinose da se prostor vizuelno povećava, tako da ukoliko je reč o malooj dnevoj sobi postavite ogledalo naspram prozoru i videćete kako vaš dnevni boravak izgleda prostraniije. Takođe, pomoću ogledala ćete dobiti i višak prirodog svetla u sobi.

Birajte udobne i neutralne podove

Pod je takođe jedan od važnijih faktora prilikom sređivanja dnevne sobe. Kao što je već rečeno, najviše vremena provodimo u dnevoj sobi, gde često okupljamo društvo. Iz tog razloga bitno je da pod bude udoban. Šta to znači?

kako urediti dnevni boravak?
Kako urediti dnevni boravak?

Udobnost podražumeva pre svega toplinu, te iz tog razloga izbegavajte keramičke pločice, koje su pre svega namenjene kupatilu. Parket ili laminat je idelano rešenje za pod u dnevoj sobi. Boja koja se preporučuje jeste neutralna varijanta, kako bi ostali elementi u sobi došli do izražaja.

Ukoliko imate prostraniju dnevnu sobu onda pod možete ukrasiti još jednim detaljem, a to je tepih, ili prostirka za pod.

Uživajte u svom kutku, maštajte i doživite najlepše trenutke sa najdražima!

Slično

Back to top button