ZdravljeKoža, kosa, nokti

Bubuljice i orijentalna medicina: šta položaj bubuljica govori o zdravlju?

Bubuljice i akne su kožni problemi s kojim se ljudi bore decenijama unazad. Vrlo su dosdana i naporna pojava, pogotovo zato što mogu da utiču na naše samopouzdanje. Najčešće se javljaju tokom puberteta, ali se mogu javiti i u periodu adolescencije. Kako biste ih brzo eliminisali, bitno je otkriti uzrok nastanka.

bubuljice
Bubuljice i orijentalna medicina: šta položaj bubuljica govori o zdravlju?

Uzroci bubuljica su mnogobrojni. Akne su najčešće prouzrokovane genetskom predispozicijom, dok u najčešće ,,izazivače” bubuljica spadaju:

 1. Hormonski disbalans
 2. Loša higijena
 3. Loša ishrana (mlečni proizvodi, konzervisana i masna hrana)
 4. Šminka kojoj je istekao rok
 5. Stres

Prema orijentalnoj medicini, lice se može mapirati upravo na osnovu akni. Svaki deo lica je odraz stanja određenog unutrašnjeg organa, odraz nekog poremećaja ili neravnoteže.

Ovo, naravno, nije univerzalno pravilo. Prilikom otkrivanja uzročnika bubuljica, u obzir bi trebalo uzeti  tip kože, način života i ishrane, kao i mnogobrojne druge faktore.

Bubuljice na čelu:

Bubuljice na čelu se najčešće javljaju kod osoba sa masnom kožom, u formaciji slova T (poznatije kao T- zona). U kineskoj medicini čelo je povezano sa problemima koji se pripisuju digestivnom sistemu, a naročito jetri i žučnoj kesi, pa bi bubuljicu na čelu mogla da izazove upravo neuravnotežena ishrana. 

Akne uzrokovane lošom ishranom povezane su sa prekomerenim unosom mlečnih proizvoda koji povećavaju osetljivost kože na hormone, i uglavnom sa prekomernom konzumacijom slatkiša sa palminim uljem. 

Postoji verovanje da šiške utiču na nastanak bubuljica. Ipak je dokazano da, ukoliko osoba vodi računa o higijeni kose , šiške ne utiču na nastanak bubuljica u čeonom predelu.

 • Rešenje za ove bubuljice– uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem, kao i redovno čišćenje lica (bar 1 dnevno). Ako se odlučite da ošišate šiške, trudite se da ih perete jednom dnevno, eventualno jednom u dva dana.
bubuljice
Mapiranjem lica možemo ustanoviti problematični organ

Bubuljice između obrva:

Svima se bar jednom pojavila bubiljica između obrva. Bubuljica između obrva, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, povezana je sa jetrom, a pre svega sa zloupotrebom alkohola. Jetra je preopterećena i ne može da eliminiše sve toksine, što uzrokuje nastanak akni. 

 • Rešenje za ove bubuljice– pokušajte da smanjite aperitive i pročistite telo pijući puno vode i preferirajući zdravu i uravnoteženu hranu.

Bubuljice oko slepoočnica:

Prema drevnom mapiranju kineske medicine, slepoočnice odgovaraju bolestima bubrega i bešike. Akne koje se pojave u blizini linije kose i oko lica mogu nastati promenom telesne temperature noću. To se dešava kada se osoba znoji dok spava, a ni ne sluti. Ove bubuljice, takođe, mogu nastati usled korišćenja neadekvatne šminke (bronzer,hajlajter…)

 • Rešenje za ove bubuljice– redovna hidratacija i često menjanje posteljine. Idealno bi bilo da koristite pamučnu ili svilenu posteljinu/ jastučnicu.

Bubuljice na obrazima:

Akne su uvek simptom unutrašnje neravnoteže, koju prouzrokuju hormoni. U trenucima preteranog stresa dolazi do promene nivoa kortizola, što može prouzrokovati prilično generalizovani oblik akni. Bubuljice koji se pojavljuju na obrazima su među najčešćim: čini se da je njihov izgled povezan sa respiratornim sistemom i plućima, naročito ako se pojave na desnom obrazu. Mogu biti simptomi prekomernog pušenja, astme, alergija ili iritacije. 

 • Rešenje za ove bubuljice– ograničite potrošnju cigareta i pokušajte da vodite zdrav životni stil, često provetravajući okruženje u kojem se nalazite i aktivirajući se na svežem vazduhu.

Bubuljice na levom obrazu su, s druge strane, povezane sa jetrom: prema kineskoj medicini preporučljivo je jesti hladnu i pročišćavajuću hranu poput dinje, krastavca i lubenice.

Akne na bradi i oko usta

Akne na bradi ukazuju na najvećeg pokretača nesavršenosti koje predobro poznajemo: hormonsku neravnotežu. To se dešava kada je nivo androgenih hormona veći od estrogena. Ovaj višak stimuliše veću proizvodnju ulja u koži, što dovodi do začepljenja pora.

Akne tipične za odrasle žene nastaju usled uzimanja tableta sa androgenom funkcijom ili hormonske neravnoteže. Poznato je da utiče na bradu, područje oko usta i deo nosa.

bubuljice i orijentalna medicina: šta položaj bubuljica govori o zdravlju?
Ne zaboravite: gde god da se nalaze, akne i bubuljice ne dirajte rukama i ne istiskajte!
 • Rešenje za ove bubuljice– u slučaju da je stres uzrok nastanka akni, pokušajte da eliminišete ili delimično smanjite stres (praktikovanjem joge, meditacije…). Nezaobilazna je redovna nega i čišćenje lica.

Bubuljice oko usta su, takođe, česte. U ovom slučaju pažnja se mora obratiti na dijetu. Ovo područje je povezano sa varenjem, crevima i jetrom. Zbog toga je bolje izbegavati prženu hranu i jesti više vlakana, voća i povrća. Bubuljice oko usta mogu biti posledica diranja kože prljavim rukama, što je pogotovo uobičajeno kod manje dece.

Bubuljice na nosu:

Područje nosa je jedno od najnečistijih, jer ima mnogo lojnih žlezda. Nos je deo takozvane T-zone lica, gde se javljaju kozmetičke akne, koje uglavnom pogađaju žene sa masnom kožom. Ulja i lipidne supstance krema rastvaraju se u porama, stvarajući upale koje potom stvaraju bubuljice. Prekomerna količinska upotreba proizvoda može prouzrokovati kozmetičke akne. 

Prema kineskoj medicini, bubuljice koje se pojave na nosu zvono su alarma za srce. Ne brinite, u većini slučajeva radi se samo o neravnoteži pritiska i blago povišenom nivou holesterola.

 • Rešenje za ove bubuljice – izbegavajte prekomernu konzumaciju soli, začinjene hrane, crvenog mesa i energetskih napitaka. Umesto toga uvrstite u vašu ishranu hranu bogatu Omega 3, poput ribe i orašastih plodova. Pokušajte i da pojačate kretanje: idealno bi bilo da dnevno pešačite najmanje pola sata.

Preporučeno je, barem jednom dnevno, potpuno čišćenje kože, a time i iskorišćavanje mehaničkog dejstva vode. Samo mleko za čišćenje nije dovoljno i moglo bi favorizovati mikronizaciju čestica proizvoda unutar folikula.

bubuljice
Voda i fizička aktivnost utiču na opšte poboljšanje zdravstvenog stanja, a samim tim i na izbijanje akni

Kako biste mogli da sprečite akne i bubuljice:

 • Svi znaju da pravilna ishrana, unošenje najmanje 2 litra tečnosti dnevno, umerena fizička aktivnost i redovna higijena ubrzavaju proces eliminacije/prevenciju bubuljica. 
 • Pored zdravog životnog stila postoje i mnogobrojni serumi, preparati i kreme koje vam mogu pomoći. Imajte na umu da ono što funkcioniše za vašu sestru/drugaricu, ne mora biti efektivno za vas. Isprobajte nekoliko različitih proizvoda kako bi našli one koji najviše odgovaraju vašem tipu kože.
 • Ako se bubuljice pojave, nikako ih nemojte cediti (pogotovo prstima), guliti, niti pokušavati da ih uklonite. Na ovaj način samo možete izazvati infekciju, a postoji i mogućnost da vam ostanu ožiljci.

Slično

Back to top button