PutovanjaZabava i slobodno vreme

10 nestvarnih mesta na Tari za koja niste znali

Šta posetiti na Tari, osim Banjske stene?

Planina Tara u zapadnoj Srbiji godinama privlači ljubitelje netaknute prirode, željnih avanture i nesvakidašnjih pogleda.

U vremenima nepodobnim za daleke destinacije, odmor valja potražiti upravo u našoj zemlji, na samo par sati vožnje od Beograda.

Sigurni smo da ste se nagledali različitih fotografija sa planine Tare – Banjska stena, jezero Zaovine, Perućačko jezero itd… Međutim, mi vam donosimo deset manje poznatih destinacija na Tari, koje obavezno morate posetiti, ako krenete putem ove planine

1. Janjač

U selu Zaovine, nedaleko od zaseoka Karaklije, na skoro 1500 metara nadmorske visine, nalazi se vrh Janjač.

Poseta ovom vrhu naročito je privlačna za ljubitelje planinarenja, a opet dovoljno pristupačna i za one malo manje spremne.

Do sela možete doći automobilom, a onda vas čeka pešačka tura i uspon. Uspon je veliki samo na jednoj deonici kroz šumu, pa neće biti zahtevan ni za početnike. Kada dođete do vrha, ostaviće vas bez daha pogled pred vama. Na jednoj strani gledaćete u jezero Zaovine, a na drugoj ka Višegradu. Ako je dan vedar, jasno ćete videti ovaj grad i čuveni most na Drini u daljini. Savet plus – ponesite dvogled!

planina tara
Planina Tara

2. Planina Tara – Zmajevac

Ako ste željni pogleda na jezero Zaovine i okolni planinski masiv, još jedan vidikovac će vas ostaviti bez reči. Iako Zmajevac nije klasični vidikovac, vredi se uputiti ka njemu.

Da biste došli do ovog nestvarnog mesta, okruženog netaknutom prirodom, potrebno je da krenete sa Mitrovca putem Mokre gore.

Ubrzo ćete naići na proplanak sa seoskom brvnarom, odakle se jezero vidi kao na dlanu. Možete napraviti piknik na livadi ili prosto uživati u datom pogledu.

3. Veliki kraj

Na samom kraju planine Tare, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, nalazi se predeo Veliki kraj. Do njega ćete stići ako krenete putem sela Rastište i Jagoštica.

Šetnjom kroz šumu i proplanke, dolazite do same ivice Tare, sa koje se pruža pogled na kanjon reke Drine.

Ovaj kanjon je jedan od najdubljih u Evropi, a svojom nesvakidašnjom lepotom mami ljubitelje prirode. Plovidba kanjonom je poseban izlet koji valja napraviti, ali pogled na sam kanjon, neustrašivu Drinu i okolna goropadna brda vredan je svakog napora.

planina tara
Planina Tara

4. Jarevac

Jezerce Jarevac nalazi se u selu Šljivovica, u blizini turističkog centra Kaluđerske bare. Prilično jednostavno se dolazi do njega, a staze su adekvatno obeležene. Pored prelepe prirodne okoline, ovo odmorište je idealno opremljeno stolovima i klupicama za piknik i predah u prirodi.

5. Sokolarica

Vidikovac Sokolarica se nalazi na Sokolini, 11 km od pomenutog turističkog centra Kaluđerske bare, a na putu ka Mitrovcu.

Ovaj stenoviti lokalitet nije u potpunosti uređen, niti ima postavljenu zaštitnu ogradu. Stoga treba biti pažljiv i oprezan.

Ako se ohrabrite da ga posetite, zadiviće vas pogled ka Lađevcu, klisuri Rače, Kaluđerskim barama i Račanskoj Šljivovici.

planina tara
Planina Tara

6. Borovo brdo

Ukoliko se nalazite na Kaluđerskim barama na Tari, dan možete ispuniti i šetnjom do Borovog brda. Ovaj lokalitet je dobio ime zbog retkog belog bora u svojoj okolini, a predstavlja svojevrsni spomen-park borcima iz Drugog svetskog rata.

Staze ka Borovom brdu su adekvatno obeležene, a potrebno je da se uputite ka vidikovcu Crnjeskovo, nastavite put i ubrzo ćete stići na odredište. Sam put do lokaliteta je nestvarno lep, ispunjen zelenim površinama, mirom i tišinom.

Na Borovom brdu možete napraviti piknik. Pogodan je i za druženje i igranje sa mališanima. Takođe, neizostavno ćete videti i spomenik borcima iz Drugog svetskog rata, koji su se upravo sa tog mesta otisnuli u rat.

7. Orlov vis

Ljubiteljima avanture i nešto smelijeg izleta u prirodu posebno će se dopasti vidikovac Orlov vis. Iako vidikovac Banjska stena svakako treba posetiti, sa ovog lokaliteta pruža se nešto drugačiji pogled na Drinu i Perućačko jezero.

Na putu ka Mitrovcu, iznad Perućačkog jezera skrenite u pravcu sela Rastište i pratite znakove. Pogled na Drinu, Perućačko jezero i predeo Osat u Bosni i Hercegovini ostaviće vas bez daha.

Poseta ovom mestu naročito je čarobna u proleće – kada priroda ozeleni, a Drina nabaci svoje najlepše boje.

8. Ergela konja

Ako ste ipak ljubitelji životinja, na Tari ćete pronaći nešto i za vas. Ergela konja se nalazi na Kaluđerskim barama, u blizini turističkog naselja.

Možete prošetati, čak i ako sa sobom vodite malu decu, do same ergele. Konji su pitomi, pa nema razloga za strah.

Svoj dan na planini možete ispuniti jahanjem konja. Čak i ako ste početnik, vodiči iz konjičkog kluba ,,Dora” mogu da vam pomognu. Štaviše, ovaj konjički klub pruža i osnovnu obuku u jahanju.

9. Oštra stena

Još jedan manje poznati vidikovac sa kog se pruža pogled na Perućačko jezero i reku Drinu – Oštra stena.

Nalazi se u blizini Osluše, na koju stižete ako sa Mitrovca krenete put Kaluđerskih bara. Do Osluše se prilično jednostavno stiže, a da biste stigli do vidikovca Oštra stena, potrebno je da pratite označenu stazu.

Važno! Staze su označene crvenim i belim krugovima po drveću, kamenju i sl.

Ni ovaj vidikovac nije ograđen i zahteva potpunu opreznost posetilaca. Ipak, pogled na jezero i Drinu ostavlja bez reči.

U ovom delu svog toka, Drina je poprilično prava, pa ćete imati prilike da ovu reku vidite iz jednog neobičnog ugla.

10. Lipovica

Još jedno jezerce na Tari koje je vredno vaše posete nalazi se upravo blizu jezera Zaovine. Do jezera Lipovica stiže se prilično lako, prateći adekvatno označene puteve.

Okolina jezera je mirna i nenaseljena, pa je pogodna za porodični piknik i druženje u prirodi. Postoje i stolovi i klupice, ali vi se možete približiti samom jezeru i uživati kraj njega.

U blizini jezera Lipovica nalazi se i planinska rečica Beli Rzav, koja će dodatno ulepšati vaš dan za odmor.

Gde god da se uputite, ako ste na Tari, sigurni smo da ćete uživati u nestvarnoj prirodi i obuzimajućem spokoju.

Ukoliko dolazite prvi put na ovu planinu, imajte u vidu da su turističke atrakcije to postale s razlogom. Vidikovci Banjska stena, Bilješka stena, jezera Zaovine i Perućac – svakako su destinacije koje morate posetiti.

Ipak, ovim tekstom smo vam ponudili predele koje nećete često videti na društvenim mrežama, niti ćete se gurati među turistima ako se odlučite da ih posetite.

Imajte na umu da su neki predeli manje uređeni i da su doslovno oličenje netaknute prirode. Stoga, u takvoj prirodi treba uvek biti oprezan i odgovoran, ne bi li uistinu uživali.

Takođe, nemojte zaboraviti ni Vojvodinu, kao ni istok Srbije!

Preporučujemo da pročitate i ove zanimljive članke:

Slično

Back to top button