Zdravlje

PMS: koji su simptomi i kako ga ublažiti

Medicinski termin predmenstrualni sindrom (PMS) ukazuje na prilično složen skup bioloških i psiholoških promena koje se izuzetno razlikuju od jednog slučaja do drugog, a obično se javljaju nekoliko dana pred pojavu menstruacije.

Istraživanje je dokazalo da se oko 80% žena bar jednom požalilo na manje ili više neprijatne simptome u periodu pred menstruaciju. Otprilike, kod 10-40% žena, ovi poremećaji će imati neke posledice na njihovu radnu aktivnost i njihov životni stil, dok samo u 5% žena u reproduktivnom dobu može da se dijagnostikuje tipična slika PMS-a. Najvažniju ulogu u dijagnozi PMS-a igra težina simptoma koji se javljaju u predmenstrualnoj fazi i njihova učestalost nakon menstruacije.

pms: koji su simptomi i kako ga ublažiti

Razlozi nastanka PMS-a

Iako su postavljene brojne hipoteze, faktori koji su uključeni u poreklo različitih poremećaja povezanih sa PMS-om nisu sa sigurnošću poznati. Među različitim predloženim teorijama, sledeće su dobile najveću relevantnost:

 • Hormonalni, koji se sastoji u izmenjenom odnosu estrogen-progesteron zbog nedostatka progesterona u lutealnoj fazi (druga polovina ciklusa);
 • Promenene odnosa ​​vode-soli određene usled viška ili manjka različitih hormona koji deluju na hidroelektrolitičku ravnotežu: estrogena i progesterona, antidiuretskog hormona (ADH ili vazopresin), prolaktina, aldosterona;
 • Nedostatak vitamina B6, zasnovan na odnosu između nivoa ovog vitamina i nekih endokrinih funkcija;
 • Nedostatak prostaglandina E1, koji su supstance uključene u percepciju bola;
 • Genetska predispozicija

Koji su siptomi PMS-a?

Simptomi, koji se obično javljaju 7 do 10 dana pre početka menstruacije, izuzetno su promenljivi i teško ih je proceniti u svojoj meri; kreću se od:

pms: koji su simptomi i kako ga ublažiti
 1. depresije 
 2. osetljivosti dojke
 3. glavobolje 
 4. grčeva u stomaku
 5. osećaj mučnine
 6. bolova u krstima
 7. otoka stomaka
 8. pojačanog ili smanjenog apetita
 9. bola
 10. umora
 11. nesanice
 12. nervoze
 13. izbijanja akni
 14. promene raspoloženja
 15. pojačane želja za slatkišima

Kod nekih pacijenata oni se progresivno pogoršavaju, dok kod drugih dostižu vrhove znatnog intenziteta pomešanih sa periodima bez simptoma.

PMS se može javiti bilo kada u reproduktivnom životu žene; najčešće se javlja u kasnijim godinama (kako se žena približava klimaksu) i kod onih žena koji prijavljuju istoriju dugih i bolnih menstruacija, tj. bez upotrebe oralnih kontraceptiva.

Uglavnom se ne pojavljuje naglo, ali simptomi se postepeno pogoršavaju tokom godina.

Kako ublažiti simptome PMSa?

U slučaju jakih bolova i grčeva neophodno je uzeti analgetik (panadol, aspirin, brufen.) Ponekad je korisno i optimizovati ishranu uklanjanjem kofeina, smanjenjem unosa natrijum hlorida (soli) u nedelji koja prethodi menstruaciji, pribegavanjem malim obrocima nekoliko puta dnevno dopunjenim vitaminima, kalcijumom i mineralima, posebno magnezijumom, koji izgleda da deluje blago antidepresivno.

Među nefarmakološkim tretmanima, pogodnim za blage oblike PMS-a, možemo pomenuti: unos pića bogatih ugljikohidratima (slatkim) u kasnoj lutealnoj fazi ciklusa, izbegavanje grickalica i slatkiša, fizičko vežbanje, joga ili meditacija….

Koji prirodni lekovi pomažu sa tegobama PMSa?

Konačno, postoje lekovite biljke koje zaista mogu biti lek za žensko telo koje pati od predmenstrualnog sindroma. 

Pre svega agnokasto, koji pomaže u regulisanju nivoa progesterona. U stvari, najnovija ispitivanja pokazuju da Agnocasto inhibira lučenje prolaktina, tipično povišenog kod žena koje pate od predmenstrualnog sindroma, stimulacijom dopaminskih receptora uspeva da uspostavi ravnotežu hormona prolaktina, koji je odgovoran za zadržavanje vode i osećaj nelagodnosti dojke . 

Zbog svojih osobina protiv otoka, takođe je naznačena pilozela u obliku matične tinkture. 

Odlične su biljke koje utiču na opuštanje poput kamilice, marakuje, matičnjaka, kantariona ili čak lekova za mikoterapiju kao što su reishi, antistresna lekovita gljiva par ekcellence.

Na kraju, odlični su i biljni čajevi koji se odvode i ispuštaju na bazi listova maslačka, komorača ili centelle asiatica.

Još neki saveti za „preživljavanje“ PMSa:

pms
 1. Toplota pomaže prilikom grčeva materice- napunite flašicu toplom vodom (ili još bolje, iskoristite termofor), i postavite je na donji deo stomaka. Toplota širi krvne sudove i dovodi do relaksacije mišića. (i sama materica je delom mišićni organ).
 1. Pijte puno vode, s obzirom da simptomi PMSa mogu biti intentivniji kod žena koje nisu dovoljno hidrirane. Takođe se potrudite da izbacite kofein iz upotrebe u danima pred menstruaciju.
 1. Trudite se da izbegavate preterano slanu hranu, pogotovo fast food, konzervisanu i veštački zasoljenu. So utiče na zadržavanje vode u telu, što može uzrokovati pogoršanje simptoma PMSa.
 1. Slatkiši nisu strogo zabranjeni, ali nemojte u njima preterivati. Zdravija zamena je sveže voće poput jabuka i jagoda.
 1. U slučaju bolova u stomaku i leđima, tokom spavanja će vam najviše odgovarati fetusni položaj, ili položaj na leđima.
 1. U slučaju bola u leđima i stomaku topla kupka će opustiti vaše mišiće i relaksirati čitavo telo.
 1. Kako bi ste se osigurale gde god da krenete, stavite po jedan ili dva uloška u svaki ranac/torbu koju posedujete. Pored uložaka, možete dodati i neki lek za bolove.
pms: koji su simptomi i kako ga ublažiti
Savet: Simptomi PMSa mogu biti znatno umanjeni primenom oralnih kontraceptiva. Vrlo je bitno da ih ne uzimate na svoju ruku, s obzirom da postoje komplikacije uzimanja ove hormonske terapije. U slučaju teških i bolnih menstruacija, lekar vam može prepisati ovu vrstu terapije.

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button