Putovanja

Zanzibar: ni na nebu, ni na zemlji

Negde daleko, sakriveno u najdubljim tajnama Indijskog okeana, smešteno je ,,ostrvo začina’’ – predeo tirkizno plavog neba, sunčevih zraka, dugačkih peščanih plaža i opojnih mirisa. Ovaj afrički dragulj pripada jugoistočnom delu kontinenta, a od obale je udaljen između 25 i 50 kilometara. Zanzibar, kao autonomna pokrajina Tanzanije, zapravo obuhvata Zanzibarski arhipelag sačinjen od  nekoliko manjih, kao i dva veća ostrva pod imenom Pemba i Unguja. Samu reč Zanzibar domoroci prevode kao ,,zemlja crnaca’’.

putovanje u zanzibar

Zanzibar pripada ekvatorijalnom klimatskom pojasu što podrazumeva toplu i vlažnu klimu tokom gotovo cele godine. Ukoliko planirate da posetite ovaj magični predeo, najbolje bi bilo da to učinite u januaru ili februaru. Na taj način ćete evropsko hladno i tmurno vreme zameniti sunčanim i vedrim. Važno je znati da su za ovu regiju karakteristične dve kišne sezone. Kako bi maksimalno iskoristili vaš boravak, osim januara i februara, idelani meseci za putovanje su svakako jul i avgust.

O Stone Town-u

Glavni grad pokrajine jeste Zanzibar City, smešten na ostrvu Unguja. U samoj prestonici nalazi se oblast poznatija kao Stone Town, koja se zbog svoje velike kulturno-istorijske vrednosti od 2000. godine nalazi na UNESCO-voj listi Svetskih baština. Ova regija je tokom istorije više puta bila osvajana. To se jasno ogleda u njenoj arhitekturi – pored elemenata svahili kulture, uočljivi su persijski, evropski i indijski uticaji. Šetajući ulicama Stone Town-a bićete u prilici da iskusite autentičan afrički stil života, a prizori koje budete ugledali urezaće se duboko u vaše sećanje. Čitav predeo odaje utisak drevnog, egzotčnog i uzbudljivog. Za tren oka postaćete omađijani neuobičajenom kombinacijom raskošnih boja zanzibarskih odora, finih tkanina, suvenira i slika izloženih na lokalnim tezgama, kao i beličastim sivilom oronulih memljivih građevina. Prizor upotpunjuju domoroci, vedri i nasmejani, živeći život jednostavno, skromno, ispunjeno i bez žurbe.

,,Pole, pole’’, ili ,,polako’’ jeste glavni moto među zanzibarskim stanovništvom. Stariji članovi zajednice se okupljaju i zajedno igraju bao, veoma popularnu društvenu igru u kojoj se koriste kamenčići. a deca, neka i bosa, zajedno trče i igraju se na ulici. Iako je i na Zanzibaru, kao i u većem delu Afrike, siromaštvo veoma zastupljeno, čini se da ovom divnom narodu nije mnogo potrebno za sreću.

zanzibar - stone town

Haotičan saobraćaj je još jedna od čari koja krasi Stone Town – u odsustvu semafora, pešačkih prelaza, saobraćajnih znakova i policije, različita prevozna sredstva se bez ikakvih pravila kreću veoma uzanim ulicama, te je važno kretati se obazrivo.

Šta posetiti?

U mnoštvu kulturno-istorijskih spomenika koje vredi posetiti, kao najzanimljiviji izdvajaju se Portugalska tvrđava i Kuća čuda. Pri putovanju na Zanzibar i Stone Town nikako ne treba propustiti obilazak rodne kuće Freddie Mercury-a, frontmena čuvene muzičke grupe Queen, kao ni obilazak poznate lokalne pijace, savršenog predstavnika unikatnog afričkog života.

U blizini Stone Town-a nalazi se Prison Island, ostrvo koje je prvobitno trebalo da služi kao zatvor. Danas je poznato po divnoj prirodi i velikom rezervatu retkih kopnenih Aldabra kornjača, koje možete slobodno pomaziti i nahraniti.

aldabra kornjače u zanzibaru

Još jedan od izleta koje nikako ne treba propustiti jeste poseta farmi začina –  poseta magičnom, šarenom svetu gde ćete imati priliku da vidite i okusite najegzotičnije začine, voće i biljke, kao i da učite o njihovom uzgajanju i različitim načinima upotrebe. Utolićete svoju žeđ kokosovom vodom koju ćete piti direktno iz ploda, tek ubranog sa drveta, a ukus zanzibarskog manga, marakuje, papaje, banana i drugog voća ćete pamtiti još mnogo godina. Vanila, cimet, kardamom, karanfilić, muskatni oraščić, kurkuma i đumbir su samo neki od začina koje ćete biti u prilici da okusite, kupite i odnosete kući kako bi zasladili svoj dom i život.

zanzibar
zanzibar: ni na nebu, ni na zemlji

Plaže sa sitnim peskom

Pored brojnih znamenitosti koje vredi posetiti, Zanzibar se izdvaja po dugačkim plažama prekrivenim sitnim, belim, veoma finim peskom. Kokosove palme upotpunjuju prizor, šarajući večnu belinu svojim zelenilom i preko potrebnim hladom. Mnogima se najviše dopadne i samo more – tirkizno plavo, toplo i kristalno čisto, bogat morski svet, kao i beskrajne lagune i zalivi na dohvat ruke… Plima i oseka na Zanzibaru su poseban prirodni fenomen – voda se ujutru može povući i do nekoliko kilometara, omogućavajući vam da hodate po peščanom okeanskom tlu i divite se raznovrsnosti školjkica i šarenih morskih zvezda. Ukoliko, pak, pokušate da se u toku podneva istim putem vratite, bićete prinuđeni da željeni put pređete čamcem ili plivajući – voda će preplaviti čitavu obalu.

najbolje plaže u zanzibaru

Pri opisivanju Zanzibara često se pomene ,,kristalno čista morska voda’’. Važno je naglasiti da to u ovom slučaju nije parola za privlačenje turista. Zanzibar je 2006. godine doneo zakon o zabrani upotrebe plastične ambalaže, što je jedan od glavih uzroka neukaljane prirodne lepote. Ukoliko se odlučite da otputujete na ovu uzbudljivu destinaciju, spakujte svoje stvari u platnene cegere i torbe. U suprotnom možete doživeti neprijatnosti pri prelasku granice. Uostalom, svako od nas treba da bude aktivni učesnik u očuvanju životne sredine u svim zemljama sveta. Planeta je naš dom i naša je dužnost da je učinimo boljom nego što smo je zatekli.

Zanzibar: industrija

Zanzibar nema razvijenu industriju. Većina hrane koju ćete biti u prilici da okusite jeste autentična zanzibarska, egzotična i ručno spremljena. Preporučljivo je da, ipak, najviše uživate u svežim morskim plodovima poput jastoga, škampi i tune. Gotovo uvek će biti ulovljeni neposredno pre pripreme, a i cena im je znatno pristupačnija nego u Evropi. Važno je naglasiti da  se, kao i u drugim afričkim zemljama, turistima preporučuje konzumacija flaširane vode. Pri obedovanju u ugostiteljskim objektima, naglasite da ne želite led u svom piću ukoliko je napravljen od česmovače. Iako lokalno stanovništvo pije vodu iz gradskog vodovoda, u njoj se nalaze određeni mikroorganizmi na koje se strani turisti nisu navikli. Često mogu izazvati stomačne tegobe.

Zanzibar: stanovništvo

Zanzibarsko stanovništvo je veselo, nasmjeno i veoma druželjubivo. Ukoliko budete otvoreni i ljubazni, veoma lako ćete ostvariti prijatnu komunikaciju i uvek ćete bez teškoća sklopiti željeni dogovor. Pri kupovini suvenira, cenkanje je i više nego preporučljivo!

stanovništvo zanzibara
predivna plaža u zanzibaru

Ukoliko volite da putujete, avanturističkog ste duha, uživate u suncu, moru, prirodi i upoznavanju novih kultura, Zanzibar je prava destinacija za vas. ,,Ostrvo začina’’ vas željno iščekuje!

Kako putovati jeftino pročitajte ovde!

Slično

Back to top button