SportZdravlje
U trendu

Najčešće povrede na skijanju i kako da ih izbegnete

Skijanje kombinuje prekrasan pogled jedinstven samo za planinske predele, sa vožnjom koja vas tera da se osećate kao natprirodno biće. Kada ste u životu naviknuti na određeni ritam, bilo da je reč o hodanju, jelu ili nečemu trećem, sve suprotno od toga predstavlja jedno drugačije iskustvo, te samim tim i posebno. Verovatno je to razlog zašto je i sama mogućnost postizanja veće brzine u bilo čemu što radimo toliko privlačna, a posebno se to odnosi na malo ekstremnije radnje.

Za osobe koje vole adrenalin ili jednostavno biti u pokretu, malo je većih uživanja od onog koje skijanje nudi.

No, mnogi kojima skijanje izgleda privlačno ne usude se stati na skije zbog straha od brojnih stvari koje uključuju eventualne povrede ili jednostavno fobiju od brze vožnje. Psihologija koja stoji iza takvog razmišljanja je jasna, jer ljudi se instinktivno plaše svega što podrazumeva radnje koje nam nisu prirodne, bez obzira da li to bilo letenje, skakanje padobranom ili neki drugi vid aktivnosti koji sa sobom nosi ozbiljne posledice ukoliko nešto pođe po zlu.

U kontekstu skijanja, gravitaciju ne možete pobediti, te kada krenete da padate pri velikoj brzini, povrede su neminovnost jer se naši delovi tela savijaju i pucaju pod velikim pritiskom koji nastaje kao posledica neprirodnih pokreta.

Faktori rizika u skijanju se dele na promenljive i nepromenljive, a osnovna razlika između njih je ona koja vas uči šta možete, a šta ne možete kontrolisati. U faktore koje možete kontrolisati spadaju vaša kondicija, oprema, poznavanje anatomije vašeg tela, sopstvenih limita. Sa druge strane, faktori na koje ne možete uticati su snežni uslovi, staza i slično.

U ovom tekstu baziraćemo se na stvari na koje trebate obratiti pažnju ukoliko odlučite da se okušate u skijanju. Cilj je vaše telo što više sačuvati od neugodnih povreda koje mogu biti pogubne po vaš skijaški staž.

Povrede i skijanje

Povrede su sastavni deo snežnih sportova, ali to ne znači da bi trebali živeti u strahu zbog njih. Prirodno je osećati strah, ali ako dozvolimo da nas on sputava u svemu što volimo raditi, a ne usuđujemo se zbog eventualnih posledica, čitav život će nam izgubiti smisao.

U svemu što radite trebate biti svesni činjenica, a neumoljiva činjenica jeste da skijanjem rizikujete češće povrede. U prvom delu teksta objasnićemo najčešće povrede koje nastaju usled skijanja.

Puknuća ligamenata i uganuća kolena

Čak iako ste laik svesni ste koliko pokreti koje pravite prilikom skijanja stavljaju pritisak na vaša kolena, pa samim tim nije iznenađenje da su povrede kolena i najčešće sa kojima se skoijaši suočavaju. Obično takve povrede nastaju usled umora koji je povezan sa kondicijom, a dešavaju se naglim okretanjem, zaustavljanjem i padom.

SAVET: Da biste izbegli puknuća ligamenata i uganuća koljena, ojačajte zadnje mišiće, gluteus i tetive kako biste uravnotežili napor pod kojim stavljate vaše noge.


Lomovi potkolenice

Puknuće ahilove tetive, frakture tibije i povrede skočnog zgloba svrstavaju se među česte povrede skijaša.

SAVET: Kako biste ih izbegli, uvek dobro proverite da li su vam pancerice kvalitetno pričvršćene za nogu. Takođe, radite na jačanju stopala, skočnog zgloba i prednjih tibila.


Povrede i lomovi ruku

Skijaši često instinktivno ispruže ruke kako bi smanjili posledice koje nastaju padom, a time svoja ramena, ruke i šake dovode u rizik od preloma i naprezanja. Na primer, skijašev palac će nastradati usled nada na ispruženu ruku jer se u njoj nalazi štap, a to može prouzrokovati kidanje ligamenata.

SAVET: Bacite štapove kada padate, poboljšajte ravnotežu i stabilnost i usavršite tehniku sigurnog padanja.


Postoji takođe i niz preventivnih radnji koje biste trebali uzeti u obzir prije okušavanja u skijanju.

Preventiva: Šta uraditi?

– Pobrinite se da budete u dobroj formi

Prvi dani na snegu nakon leta mogu biti teški za vaše telo. Letnu odeću je zamenila zimska, patike su zamenile pancerice, a lagano hodanje gradom u sitnim večernjim satima zamenili su naporni slalomi na skijama. U svakom sportu kojim se bavite, neophodno je da budete fizički u dobroj formi kako biste smanjili rizik od povreda. Ako vaše telo ne funkcioniše na visokom nivou, a noge počnu da posustaju u sprovođenju naredbi koje im mozak šalje, to će vas odvesti u greške, a greške u povrede. A to nikako ne želite da vam se desi dok ste na skijama.


– Zagrejte se

Skijanje je postalo toliko dostupno da ne morate ni mrdnuti telom kako biste došli do vrha planine. Koliko god to bilo ugodno sa određenog aspekta (bićete odmorniji za spust), toliko nije dobro jer nećete biti zagrejani za napor koji vas očekuje. Zagrevanje je uvijek ključna preventiva za nastanak povreda, jer je telu potrebno dostizanje određenog nivoa temperature pre nego ga stavimo u pogon. A kada znate da je dolazak na vrh planine tako lagan, pobrinite se da se kvalitetno zagrejete pre nego sednete u žičaru.


Koristite kvalitetnu opremu za skijanje

Niko ne želi da se vozi u automobilu koji ne funkcioniše kako treba, niti da ima mobitel koji vam ne omogućuje ono što vam je neophodno. Isto je i sa skijanjem prilikom kojeg vam korištenje neadekvatne opreme može naneti ozbiljne posledice na telo. Povrede kolena su najčešće povrede koje nastaju u skijanju, a čest uzrok tome je taj što skijaši imaju neprikladnu opremu. Ako ste početnik u skijanju, pobrinute se sa da svojim instruktorom izaberete adekvatnu opremu koja će vam omogućiti maksimalan učinak sa minimalnim posledicama na telo.


– Imajte svest o bezbednosti

Svest o bezbednosti ćete steći brzo, jer ćete brzo uvideti koliko malo je potrebno izazvati nesreću na skijalištu. Veliki broj skijaša koji se spušta različitim brzinama često u kombinaciji sa lošijom stazom može izazvati sudare. Sudare, naravno, prate i povrede. Zato morate naučiti na kojim mestima se ne trebate zaustavljati, gde da skijate brzo, a gde polako. Uvek imajte na umu druge skijaše i boardere oko sebe. Upravo to vam može spasiti život, telo od povreda i omogućiti da češće i duže uživate u beneficijama skijanja.

ZAKLJUČAK

Situacije u planinskom okruženju mogu se promeniti u sekundi. Pogoršanje vremena, promena snežnih uslova ili pojava pijanih skijaša su samo neke od uobičajenih dešavanja. Ove promene su van vaše kontrole. Međutim, kada ste svesni pomenutih faktora, možete sprečiti i pojavu nezgoda koje nastaju kao njihova posledica.

Ako pratite korake koje smo naveli u prethodnom delu teksta, verovatnoću povreda nećete potpuno ukloniti, ali je možete minimizirati. Nekada ne možete uraditi ništa da ih sprečite, ali dobre vesti su da su te situacije retke. Skijanje vas čeka!

*Tekst je informativnog karaktera i ne predstavlja zamenu za medicinsku pomoć!*

Slično

Back to top button