LepotaKoža, kosa, noktiZdravlje
U trendu

Ćelavljenje kod muškaraca ~ ima li razloga za brigu?

Kosa predstavlja važan faktor u slici o samom sebi kako kod žena, tako i kod muškaraca. Međutim, uočava se da se medijski sve više pokriva nega ženske nego muške kose. Šta više, često se uočava nerazumevanje muškaraca koji imaju problema sa ćelavljenjem. Bilo da primećujete pojačano opadanje kose ili je ćelavljenje već nastupilo, svakako možete doživeti opravdan i razumljiv stres.

Opadanje kose je normalno. Na taj način se završava prirodan ciklus života dlake. Normalno je da u toku dana opadne od 50 do 100 vlasi. Postoje određeni delovi godine, posebno na prelazu iz ekstremno hladnih u toplija godišnja doba, kada se dešava prirodno pojačano opadanje i dlake kod ljubimaca, i kose kod ljudi. Nemojte se čuditi ako u gebruaru ili oktobru primetite da se ,,linjate” više nego inače. Postoji još nekoliko faktora koji mogu uticati na pojačano opadanje kose, ali kada je pravo vreme za brigu? Kada opadanje kose kod muškaraca preti da preraste u ćelavljenje i šta raditi u tim situacijama?

Nasledno ćelavljenje kod muškaraca ~ prvi razlog gubitka kose

Iako može zvučati površno, ali ćelavljenje kod muškaraca ima isti efekat na samopouzdanje kao gojenje kod žena. Standardi lepote su krajnje nefleksibilni i nerealni, zbog čega ljudi sami sebi nameću zahteve koje ne priliče njihovom telu. Kao što je neophodno prihvatiti prirodnu sklonost žena ka razvijanju celulita, tako je prirodna sklonost muškaraca za ranim ćelavljenjem.

ćelavljenje kod muškaraca ~ ima li razloga za brigu?
Stadijumi opadanja kose i ćelavljenja kod muškaraca

U slučaju da u porodici sa muške strane imate članove koji su rano ostali bez kose ili im se kosa u nekom trenutku života znatno proredila, i sami treba da se pripremite na to. Objašnjenje je jednostavno: muški hormoni su zaslužni za stanjivanje kose i prevremeno ćelavljenje. Testosteron, iako pozatiji kao ,,muški hormon” se nalazi i u organizmu žena, samo u znatno manjoj meri. U slučaju da dođe do hormonskog disbalansa, žene mogu patiti od difuznog opadanja kose ili preterane maljavosti.

Međutim, kod muškaraca ovaj hormon izaziva ćelavljenje koje može početi izuzetno rano. Zapravo, podaci kažu da 25% muškaraca koji imaju genetsku sklonost ka opadanju kose mogu početi da gube kosu i pre 21. godine. Do 35. godine neverovatan procenat od 65% muškaraca iskusi neku vrstu opadanja kose, dok do 50. barem 85% ima izrazito tanku kosu.

Lekovi koji prouzrokuju ćelavljenje

U slučaju da, zbog određenog zdravstvenog problema, kontinuirano uzimate neke lekove, možete primetiti pojačano opadanje kose. Neki od takvih lekova su:

  • Roakutan i njegove varijante-lekovi protiv akni
  • imunosupresivi
  • neki antidepresivi, poput litijuma, Zolofta, Prozaka
  • antimikotici azoli

Potencijalna fizička i emotivna oboljenja

Kada otvorite internet članke o opadanju kose, svi, kao po pravilu, pišu o najtežim bolestima koje mogu prouzrokovati ovo stanje. Naravno, ne treba smesti sa uma da tumori, hepatitis C i slična oboljenja mogu svoje simptome pokazati putem kose, ali to je retkost. Odnosno, retko je da se SAMO PUTEM KOSE pokažu simptomi ovako teških oboljenja. Zato je neophodno da svoje telo pratite i pregledate.

No, neophodno je da vidimo sa kakvim fizičkim problemima je opadanje kose direktno povezano:

  • manjak gvožđa-anemija
  • gljivična oboljenja skalpa
  • dijabetes
  • poremećaji štitne žlezde (većinom kod žena, ređe kod muškaraca)
  • stres: fizički ili emocionalni šok
  • posledica Korona virusa

Većina ovih problema se može detektovati u razgovoru sa lekarom opšte prakse, dermatologom i analizama krvi. Naravno, lekari će vas uputiti na prave analize i na samom kraju prepisati adekvatan tretman.

Šta uraditi ako se ustanovi da je opadanje kose nasledno/genetsko?

U slučaju da ste odradili sve analize i sa vašim zdravljem je sve u redu, čestitamo! Zdravlje je uvek na prvom mestu. Međutim, to ne znači da opadanje kose, koje se ne zaustavlja, neće negativno uticati na vaše samopouzdanje. Sa urušenim samopouzdanjem se menja i kvalitet života i osećaj samoostvarenosti.

Bitno je da ste odlučni i istrajni u svojoj odluci da se posvetite kosi. Ono što morate znati je da nijedan rezultat neće doći preko noći i da je za negu kose potrebno duže vreme. Nekada će se pomak pokazati brže, ali da biste se mogli opustiti, biće potrebne i godine posebne nege kose.

Promena načina života:

Morate unositi neophodnu dnevnu količinu vitamina i minerala putem zdrave hrane da biste održavali balans unutar celog tela. Nekada va<m je potrebno malo više minerala ili vitamina, ili imate manjak vitamina B, omega 3 masnih kiselina itd. To lako možete uneti putem ishrane, ali i suplementima u dogovoru sa lekarom.

ćelavljenje

Kompleks vitamina B se pokazao kao uspešan za rast nove, mlade kose, ali, morate imati u vidu da ovaj vitamin može da nadima, sakuplja vodu u organizmu i budi apetit. Česte nus pojave kompleksa vitamina B su gojenje i nadutost. U slučaju da se odlučite za ovaj suplement, uspešnim se pokazao Mivolis B-komplex posebno namenjen koži, kosi i noktima. Pakovanje od 60 kapsula košta u DM-u oko 500 dinara, što je i više nego povoljno.

Od medicinskih preparata se preporučuju Merz, Rigenforte, Solgar, Pantogar.

Pre korišćenja bilo kog preparata je neophodno da se konsultujete sa lekarom! Ne uzmajte lekove na svoju ruku.

Šamponi i losioni protiv opadanja kose:

Tržište je puno šampona koji treba da spreče opadanje, od onih najjeftinijih, do onih koji zahtevaju ozbiljniji budžet. Losion za kosu je neophodno uvesti u dnevnu rutinu, posebno u slučaju da imate problematičan skalp. Losion se nanosi ili prstima ili tupferom direktno na kožu glave i nežno se umasira.

ćelavljenje kod muškaraca ~ ima li razloga za brigu?

Vichy kozmetika

Generalno gledano, Vichy Dercos za muškarce je najčešća preporuka za ovaj problem. Postoji čitava linija proizvoda protiv opadanja: šampon, tonik i ampule. U slučaju da se odlučite za ampule, dovoljno je da jednu podelite na dva korišćenja, te da svako veće malu količinu proizvoda nežno utrljate u teme. Ovo je linija naročito napravljena i pogodna za muškarce.

Alverde

U slučaju da želite da izbacite hemikalije iz upotrebe, ili barem da maksimalno smanjite njihovo korišćenje, možete se okrenuti Alverde kozmetici. Šampon za masnu kosu ovog brenda košta oko 250 dinara i može se nabaviti u DM prodavnicama. Oni ne sadrže sulfate i parabene, tako da strpljivom upotrebom možete videti rezulate posle 4-6 meseci. Mirisi variraju od sladunjavih do neutralnih, a u zavisnosti od tipa kose možete napraviti svoj izbor.

Alpecin, Allin

Šamponi koji se tradicionalno već par decenija preporučuju muškarcima kojima opada kosa su Alpecin i Allin. Iako deluje kao da je Alpecin skuplji, treba imati u vidu da se Allin neverovatno brzo troši. Dakle, oba šampona su sličnog cenovnog ranga, tradicionalno provereni. Problem je u tome što mnogi korisnici ovih šampona, posebno Allina, tvrde da se nešto u sastavu šampona promenilo, te da ne primećuju da je podjednako efikasan kao nekad. Cene ovih šampona variraju od 700-1200 dinara. Alpecin ima više različitih vrsta, te možete prilagoditi svojim potrebama. Oba imaju i sebi odgovarajći losion, te, ako primetite da vam jedan od njih odgovara, možete upotpuniti svoju negu.

Ulja i masaža glave

Različita ulja su se pokazala uspešnima protiv opadanja kose. Prilikom nanošenja ulja na kožu glave, neophodno je stimulisati cirkulaciju masiranjem temena. Najbolje bi bilo da masažu glave radite svakoga dana u trajanu od 2-3 minuta. Ulja koja možete koristiti su: ricinusovo, kokosovo, maslinovo, lavandino itd. Neka od njih, koja su eterična, ne smete staviti nerazblažena na teme. Takva su ulje čajevca, pepermint, bosiljka…Njih prvo treba razblažiti u kokosovom ulju. Sva pojedinačno su odlična za negu temena i pospešuju cirkulaciju.

ćelavljenje
PHOTO: SHUTTERSTOCK/MADELEINE STEINBACH

Transplatacije kose

U slučaju da opadanje kose teško podnosite i da vas sputava u svakodnevno životu, možete razmisliti o zahvatu presađivanja kose. O ovome možete više pročitati na https://www.hairsure.in/male-pattern-baldness/ Važno je da dobro razmislite i raspitate se pre ovog zahvata.

Prihvatite novi imidž!

Ovi podaci svakako ne zvuče ohrabrujuće za one muškarce koji u svojoj kosi vide uzrok za najbolju verziju sebe. Međutim, to ne znači da vremenom nećete pronaći stil koji vam najvipe odgovara. Pustite bradu, stavite naočare i nosite visoke rolke da biste dodatno istakli lice. Ćelavost daje muškarcima dozu ozbiljnosti i šarma.

Prilažemo vam galeriju motivacionih fotografija putem kojih se možete uveriti u to da je ćelavost in i u trendu!

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za dermatološku i lekarsku pomoć!*

Slično

Back to top button