Zdravlje

Bol u stomaku – Kako se rešiti bola u stomaku?

Vreme je praznika kada  ne razmišljamo šta unosimo u svoj organizam, koji se kasnije bori kako bi tu hranu svario. Veliku ulogu u obezbeđivanju dobrog varenja ima crevna mikroflora. Regulisano, odnosno dobro varenje je jako bitno za zdravlje, naime upravo gastrointestinalni trakt omogućava snabdevanje organizma hranljivim materijama, a iz tela uklanja nepotrebne materije. Čak 70% ćelija našeg imunog sistema nalazi se u crevima i zbog toga je ravnoteža u crevima izuzetno važna za pravilan rad imunog sistema.

bol-u-stomaku
Bol u stomaku - Kako se rešiti bola u stomaku?

U vremenima kada se sve radi „na brzinu“ i „s nogu“, ni ishrana nije drugačija. U mnogim domaćinstvima suva hrana i proizvodi puni aditiva češće su na trpezi nego jela koja se jedu kašikom. Kada se na to dodaju velike količine kafe, alkohola, gaziranih pića, stresa i premora – želudac, creva i čitav digestivni trakt su na velikim mukama.

stomal-bol
Bol u stomaku - Kako se rešiti bola u stomaku?


Srećom, okruženi smo prirodnim preparatima koji mogu da okrepe i sačuvaju zdravlje organa za varenje.

Crni čaj da umiri creva. Kim reguliše gasove, bosiljak održava ravnotežu u crevnoj flori, a nana deluje opuštajuće. 

crni-čaj
Bol u stomaku - Kako se rešiti bola u stomaku?

Par saveta:

Tople obloge od kamilice – manji peškir ili pelenu potopiti u što topliji i koncentrovaniji čaj od kamilice, iscediti i staviti na stomak. Ovako pripremljena obloga će umiriti grčeve i bolove u stomaku.


Đumbir umesto žvake – ima specifičan ukus . Đumbir pomaže stvaranje pljuvačke i varenje. Odsecite parče svežeg korena i žvaćite ga tokom dana umesto žvake.

jabuka
Bol u stomaku - Kako se rešiti bola u stomaku?


Narendana jabuka – ovo voće se smatra jednim od najzdravijih. Sadrži vodu, vlakna, voćne kiseline, pektin, vitamin C i minerale kalijum, kalcijum i magnezijum. Narendanu jabuku ostavite da malo odstoji a kad promeni boju, postane žutosmeđa, pojedite je. Pomoći će da se iz organizma izbace toksini a pozitivno utiče i na regulaciju crevne flore.

masaža
Bol u stomaku - Kako se rešiti bola u stomaku?


A takodje još jedan od saveta koji može pomoći kod bolova jeste masaža. Nežnim, kružnim pokretimam u smeru kazaljki na satu masirati stomak. Ova metoda pomaže i kada se stomačni problemi jave kod beba.

*Članak je informativnog karaktera i nije zamena za lekarsku pomoć.*

Slično

Back to top button