ZdravljeKorisni savetiLepota

Položaj za spavanje ~ koje poze u snu prouzrokuju tegobe?

Odmaramo se otprilike trećinu svog života. Iz tog razloga je jako bitno kvalitetno spavati i naspavati se. Nepravilan položaj prilikom spavanja može izazvati određene zdravstvene tegobe. Možete se probuditi pateći od bolova u vratu ili leđima, umorni ili lošeg raspoloženja, upravo zbog lošeg položaja tokom spavanja. Ostali efekti lošeg kvaliteta spavanja, kao što su žgaravica, apneja, glavobolja i opšti osećaj umora, takođe pogoršani lošim držanjem tela. Ne brinite! U ovom članku ćemo vam otkriti koje su najkorisnije pozicije za kvalitetan san, kao i za izbegavanje bolova u kičmi i vratu.

spavanje
Položaj za spavanje ~ koje poze u snu prouzrokuju tegobe?

Koje položaje za spavanje treba izbegavati?

1. Spavanje na stomaku

Pre svega, ako spavate na stomaku, skloni ste da glavu okrenete na jednu stranu. Naučno je dokazano da položaj potrbuške takođe može negativno uticati na vaše zdravlje, jer dovodi do bolova u vratu, hroničnih glavobolja i problema sa leđima.  Glava nužno rotirana na jednu stranu, zapravo, stvara napetost u mišićima i ligamentima vrata.

Spavanje na stomaku izaziva kompresiju želuca, stanje koje može prouzrokovati pogoršanje stanja zvanog GERB-a (gastroezofagealna refluksna bolest). Spavanje na stomaku povećava šansu za nastanak mitisera i akni, s obzirom ne to da je jedna strana lica uvek u kontaktu sa jastučnicom, koja preko noći sakupi mrtve ćelije kože i masnoću.

Rešenje: Dakle, kada spavate na stomaku, dobra ideja je da stavite mali jastuk ispod stomaka i prepona. Ovaj patent vam omogućava da ponovo uspostavite pravilno poravnanje kičme, smanjujući štetne efekte izazvan zauzetim položajem. 

2. Fetus položaj

spavanje

Psiholozi su došli do zaključka da ljudi koji spavaju sklupčani imaju pomalo krhku ličnost, ali su, takođe, vrlo odlučna, savesna i uređena bića, koja imaju tendenciju da prekomerno brinu i razmišljaju o stvarima. Stoga zauzimaju položaj fetusa, koji se oseća sigurno u majčinoj utrobi. Položaj fetusa je izuzetno čest, ali apsolutno ne podržava vrat i kičmu. Iz tog razloga, disanje postaje teško i patite od bolova u struku i vratu. 

Rešenje: Promena koja omogućava ublažavanje ovih posledica je kupovina jastuka specifično pravljenih za vrat, koji svojim posebnim oblikom pomažu kičmi da ostane ravna. Druga pomoć je postavljanje malog jastuka između kolena. Istovremeno, preporučljivo je ne pritiskati ramena i ruke, kao i ne istezati ih prema spolja.

3. Položaj morske zvezde

Negativne efekte izaziva i takozvani položaj ,,morske zvezde” koji se sastoji od ležanja na leđima sa rukama iznad glave. Ovaj položaj uzrokuje stres i bol, posebno u ramenima, dok se vrši pritisak na živce u gornjem delu leđa. U stvari, u ovom položaju sila gravitacije ne samo da gura meka tkiva da ometaju disajne puteve, već nagnuti položaj glave (brada se približava vratu) sabija vrat i pogoršava disanje. Dakle, ako imate apneju ili samo hrčete, pokušajte da spavate na boku

4. Na desnom boku

Konačno, najbolje je da ne spavate na desnom boku raširenih ruku jer to povećava nivo stresa gornjih udova i ograničava protok krvi. U ovom slučaju patite od bolova u rukama, ramenima i struku, kao i od žgaravice ako spavate na desnoj strani jer se stimuliše gastroezofagealni refluks. Pored ovih tegoba,ova poza vrši pritisak na stomak i pluća, a i potencijalno može prouzrokovati peckanje i smanjen protok krvi u desnoj ruci, ako se stavi ispod glave.

Pošto smo videli koje pozicije treba izbegavati, prelazimo na onesu koje najbolje za san, ali i za zdravlje.

Najbolje pozicije za spavanje su :

  • na levom boku
  • na leđima

Na levom boku

Spavanje na levoj strani idealan je položaj za izbegavanje  hrkanja,i samim tim sprečavanje ometanja sna vašeg partnera.

Spavanje na levom boku favorizuje držanje koje najbolje utiče na disanje, jer omogućava maksimalno otvaranje dušnika i sluznice nosa i usne šupljine.

Istovremeno se poboljšava nivo cirkulacije krvi i izbegava se stres u gastrointestinalnom sistemu, kako bi se suprotstavio refluksu i žgaravici.

Konačno, ginekolozi uvek savetuju trudnice da zauzimaju ovu poziciju tokom spavanja, kako bi trudnice olakšale opuštanje tela i samog fetusa.

Rešenje: U oba slučaja ruke moraju biti držane sa strane kako bi se promovisalo pravilno poravnanje pršljenova. Istovremeno, kako bi se izbegla pojava bola u vratu, dobro je proveriti visinu jastuka i položaj koji ograničava bol, jer je vrat manje stegnut i bolan.

Spavanje na leđima

Naučnici najviše preporučuju spavanje na leđima,a posebno je pogodno za ljude koji pate od želučanog refluksa.

U stvari, omogućava vam savršeno opuštanje tela i održavanje kičme poravnanom, samim time je bolji kvalitet spavanja.

Ležeći položaj je veoma koristan jer čini opuštenijim tačke tela koje su najviše izložene pritisku (kukovi, različiti zglobovi i ramena)

Spavajući na leđima izbegavate kontakt lica sa jastučnicom, što smanjuje mogućnost za nastanak bubuljica/akni.

Rešenje: Ruke držite uz bok, a za još bolje rezultate možete staviti jastuk ili drugu potporu ispod kolena, kako biste bili sigurni da donji deo kičme održava zakrivljenu liniju. Iz istog razloga možete staviti smotani peškir ispod leđa. 

Pored toga, ako patite od želučanog refluksa, možete još efikasnije da se suprotstavite ovom problemu jednostavnim podizanjem položaja glave i ramena.

Još jedna interesantna činjenica – mnogi lekari veruju da položaj u kojem spavate takođe može pozitivno uticati na  suzbijanje fizičkih oboljenja. Na primer, onima koji pate od kolitisa ili crevnih poremećaja može biti korisno da spavaju na stomaku. Bolovi u leđima i kičmene moždine pronalaze olakšanje u bočnom položaju.

Savet: Kako bi sebi obezbedili najkvalitetniji mogući san, savetujemo vam da uložite u kvalitetan dušek/ jastuk. Kvalitet sna će vam se poboljšati, budićete se odmorniji, a vaša leđa i vrat će vam biti večito zahvalni!

Laku noć i lepe snove želimo!

spavanje

RešiLako.com

Dipl. filolog i student master akademskih studija književnosti

Slično

Back to top button