ZdravljeKomunikacijaKorisni savetiLepotaZabava i slobodno vreme

Masaža – istorijat i dobrobiti

Masaža i njene dobrobiti poznate su još od davnina. Ovaj jednostavni način lečenja i relaksacije, praktikovali su izmeđuostalih, stari Grci neposredno pre gimnastičkih vežbi. Masažu su primenjivali i Kinezi u terapeutske svrhe, čak 6000 godina p. n. e. Njene dobrobiti poznavali su Japanci, Asirci, Persijanci, Egipćani, stari Grci i Rimljani. Hipokrat, otac medicine rodom iz Grčke, govorio je o dobrobitima masaže u lečenju, ali i u prevenciji raznih bolesti. U srednjem veku nije se blagonaklono gledalo na masažu zbog hrišćanskih učenja koja poriču telesna zadovoljstva.

Šveđanin Per Henrik Ling smatra se osnivačem moderne masaže i kineziterapije. Živeo je u 19. Veku i primarno se bavio podučavanjem mačevanja. 1813. godine, osnovao je Kraljevski centralni gimnastički institut za obuku instruktora gimnastike. Odatle se ova nauka širila na mnoge evropske zemlje.

Švedska masaža je danas najzastupljenija u Evropi, a tako i u našoj zemlji. Doktor Tetzger je zaslužan za razvoj masaže u zapadnoj Evropi, posebno u Nemačkoj jer ju je postavio na naučne osnove.

Poreklo termina ,,masaža”

Prvi put se reč masaža pojavila u francuskoj literaturi, a pre svih je upotrebljava Lapaž. Latinska reč masare znači gnječiti, a arapski termin mas označava pritiskanje. Stoga se smatra da izraz masaža potiče iz pomenutih jezika.

Vrste masaže

Opštoj masaži podvrgnuto je čitavo telo. S druge strane, često se masažom deluje na određeni deo tela što nazivamo lokalnom masažom. Prema nameni, masažu možemo podeliti na medicinsku (terapijsku), sportsku i higijensku masažu.

Medicinska – terapeutska masaža

Ovim tipom masaže leče se reumatska i posttraumatska stanja poput povreda mekih tkiva. Takođe, njome se deluje na neurološka oboljenja. Pomaže kod brojnih povreda i često se kombinuje sa drugim metodama fizikalne terapije.

masaža

Terapeutska masaža pomaže kod poremećaja funkcije zglobova. Kada do ovog oboljenja dođe, pacijent će osećati bol u zglobovima nakon dužeg hodanja ili stajanja. Tada je neophodno koristiti terapiju u vidu antireumatika i analgetika. Korisne kod ovih stanja su ultrazvučna, podvodna, kao i manuelna (ručna) masaža.

Degenerativno oboljenje kičmenog stuba (diskus hernija) u vidu lumbalnog ili cervikalnog sindroma takođe spada u najčešća reumatska oboljenja. Prilikom lečenja se, pored medikamenata, pojedinih medicinskih sredstava, ređe i operativnog zahvata, koristi fizikalna terapija. Pod tim se podrazumeva termoterapija koja može ublažiti bol i smanjiti napetost mišića, hidroterapija koja je često uspešnija, a korisna je i podvodna masaža. 

Najpopularnije su: Tajlandska, akupresura, Kineska, Šijacu, Limfna, anticelulit odnosno Kalifornijska, Ajurvedska i Refleksologija. Ovde će biti reči o nekima od pomenutih.

Tajlandska masaža

Thai masaža potiče iz Indije, još od pre 25 vekova. Od klasičnih masaža se razlikuje po tome što se obavlja na podu a ne na stolu i može se izvoditi sa ili bez upotrebe ulja. Njene dobrobiti odnose se na energetske meridijane i akupresurne tačke. Pomaže kod problema sa zglobovima, bola u ramenima ili kod išijasa. Terapeuti je vrše pritiskom prstima, kolenima, stopalima ili laktovima. Njome se organizam relaksira i odmara budući da obuhvata benefite akupresure, joge i refleksologije.

masaža
Masaža - istorijat i dobrobiti

Isto tako, utiče na cirkulaciju i popravlja opšte stanje organizma. Takođe, oslobađa od stresa i čestih glavobolja. Preporučljivo je da se praktikuje 2 do 3 puta mesečno. Njenoj delotvornosti ide u prilog i to što je priznata od strane međunarodne zdravstvene organizacije Evrope kao prirodno lekovita preventivna delatnost.

Anticelulit masaža

Poznato je da je pored masaže za uklanjanje celulita neophodno povesti računa o dovoljnom unosu tečnosti, zdravih namirnica, kao i o fizičkoj aktivnosti. Kao tehnika, anticelulit masaža pomaže da se izbegne zadržavanje tečnosti, ali i da se ublaži edem. Eliminišu se toksini i razne nečistoće njenim praktikovanjem te se tako obezbeđuje gubitak kilograma, povećanje elastičnosti kože, aktivira se regeneracija ćelija, raste cirkulacija krvi i poboljšava protok limfe. 

Ajurvedska masaža

U najopštijem smislu reči, ajurveda podrazumeva prirodni način lečenja i zaštite zdravlja koji se smatra najstarijim na svetu. Čovek se posmatra kao jedinstveni mikrokosmos pa se sagledavaju njegove individualne potrebe i za njega se čini upravo ono što će mu u budućnosti koristiti za zdravlje i skladno življenje. Ajurveda ima za cilj dovođenje tela u balans i kako bi se to postiglo, kombinuje se mnoštvo metoda među kojima su pančakarma, višeš, garšan, svedana, basti, širobasti, i druge.

Ova masaža održava mladoliko stanje kože i utiče na gustinu i elastičnost mišića. Takođe, pomaže da energija slobodno teče kroz organizam. Ajurveda je cela jedna nauka koja je bazirana na poznavanju čakri, a svaka od njih ima važnu ulogu za funkcionisanje određenog dela tela. 

Sportska masaža

Sportska masaža deli se na pripremnu i odmarajuću. Pripremnu masažu valja sprovesti petnaest minuta pre vežbanja jer je njen cilj priprema tela za fizički napor. Sprovodi se u kombinaciji sa telesnim vežbama zagrevanja. Služi za ubrzavanje cirkulacije i smanjivanje opšteg mišićnog tonusa. Treba imati u vidu da čak i potpuno pasivni mišići mogu biti napeti. Upravo to nazivamo mišićnim tonusom.  Odmarajuća masaža, s druge strane, primenjuje se nakon fizičke aktivnosti. Kombinuje se sa toplim kupkama i njen zadatak je da opusti sportistu.

Cilj ove masaže je priprema sportiste za trening, povećanje izdržljivosti tokom fizičke aktivnosti, otklanjanje posledica koje se mogu javiti nakon pojačanog izlaganja tela naporu. Pored opšte, postoji i specifičnija podela sportske masaže na: masažu tokom treninga, prethodnu masažu koja se izvodi pre samog takmičenja, masažu za obnavljanje nakon takmičenja kako bi se otklonio zamor i disanje tkiva, kao i masaža za razvijanje fizičkih kvaliteta. 

Higijenska masaža

Deo higijenske, svakako je kozmetička masaža. Preporučljivo je da se primenjuje 2 do 3 puta nedeljno uz ostale higijenske mere. Njen cilj je poboljšanje opštih telesnih funkcija. Masažom lica postiže se poboljšanje tonusa mišića i kože zarad održavanja njenog mladolikog izgleda. Njoj se pribegava najčešće kod prvih znakova starenja kože, kada je neophodno ukloniti negativne posledice stresa ili zamora.

masaža - istorijat i dobrobiti

Prednosti masaže su mnogostruke. Njome se duh i telo dovode u sklad, ona utiče na opšte stanje organizma i oslobađa od stresa, napetosti i bola. Masaža se usavršavala od pre mnogo hiljada godina pa savremeni čovek zavisno od potreba i želja može da se opredeli za jednu od brojnih tehnika ove drevne pomagačke delatnosti.  

Slično

Back to top button