Putovanja

Meksiko – šta je sve potrebno za putovanje u Meksiko

Meksiko je daleka, privlačna destinacija za turiste iz svih delova sveta.

Zbog toga je neophodno da se, onima koji žele da posete ovu zemlju, napravi neka vrsta vodiča. Proces vađenja vize je jednostavniji kada vam neko predoči sve potencijalne poteškoće.

Zato, pogledajte sve korake za pripremu, ali i samo izvođenje putovanja. Hajdemo u Meksiko!

Šta vam je potrebno za put u Meksiko: proces za dobijanje vize

Za put u Meksiko potrebni su vam viza i osmeh. Bez PCR testa  , bez karantina ! I što je još važnije, ne čeka se dugo na termin za viziranje.

Uslovi za dobijanje vize su

  • Pasoš sa najmanje četiri prazne strane koji važi više od šest meseci nakon povratka sa putovanja i kopija prve strane pasoša
  • Fotografija sa otkrivenim licem na beloj pozadini veličine 32mmx26mm
  • Popunjen formular na engleskom jeziku 
  • Dokaz o ekonomskoj solvenciji ili zaposlenju:

a) Potvrda o zaposlenju na memorandumu firme u kojoj radite

Potvrda treba da ima naveden datum od kada radite na tom mestu i kolika su vam mesečna primanja. Potrebno je da imate mesečnu platu višu od 650 usd u dinarskoj protivvrednosti i da radite duže od godinu dana + kopija potvrde o zaposlenju.

Ako ste kojim slučajem vlasnik firme ili ste preduzetnik, potrebno je predati kopiju rešenja o registraciji.

b) Ukoliko niste zaposleni potrebno je da dostavite potvrdu iz banke da u prethodna tri meseca imate više od 1.953 usd na računu (ukoliko aplicirate za vizu u julu, potrebno je da dostavite izvode za maj, jun i jul i da tokom svakog meseca imate 1.953 usd na sopstvenom računu) + kopiju izvoda iz banke.

c) Ukoliko vam je plata niža od 650 usd, potrebno je da dostavite potvrdu iz banke  da u prethodna tri meseca imate više od 1.953 usd na računu (ukoliko aplicirate za vizu u julu potrebno je da dostavite izvode za maj, jun i jul i da tokom svakog meseca imate 1.953usd na sopstvenom računu) + kopiju izvoda iz banke.

ili

Potvrdu da posedujete nekretninu na vaše ime koja je u vašem posedu minimalno dve godine (originalni izvod iz katastra ili kopiju koju morate overiti kod notara) + kopija ovog dokumenta.

Uglavnom su to ugovor o kupoprodaji stana (nekretnine), ostavinsko rešenje kojim ste nekretninu nasledili ili ugovor o poklonu ako imate tu sreću da Vam neko pokloni nekretninu.

d) Ukoliko ste student, potrebno je da dostavite potvrdu da ste redovan student. Takođe, izvode iz banke za prethodna tri meseca, na kome svakog meseca imate priliv novca u minimalnom iznosu od 314 usd u dinarskoj protivvrenodsti + kopija oba dokumenta. 

ili

Ako ste student, a nezaposleni ste, potrebno je da dostavite potvrdu da ste izdržavano lice.

e) Ukoliko ste penzioner potrebno je da dostavite penzioni ček i potvrdu o nekretnini koja je u Vašem posedu minimum dve godine. Potreban je originalni izvod iz katastra ili kopija izvoda overena kod notara + kopija oba dokumenta.

Sad kada ste sve ovo pročitali, pomislićete ili da nećete dobiti vizu ili da će vam faliti samo jedan papir. Ali, ako na vreme sve prikupite, nećete imati problema.
meksiko
Meksiko - šta je sve potrebno za putovanje u Meksiko

Iz prve ruke

S obzirom na to da sam student i nisam zaposlena, morala sam da dostavim potvrdu o statusu studenta, potvrdu da sam izdržavano lice i penzioni ček roditelja.

Kada sam došla za pult, očekujući razgovor za vizu, samo su mi tražili otiske. zatim je usledilo fotografisanje.

Škljoc! I to je to.

Pogledala sam na sat i nije prošlo ni pet munuta, a turistička viza mi je bila odobrena i zalepljena u pasoš.

Koliko košta viza za Meksiko?

Za državljane Republike Srbije viza za Meksiko je besplatna. Pošto je Ambasada Meksika u Beogradu nadležna i za državljane Republike Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, za njih nije besplatna i iznosi 44 usd.

Kome viza nije potrebna

Viza nije potrebna licima koja imaju dozvolu stalnog boravka u Kanadi, SAD, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske.

Takođe, u bilo kojoj zemlji članici Šengen zone, kao i u državama članicama Pacifičkog Saveza (Čile, Kolumbija i Peru), nema potrebe za vizom. Lica koja poseduju vizu za SAD neće morati da vade vizu i za Meksiko.

Iiii OLEE vaša avantura može da počne!

meksiko
Meksiko - šta je sve potrebno za putovanje u Meksiko

Ulazak u Meksiko

Prilikom ulaska u Meksiko, popunjava se obrazac pod nazivom ,,Obrazac za višestruku migraciju”, koji je važno sačuvati jer mora biti prezentovan prilikom izlaska iz zemlje. U slučaju da izgubite ovaj imigracioni formular, mora se prijaviti meksičkim organima vlasti.

Zdravstvena situacija

Vakcina nije potrebna za ulazak u zemlju, kao ni PCR test.

Preporučuje se putno zdravstveno osiguranje.

Poželjno je započeti ispijanje probiotika nedelju dana pre puta za svaki slučaj.

Ponesite sprej protiv komaraca.

Bezbednost

Meksiko spada u zemlje srednjeg rizika.

Bezbednosna situacija je kompleksna, rizici od kriminala su visoki

Iz prve ruke

putovala sam kao solo putnik preko turističke agencije. Bila sam smeštena u Plaji del Karmen na samo sat vremena vožnje od Kankuna.

Ulice su bile osvetljene i pune ljudi. I preko dana i uveče sam često šetala sama i zaista nisam osetila nikakvu neprijatnost.

Često sam viđala i policajce kako se voze kroz grad ili autoputem stojeći na kamionetu, pod punim naoružanjem. Izgledali su kao da su krenuli u rat.

meksiko
Meksiko - šta je sve potrebno za putovanje u Meksiko

Struja

Struja je 110V, potrebno je koristiti adapter sa 2 tanka, pljosnata ulaza.

Ako ste u nekom slučaju zaboravili da ponesete adapter, ne brinite! Adaptere možete kupiti u većim i bolje snabdevenim marketima.

Novac

Meksički pezos je zvanična valuta u Meksiku.

Kurs je 1$ = 19,99 pezosa i 1e = 23,68 pezosa.

Preporuka:

Slično

Back to top button