Korisni saveti

Za i protiv – Porodični odmor u Šumadiji

Ukoliko planirate odmor sa porodicom i nemate ideju gde bi ste – mi vam preporučujemo Šumadiju. Šumadija i njeni gradovi važe za vrlo bezbedne, jedne od najbezbednijih gradova u Srbiji, turistička ponuda je bogata i raznolika, a pritom su cene usluga, generalno, pristupačne. 

U nastavku teksta otkrivamo šta to Šumadija ima sve da ponudi kada je reč o porodičnom odmoru, i koje su njene destinacije najatraktivnije.

Kragujevac – Urbani porodočni odmor, ali uz zagarantovani mir

Najčešće je prva asocijacija na Šumadiju njen glavni grad – Kragujevac. I kada je reč o urbanom porodičnom odmoru, ovaj grad će vam zaista puno toga pružiti. 

Ukoliko ste prvi put u Kragujevcu, upoznavanje sa ovim gradom započnite od Velikog parka, koji se nalazi na kraju ulice Kralja Aleksandra I Krađorđevića. Na ovaj park se odmah nadovezuje spomen-park Šumarice i muzej 21. oktobar. Spomen park je vrlo lepo uređen sa pešačkim i biciklističkim stazama pa je ovo po mnogima najlepši deo grada za šetnju. 

Nakon šetnje, ukoliko želite da se osvežite, kod pomenutog Velikog parka se nalaze gradski bazeni, otvoreni i zatvoreni. Otvoreni su naravno popularniji tokom leta, a cena ulaznice iznosi 400 dinara.

Izletište Šumaričko jezero, koje se nalazi na oko 5 km od centra grada je sjajna lokacija za beg u prirodu. Tamo vas čeka prelepo jezero, uređene staze, avantura park, zip, lajn, restorani, kafići, dok borova šuma, koja je nalazi uz plažu, pruža preko potreban osećaj svežine.

U samom centru jezgru grada čeka vas veliki broj kafića, restorana, butika, a kao mesto zabave i šopinga izdvaja se veliki tržni centar Big Fashion (nekadašnja Plaza).

Prednost ovog grada je i što možete naći povoljno prenoćište. Kragujevac tako nudi odlično opremljene porodične apartmane, na sjajnim lokacijama po cenama od 10-15 evra po osobi. Ukoliko dolazite sa malom decom, naš savet je da izbegavate smeštaj u ulici Kralja Aleksandra I Karađoređevića, jer se tu nalazi veliki broj noćnih klubova. U ostalim delovima grada nećete imati problema sa bukom.

Priroda, istorija i gastronomija su glavne prednosti Aranđelovca

Aranđelovac je odavno ucrtan na turističku mapu Srbije kao jedna od atraktivnijih lokacija. Zasluge za to idu najviše bogatoj istoriji i prirodnim bogatstvima. 

Zahvaljujući dugoj istoriji turizma Aranđelovac krasi izuzetna ponuda apartmanskog i hotelskog smeštaja, kao i mnoštvo kvalitetnih restorana. O kvalitetu smeštajne ponude, dosta govori činjenica su u ovom gradu jedni od najtraženijih apartmana – Aranđelovac smeštaj sa bazenom.

Posećenosti Aranđelovca dobrim delom dobrinosi Bukovička banja, koja se nalazi u samom gradu. Banja je locirana u podnožju planine Bukulja i poznata po lekovitoj mineralnoj vodi blagotvorne kiselosti i velelepnom parku koji se prostire na površini od 21,5 ha. 

Akva park Izvor se nalazi u Aranđelovcu, u Bukovičkoj banji. Ovaj akva park nudi izuzetno iskustvo i vaši mališani će sigurno da budu zadovoljni i zabavljeni u ovom parku.

Ono što može da bude mana ovog akva parka je cena. Naime za odrasle, cena u danima vikenda košta 7.000 dinara, dok je radnim ranima 5.000 dinara. Za decu od 3 do 12 godina cena je 3.500, dok je radnim danima 2.500 dinara. Porodična karta iznosi 17.000 dinara. U cenu je uračunato korišćenje spoljašnjih i unutrašnjih bazena, vodenog igrališta, tepidarijuma, ruske banje, parnog kupatila, finske suve saune, sobe sa himalajskom solju, bio saune, teretane, unutrašnje i spoljašnje igraonice.

Pored sadržaja, tipičnih za banju, Aranđelovac i njegova okolina nude sjajne mogućnosti za izlete. Tako je pеćinа Risоvаčа naš prvi predlog. Nаlаzi sе nа ulаzu u Аrаnđеlоvаc iz prаvcа Тоpоlе. Prеdstаvlја stаništе čоvеkа iz lеdеnоg dоbа i јеdnо оd nајpоznаtiјih nаlаzištа pаlеоlitа u Еvrоpi. 

Na istom putu stižete do Topole. Udaljena je samo 16 km i mora se posetiti, kao i crkva-mauzolej, zadužbina  kraljevske porodice na Oplencu. 

Aranđelovac i Topola nadelko su poznati po svojim vinima, pa je naša preporuka da isprobate neko od vina ovih krajeva. A to možete da učinite i tokom obilaska Kraljevske vinarije ili vinarije Aleksandović gde se mogu organizovati degiszracije.

Vrnjačka Banja – Proverena destinacija koja privlači sve uzraste

Porodično putovanje kroz Šumadiju završavamo sa Vrnjačkom Banjom. Već godinama unazad ova banja je najposećnija banja među domaćim turistima, a može se pohvaliti i činjenicom da je posećuju svi profili turista. Tako je idealna i za porodična putovanja.

Prvo sa čime Vrnjačka Banja izlazi pred svoje turiste, jeste odlična wellness i spa ponuda. Među brojnim wellness centrima u banji kao najpoularniji se izdvajaju Solaris Resort, Hotel Terme, kao i Rimski izvor.

Kao popularne destinacije za najmlađe izdvajaju se Olimpijski bazen, u okviru koga se nalazi i manji bazen namenjen upravo za najmlađe, kao i akva park Raj. Cena ulaznice za Olimpijski bazen je 250 dinara, dok je za decu do 7 godina ulaz besplatan. Za ulaz u akva park Raj, potrebno je da izdvojite 1.500 dinara, za decu do 4 godine ulaz je besplatan, a pordični paket od 4 ulaznice je 5.000 dinara.

Vrnjačka Banja je vrlo posećena, pa na ovim mestima možete očekivati gužve, pogotovo tokom vikenda. Ali ukoliko želite da se sklonite od vreve, na raspolaganju su vam veliki i zasita prelep gradski park i Japanski vrt u okviru njega, kao i obližnji Goč. Ova planina sjajna je za izlete, staze nisu naporne, pa je Goč namenjen svim uzrastima. 

Na samom Goču, pored uređenih staza za pešačenje i prelepih vidikovaca do kojih vode, čeka vas i jezero Selište, dok je najmlađima namenjeno maštovit i lepo uređen Centar dečijih odmarališta.

Ovo je bio naš vodič za porodični odmor u Šumadiji. Nadamo se da su vam se naši predlozi dopali. Mi vam želimo prijatan i nezaboravan odmor u prelpoj Šumadiji!

Slično

Back to top button