LepotaKoža, kosa, nokti

Zanoktice – šta su zanoktice i kako ih se rešiti?


To  je pre svega upalni proces koji se nalazi na korenu nokta. Nastaje na taj način što tanka koža koja pokriva koren nokta naglo počne da puca.Do tog pucanja dolazi usled toga što nokat  raste brže nego sama kožica, i tako dolazi do njenog razvlačenja. Zato ona puca i stvaraju se bolne ranice. Često se zna desiti da koža oko noktiju natekne, zacrveni se, pa čak i prokrvari. Ako se upala ne počne lečiti na vreme, ona se proširuje pod sam nokat i tako još više da boli.

Ponekad ne razmisljamo o tome ali može doći do infekcije.

nokti
Zanoktice - šta su zanoktice i kako ih se rešiti?


Uzroci


Uzrok za pojavu zanoktica je najčešće suva koža, ali ponekad ih zna prouzrokovati i nešto sasvim drugo. Recimo to su nepravilan manikir, razna hemijska sredstva ili jednostavno nedostatak minerala i vitamina poput kalcijuma i gvožđa  u telu. 

nokti
Zanoktice - šta su zanoktice i kako ih se rešiti?

 Zanoktice su najpristupacnije u zimskom periodu zbog suvog i hladno  vazduha kada dolazi do isušivanja ruku. Bitno je da se trudimo da svaki dan kožu  oko noktiju negujemo kako bi bila sto elastičnija i  sprečimo nastanak. Vazno je da nikao ne uklonite zanoktica jer ste tako “otvorili vrata” bakterijama. Nezavisno o tome imate li problem sa zanokticama ili je to samo povremeno, nemojte ih zanemarivati. Sa dolaskom hladnijih dana tegobe su češće, stoga vam je neophodna dodatna nega noktiju.


Pravilna higijena, pedikir, manikir, povremen odlazak kod kozmetičara se svakako preporučuju. Nokte je moguće obnoviti i oporaviti ako ste dosledni u terapiji.


Priprema melema za zanoktice

Sastojci:

kokosovo-ulje
Zanoktice - šta su zanoktice i kako ih se rešiti?

1 kašika kokosovog ulja,

1 kašika ulja badema,

1 kašika ulja konoplje,

1 kašika ulja nevena,

1 kašika ulja smilja,

2 kašike narendanog pčelinjeg voska,

10 kapi etarskog ulja lavande,

5 kapi etarskog ulja nane,

5 kapi etarskog ulja žalfije.


Priprema:


Sipati u šerpu kokosovo ulje i vosak. Mešati sve dok se ne sjedine. Skloniti šerpu sa šporeta i dodati preostale sastojke. Dobro promešati. Presuti melem u staklene teglice i čuvati ih na tamnom i hladnom mestu. Dva-tri puta dnevno (obavezno uveče pre spavanja) melem dobro utrljati u zanoktice.

Uklanjanje zanoktica na prirodan način

Slično

Back to top button