Zdravlje

Šta je Holter EKG? I da li je bolji od običnog EKG-a?

To je dijagnostika metoda kojom se prati dvadesetčetvorocasovni rad srca pacijenta. Ovom metodom se lakše otkrivaju abnormalni poremećaji nego kod običnog EKG-a, koji samo prati u trenutku kada se snima. Na osnovu  tog dvadesetčetvorocasovnog snimka će lekari utvrditi rad srčanog mišića za vreme uobičajenih dnevnih aktivnosti pacijenta.

srce-organ
Šta je Holter EKG? I da li je bolji od običnog EKG-a?


Faktori koji utiču na električnu aktivnost srca i visinu krvnog pritiska su: doba dana (da li smo u budno stanju ili spavamo), aktivnost (mirovanje ili fizička aktivnost), kao i psihičko stanje (da li smo pod stresom ili smireni.


Prednosti koje ima u odnosu na klasičan EKG-a:

ekg
Šta je Holter EKG? I da li je bolji od običnog EKG-a?

Kod klasičnog EKG-a lekar dobija informacije o trenutnom stanju srca koji je kraći od deset minuta, pa su time šanse za otkrivanje anomalija nekih minimalne dok kod holtera se prati 24h što je efikasnije.


Pacijenti kod kojih se primenjuje ova metoda jeste pre svega oni koji osećaju lupanje ili preskakanje srca, vrtoglavicu, gubitak svesti, bol u grudima ili poremećaj ritma. Takodje se koristi kod bolesnika koji su imali infarkt ili bolest srčanog mišića. Ova metoda se koristi i za osposobljavanje za rad: pilote, ronioca, padobranci, astronauti kao i sportiste.

infarkt
Šta je Holter EKG? I da li je bolji od običnog EKG-a?


Kako se sprovodi holter? 

Uredjaj se sastoji iz rekordera (snimača) i elektroda koje se postavljaju (lepe) na grudni koš. Savremeni rekorderi su mali, veličine mobilnog telefona i lagani. Aparat se nosi 24 ili 48h i za to vreme se beleži elektrokardiogram pacijenta. Kada istekne vreme aparat se skida i podaci prebacuju na kompjuter gde kardiolog dobija uvid. Na osnovu rezultata doktor uočava postoji li ishemija miokarda, aritmija ili poremećaj srčanog ritma

Slično

Back to top button