Korisni savetiKućaLepota

4 pozitivne strane POMORANDŽE van kuhinje!

Opšte je poznato koliko su pomorandže dobre za podizanje imuniteta zbog vitamina i minerala kojima obiluju. Vitamin C pomaže našem organizmu da se lakše izbori sa virusima i prehladom. Telo ne može samo da stvori ovaj vitamin, niti je u stanju da ga zadržava te je potrebno da ga svakodnevno unosimo, a pomorandže su zbog svog sastava idealna namirnica za to. Savetuje se da se ceđeni sok od pomorandže odmah popije kako se koncentracija vitamina C ne bi umanjila.

Budući da ovaj citrus sadrži i vitamine A, E kao i kompleks vitamina B, zdrav je za kožu i kosu, pomaže nam prilikom varenja hrane i dobar je u borbi protiv stresa.  Takođe, smatra se da umnogome utiče na sprečavanje nastanka kancera. U kuhinji se u raznim kulturama za pravljenje soseva, kolača i drugih đakonija, koriste sok, narandžina kora, ali i njen cvet. Ipak, ovu voćku moguće je upotrebiti i van kuhinje na mnogo različitih načina.

Pomorandže za negovanje kože

Na tržištu možemo pronaći mnoštvo proizvoda za negu lica i tela na bazi ploda ili cveta pomorandže. Kako zbog vitamina, tako i zbog kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i drugih minerala koji se u njemu nalaze, plod pomorandže se može koristiti za pravljenje domaćih maski za lice i telo.

Maska za lice od soka pomorandže i zelene gline

Maska za lice od soka pomorandže i zelene gline pomoći će koži da se izbori sa crvenilom i bubuljicama. Veoma ju je lako napraviti. Potrebno je iscediti jednu narandžu i dodati joj glinu. Osim zelene, možete iskoristiti i crnu ili belu glinu jer je svaka od njih dobra za kožu, ali je zelena najefikasnija za uklanjanje bubuljica jer pored ostalih minerala, sadrži i cink dobar za problematičnu kožu. Limunska kiselina koju takođe poseduje, pogoduje masnoj koži.

pomorandže

Savetuje se da se preko ovakvih maski stavi folija i sačeka oko pola sata pre umivanja toplom vodom i nanošenja lagane kreme. Budući da narandžin sok sužava pore, može se naneti na lice i bez mešanja sa glinom. Nakon 15-ak minuta, valja ga isprati hladnom vodom koja takođe utiče na sužavanje pora. Narandžin sok sprečava pojavu infekcija kože, podstiče proizvodnju elastina i tako odlaže nastanak dubokih bora.

Preporučljivo je i masirati lice korom od pomorandže jer utiče na uklanjanje tamnih fleka. Takođe, dobro je zalediti čist narandžin sok i kockicama leda negovati kožu lica.

Piling za telo

Pulpa narandže se može upotrebiti i za pravljenje pilinga za lice u kućnim uslovima. Za osetljivu kožu poželjno je pomešati sok sa pulpom, šećerom ili kafom. Piling ne bi trebalo koristiti više puta nedeljno, a nakon ispiranja vodom, treba naneti hidratantnu kremu.

Lako je napraviti i piling za telo čiji je sastojak kora narandže. Treba vam polovina šolje bademovog ili kokosovog ulja, kao i polovina šolje morske soli. U teglu sa ovim sastojcima dodajte kašiku narendane kore ove voćke i koristite piling pre tuširanja najviše dva puta nedeljno.

Kako očistiti kuću uz pomoć pomorandže?

Komercijalna sredstva za čišćenje moguće je zameniti potpuno prirodnom mešavinom alkoholnog sirćeta i narandžine kore. Osim što su oba sastojka izuzetno pristupačna, njihovim korišćenjem brinemo o životnoj sredini.

U teglu treba staviti kore od narandže i preliti sirćetom. Potrebno je da prođe dve nedelje da bi sredstvo bilo spremno za čišćenje frižidera, rerne, kao i uklanjanje kamenca. Dok stoji u frižideru, smesu je poželjno povremeno promešati, nakon isteka dve do tri nedelje procediti i sipati u bocu sa raspršivačem. Alkoholno sirće nije dezinfekciono sredstvo, ali se uspešno bori protiv mrlja i prljavštine.

pomorandže
4 pozitivne strane POMORANDŽE van kuhinje!

Narandžinu koru možemo upotrebiti i za čišćenje sudopere. Dno sudopere treba posuti dovoljnom količinom soli, oribati je narandžinom korom te isprati toplom vodom. Osim alkoholnim sirćetom, kora narandže se može preliti i običnom vodom, prokuvati a onda sačekati da se kuva još oko 15 minuta na laganoj vatri. Za litar vode, potrebno vam je 10 kora pomorandže. Ovu mešavinu možete koristiti za čišćenje kuhinje i drvenih površina. Takođe, beli deo kore pomorandže može poslužiti za poliranje drvenog nameštaja. 

Pomorandža protiv neprijatnih mirisa

Aroma narandže opušta, a njime je, takođe, moguće neutralisati pojedine neugodne mirise. Da se iz vaše kante za otpatke ne bi širio neugodan miris, na dno kese za smeće poslažite kore narandže i više nećete imati ovaj problem.

Kako bi kuća uvek prijatno mirisala, u platnene vrećice možete sipati samlevene, prethodno u rerni osušene kore pomorandže. Možete ih smestiti u ormare, kao i u uglove prostorija. Koru pomorandže, bez potrebe za sušenjem u rerni, možete upotrebiti i za uklanjanje neprijatnog mirisa iz obuće. Koru samo treba smestiti u platneni zavežljaj i ostaviti da odstoji u obući preko noći.

Sveopšta dobrobit

Svakodnevno konzumiranje ovog citrusa, doprineće lepoti i zdravlju vaše kože i organizma, a njen osvežavajući miris opuštajuće će delovati na čula, samim tim i na psihičku napetost. Trošićete manje novca na skupe preparate a pomoći ćete i prirodi izbacivanjem iz upotrebe kupovnih sredstava za čišćenje domaćinstva.

Slično

Back to top button