Putovanja

Izletišta u blizini Beograda – šta obići u Beogradu i okolini?

Koja su najbolja izletišta u blizini Beograda?

Ako se pitate kako da iskoristite lepo vreme koje nam dolazi, na pravom ste mestu. Počinje sezona izleta i mi imamo predloge za najbolja izletišta u blizini Beograda, što će oduševiti sve vozače koji ne vole duge vožnje.

Bilo da tražite savršeno mesto za romantični vikend za dvoje, porodični odmor sa zanimacijama za decu ili pogodnu šumu za roštiljanje sa društvom, mi vam dajemo po nešto za svačiji ukus.

Prirodne lepote, jezera, planine, salaši… Na vama je samo da se organizujete i spremni ste za put.

Ove godine, kao i prethodne, odmore i vikende koristimo za upoznavanje naše države. Sigurno postoje mnoga mesta u vašoj blizini koja niste imali prilike da posetite. Zato iskoristite ovu priliku dok su nam granice još uvek zatvorene i otkrijte koja sve to fantastična mesta propuštate.

1. Bela stena

Na obali Dunava, na samo 12 km od centra Beograda, nalazi se Bela stena. Ne dajte se zavarati, vikend naselje Bela stena pripada Pančevu, uprkos tako male razdaljine od glavnog grada. Ovu kupalište sa plitkom vodu i sitnim peskom podseća na pravu morsku plažu, zbog čega i privlači brojne kupače tokom letnje sezone.

Ako tražite netaknutu prirodu, kao i odmor od gradske gužve, našli ste pravu lokaciju za sebe. Bela stena je ostrvo, ali to ne treba da vas brine jer postoji dovoljan broj čamaca i čamdžija koji su zaduženi za prevoz putnika.

Aktivnosti koje vam se ovde pružaju:

 • Plivanje
 • Sunčanje
 • Vožnja čamcem
 • Pecanje

A za ručak možete da spremite šta ste upecali, a ako niste imali sreće, tu su uvek i restorani.

Upozorenje: Plaža je divlja i može biti opasna za kupače.

2. Veliko ratno ostrvo

veliko-ratno-ostrvo
Izletišta u blizini Beograda – šta obići u Beogradu i okolini?

Još jedno ostrvo, rečno ostrvo, ali ovoga puta u Zemunu. Veliko ratno ostrvo spada u zaštićeno područje Srbije, i to kao predeo izuzetnih odlika.

Šumovito ostrvo, koje se može videti i sa Beogradske tvrđave, je stanište skoro 200 vrsta pticu. Zbog čestih poplava nije najpogodnije mesto za druge životinjske vrste, ali se zato može pohvaliti sa bogatim biljnim svetom.

Ptice koje možete ovde videti su:

 • Mali vranac
 • Crnoglava travarka
 • Crna roda
 • Pupavac
 • Kos
 • Čaplja
 • Detlić
 • Slavuj

Kao i mnoge druge.

Privremeno su prisutne i divlje svinje, pa i srne. A nemojte se iznenaditi ni ako naletite na kunu, lasicu, vidru i lisicu.

Jedini urbani deo ostrva je plaža Lido, koji spada u 3. zonu – zonu turizma. Dok postoje još i 1. zona – zona zaštite prirode i 2. zona – zona rekreacije. Lido, nekada davno divlja plaža, danas je pravo kupalište. Ova plaža je dobila svoj naziv po okrugu u Veneciji. Leti je, zajedno sa Adom Ciganlijom, najpopularnije kupalište u Beogradu.

3. Jezero Trešnja

jezero-trešnja
Izletišta u blizini Beograda – šta obići u Beogradu i okolini?

Ako ste planirali da obiđete Avalu i spomenik Neznanom junaku, onda nemojte propustiti ni ovo jezero. U naselju Mala Ivanča, nalazi se veštačko jezero Trešnja dužine 150 metara.

Na samo 30 kilometara od centra Beograda možete pronaći još jedno idilično mesto za sve kupače, ali i ribolovce. Glavni plen za sve koji dolaze sa štapom su babuška, deverika i šaran.

Na raspolaganju su vam i klupe i stolovi, a na vama je samo da se pobrinete za hranu. I pronađete savršeno mesto za roštiljanje.

Filmadžijama će ovo jezero biti posebno zanimljivo zbog filma Maratonci trče počasni krug i poznate scene Seke Sablić, u kojoj se kupe upravo u jezeru Trešnja.

4. Fruška gora

fruška-gora
Izletišta u blizini Beograda – šta obići u Beogradu i okolini?

A ako niste ljubitelj jezera, tu su i planine. Iako se najviši vrh Crveni čot nalazi na samo 539 metara, ova ostrvska planina je puna prirodnog bogatstva koji krasi severni deo Srbije.

Poznata je i kao srpska Sveta Gora zbog 17 pravoslavnih manastira koji se tu nalaze, a koji potiču još iz vremena turske vladavine.

U okviru Fruške gore se nalazi i istoimeni nacionalni park, prvi nacionalni park u Srbiji.

Najpoznatija turistička odredišta su Letenka, Testera, Stražilovo i Vrdnik.

Vrdnik je često favorit izletnika zbog Vrdničke kule, banje Termal sa termalnom vodom, hotela Premier Aqua sa pet zvezdica, hotela Resort Fruške terme i etno apartmana Vrdnička kula.

Fruška gora je pravi izbor za sve planinare i ljubitelje šetnji po prirodi, koji se nakon napornijih aktivnosti mogu odmoriti u termalnim bazenima ili spa centrima.

5. Salaš Stremen

A ako se brinete da ćete morati da smišljate dodatne aktivnosti za vašu decu – varate se. Salaš Stremen će oduševiti vaše mališane, ali i svakoga ko ih poseti.

Nalazi se na samo 20 kilometara od Beograda, u Jakovu.

Od sadržaja nudi:

 • Igralište za decu
 • Školu jahanja
 • Rekreativno jahanje
 • Vožnju fijakerom

U sklopu salaša nalazi se i restoran sa baštom, gde možete uživati u domaćoj hrani, a leti doživljaj je kompletiran i sa lokalnom etno muzikom.

Salaš Stremen je takođe poznati i kao domaćin raznih manifestacija sa akcentom na promovisanje sremačke kulture, koje se održavaju tokom cele godine.

6. S klub Jakovo

izletišta s-klub
Izletišta u blizini Beograda – šta obići u Beogradu i okolini?

S klub Jakovo možemo bez preterivanja opisati kao mali raj na zemlji, od kojih vas deli samo 20 minuta, ako krećete iz Beograda (i naravno ako nema prevelike gužve).

Pored 50 smeštajnih jedinica – standard sobe/apartmani, superior sobe/apartmani i lux apartmani, spa centra, restorana, gostima je dostupan i akva park.

Akva park mogu posetiti i eksterni gosti hotela, a može se pohvaliti sa 12 tobogana, tropskim bazenom sa barom i palmom i vodenoj džungli za najmlađe.

U egzotičnom spa centru možete uživati u slanoj sobi, turskom kupatilu, sauni, teretani i đakuziju.

S klub je prepoznatljiv po svojoj bašti, koji mnogi biraju za venčanja, krštenja, rođendane i mnoge druge proslave.

7. Etno selo Tiganjica

tiganjica-etno-selo
Izletišta u blizini Beograda – šta obići u Beogradu i okolini?

Autentičnost. Priroda. Banat.

Osim zelenila, koje je pravi odmor za oči i čistog vazduha, u etno selu Tiganjici ćete uživati u hvaljenoj banatskoj kuhinju u restoranu Trofej – čobanski paprikaš, gulaš, riblja čorba, domaća supa, čvarci, štrdule, domaća peciva…

Deci će se najviše svideti ograđeno igralište sa gde mogu da jašu ponije i konje ili da se hrane i igraju sa raznim domaćim životinjama.

Nekada je najbolje poslušati utiske i iskustva i prve ruke. Evo šta su gosti rekli:

 • Predivna hrana, usluga i ambijent. Ispunjen ceo dan.
 • Prvenstveno ambijent, ima za svakoga po nešto, a usluga je na zavidnom nivou.
 • Sjajna etno atmosfera, ima dosta sadržaja za decu.

8. Bojčinska šuma

Bojčinska šuma se nalazi u opštini Surčin i od 1965. je zaštićen prirodni spomenik. Ova močvarna šuma je čest izbor za sve izletnike koji se nađu u njenoj blizini.

Zauzima površinu od približno 630 hektara i broji 185 biljnih vrsta, 165 vrsta gljiva i 108 vrsta ptica. U Bojčinskoj šumi možete pronaći zovu, dren, divlju ružu, koprivu, sremuš, čak i divlje jagode. A od životinja tu su zečevi, srndaći i divlje svinje.

Od maja do septembra ovde se održavaju  poetske večeri, pozorišne predstave, koncerti različitih muzičkih žanrova i razni drugi sadržaji, za koje je ulaz besplatan.

Ako se odlučite za Bojčinsku šumu, obavezno svratite i u etno restoran Bojčinska koliba. U blizini se nalazi i konjički klub Bojčin.

9. Borkovac

izletišta
Izletišta u blizini Beograda – šta obići u Beogradu i okolini?

Izletište Borkovac se nalazi su Rumi, na manje od sat vremena od Beograda.

Opustite se uz lagane šetnje obližnjima stazama u mirnom okruženju hotela Borkovac. Uživajte u dobroj hrani, ali i vinu iz vinarije Kovačević, koja se nalazi u blizini.

I Borkovac poseduje kvalitetan i raznovrstan spa program, kao i bazen. Od hotela do Borkovačkog jezera možete prošetati i peške, jer je udaljen svega par kilometara.

Nemojte zaboraviti ni Vojvodinu, jug, ali ni istok Srbije!

Preporučujemo da pročitate:

Slično

Back to top button