KućaZdravlje

Biljke koje rastu cele godine: koje su i kako ih uzgojiti

Svi znamo koliko biljke mogu da ulepšaju životni prostor. Gotovo svaka biljka ima svoj određen period u kom cveta i raste. Najčešće je to u proleće i leto, međutim, određene biljke cvetaju i rastu tokom cele godine.

Ako se pitate kojim zelenilom da obogatite vaš dom, mi vam nudimo 7 prelepih cvetova i biljaka koje cvetaju tokom cele godine!

1. Aloe vera

aloa-vera
Biljke koje rastu cele godine: koje su i kako ih uzgojiti

Aloe vera je biljka iz porodice Asphodelaceae.  

Čuvena je po svojim lekovitim dejstvima, od rešavanja kožnih problema do eliminisanja toksina.

Aloja se može uzgajati i kao sobna i spoljašnja biljka. 

Biljku koja voli sunce i toplinu, ali ne i vlagu, treba čuvati u kućnim uslovima u kasnom jesenjem i zimskom periodu, kada su temperature na nuli.

Aloi najviše odgovara sobna temperatura (15-25 stepeni Celzijusa) i ne odgovara joj puno vode,dovoljno je zaliti je jednom u 7 dana.

Aloju ne treba direktno izlagati suncu, pogotovo ako je biljka mlađa.

Dovoljno je staviti u osvetljen ugao sobe, što će joj biti sasvim dovoljno. Osam sati sunca dnevno idealno je za rast i razvoj aloe vere.

2. Crni kukurek

crni-kukurek
Biljke koje rastu cele godine: koje su i kako ih uzgojiti

Crni kukurek (lat. Helleborus niger), koji se još naziva i božićna ruža, vrsta je kukureka. 

Ova biljka ima bujan rast i toliko je izdržljiva da bi se mogla nazvati nezavisnom biljkom. Voli hladnoću, mnogo više od sunca, i pogodan je za uzgoj čak i u prilično uskim prostorima, kao što često mogu biti oni na balkonu.

Božićna ruža čak i cveta usred zime i zaista uspeva na vlažnom tlu i u delimičnom hladu. Zimzeleno i neuredno lišće takođe se može gajiti kao sobna biljka. Ni crni kukurek ne treba direktno izlagati suncu, već staviti u osvetljeni kutak.

Porodica Helleborusa je vrlo otrovna ako se unese preko digestivnog trakta, te, ako se odlučite za ovu biljku, držite je podalje od dece i ljubimaca.

3. Petunija

petunija
Biljke koje rastu cele godine: koje su i kako ih uzgojiti

Petunija je biljka koja pripada porodici Solanaceae. Ova porodica obuhvata 35 vrsta biljaka poreklom iz Južne Amerike.

Jedna od omiljenih biljaka za ukrašavanje balkona i terasa. Otporne i vrlo prilagodljive, imaju kontinuirano i izdašno cvetanje, koje može započeti već u maju, dostižući svoj najveći sjaj u junu. Ali ne bojte se, cvetanje će se obilno nastaviti do oktobra.

Cvetovi u obliku levka mogu biti sa valovitim ili resastim laticama, običnih boja ili sa prugama različitih boja. 

Da bi ova biljka cvetala, u hladnim mesecima, kada ih preplavi vetar i kiša, savetuje se uklanjanje uništenih venčića kako bi biljka mogla da nastavi da napreduje. 

U toplijim mesecima cvetanje petunije biće bujnije uz jednostavno svakodnevno zalivanje.

4. Senecio

biljke
Biljke koje rastu cele godine: koje su i kako ih uzgojiti

Senecio pripada porodici Asteraceae, koja vodi poreklo sa afričkog kontinenta.

Pod ovim imenom postoji beskonačnost vrsta, očigledno preko 1300, raširenih na svih pet kontinenata. 

Među najpogodnijim vrstama za ukrašavanje balkona su takozvane cinerarije, koje se mogu kupiti kada su spremne za cvetanje.

Njihov idealan položaj je u uglu hladnog i senovitog balkona. Senecija je biljka sa dobrom otpornošću na hladnoću, međutim, osetljiva je na preveliku količinu vode, stoga je ne treba zalivati često.

Zimi je dovoljno zaliti je 3, 4 puta za celu sezonu.

Ova biljka proizvodi lišće prekriveno srebrnastim paperjem koje u trenu ulepšava bilo koji balkon.

Mnoge vrste senecija korišćene su kao lekovite biljke za lečenje različitih bolesti, poput tuberkuloze.

5. Vodenika

Vodenika je biljka koja pripada porodici Balsaminaceae.

Ova biljka se još naziva i lepi jova, pištika, lepa liza, sultanov cvet… Zanimljivo je što ova biljka spontano raste na obroncima Himalaja.

Za uzgoj na balkonu kao otpornu biljku, preporučljivo je rezervisati zasenčeno mesto za njega i voditi računa da koreni uvek budu vlažni. Iako Vodenika voli vodu, nemojte je preterano zalivati, kako ne bi došlo do truljenja biljke.

Nikad je ne izlažite direktnom, jakom letnjem suncu. Kada temperature padnu ispod 15 stepeni, poželjno je da vodeniku gajite u zatvorenom.

Cvetovi, u vrlo širokom spektru boja, mogu biti pojedinačni ili dvostruki i izgledaju poput kamelije.

6. Sedumi

biljke
Biljke koje rastu cele godine: koje su i kako ih uzgojiti

Sedumi su biljke koje pripadaju porodici Crassulaceae.

Procenjuje se da ih ima preko 400 različitih vrsta. 

Ime sedum potiče od latinske reči sedare, što znači umiriti. To nije slučajno, jer su neke vrste seduma lekovite, a i listići nekih vrsta se mogu koristiti i u ishrani.

Sedum je jedna od biljaka koja se najbolje odupire hladnoći i podjednako je autonomna čak i zimi. 

Ova zimzelena biljka ima kasno letnje cvetanje sa pojavom malih ljubičasto-crvenih cvetova. 

Različite vrste zahtevaju različite uslove, neke tolerišu hladnoću ali ne podnose vrućinu, dok druge podnose vrućinu, a hladnoću ne. Sedumima generalno nije potrebn puno vode, s obzirom da oni vodu skladište u svojim listovima.

Čak i ako niste strastveni u baštovanstvu, sredinom leta ćete moći sa vrlo malo brige da procvetate grozdovi sitnog cveća i male rozete mesnatih zeleno-sivih listova.

7. Kaktusi

biljke koje rastu cele godine
Biljke koje rastu cele godine: koje su i kako ih uzgojiti

Kaktusi su grupa višegodišnjih biljaka koji pripadaju redu Caryophyllales.

Do sad je poznato oko 1750 različitih vrsta kaktusa

Kaktusi su rasprostranjeni gotovo po čitavom svetu (izuzev hladnih krajeva) i prepoznatljivi su po svojim bodljama.

Za gajenje kaktusa najbolje je zemljište koje ima određene osobine.

U pogledu hemijskog sastava zemljište mora da sadrži sve elementarne hranljive materije, tj. azot, fosfor i kalijum, kalcijum, ugljenik, vodonik i kiseonik. 

Zemljište za kaktuse treba da je vazdušasto i propusno, da sadrži dovoljnu količinu sitnih čestica i humusa, što se postiže mešanjem nekoliko osnovnih supstrata. 

Za većinu vrsta kaktusa, odgovarajući supstrat se sastoji iz treseta, baštenske zemlje,sitnog šljunka,baštenske zemlje,kamenčića i peska.

Kako bi kaktusi mogli normalno da rastu i cvetaju, neophodno je dosta Sunčeve svetlosti. Južna ili jugoistočna strana idealna je za njihovo gajenje. Veštačka svetlost, kao što su razne vrste sijalica, pomaže ali ne može da zameni prirodnu svetlost.

Količina vode kojom se kaktusi zalivaju, zavisi on nekoliko faktora. Tokom perioda rasta, tokom leta, kaktuse bi trebalo zalivati jednom u pet dana. U zavisnosti od toga koliko je zemlja suva, zalivanje može biti i češće. 

Tokom zime, kada kaktusi odmaraju, voda im nije potrebna, jedino kada se čuvaju u toploj prostoriji potrebno ih je povremeno zaliti.

Slično

Back to top button