ReceptiNapiciZdravlje

Evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana

Od svih namirnica koje na svakodnevnoj bazi možemo koristiti, zeleni čaj je jedna od onih najzdravijih za naš organizam i telo. Naučne studije su u više navrata potvrdile sve zdravstvene benefite koje dobijamo konzumiranjem ovog čaja, a sve to zahvaljujući antioksidansima koje sadrži.

Zeleni čaj pozitivno utiče na:

 • jačanje funkcija mozga
 • gubitak težine
 • prevenciju karcinoma
 • smanjen rizik od srčanih bolesti

U nastavku teksta nabrojaćemo i objasniti sastojke koje zeleni čaj čine tako moćnim napitkom u borbi protiv raznih vrsta bolesti, te vas tako pokušati motivisati da ga što češće konzumirate.
Zdrava bioaktivna jedinjenja

evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana
Evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana

Zeleni čaj je više od čistog hidratantnog pića. Biljka zelenog čaja sadrži čitav niz zdravih jedinjenja koje ga čine kompletnim napitkom. Bogat je polifenolima, koji važe za prirodna jedinjenja čije zdravstveni sastojci utiču na pomoć u borbi protiv raka i smanjenje upale. Takođe, zeleni čaj sadrži katehin poznat kao epigalokatehin 3-galat (EGCG). To su prirodni oksidanti koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija. Mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala u telu, štiteći ćelije i molekule od oštećenja. Ovi slobodni radikali igraju ulogu i u usporavanju starenja i mnogih vrsta bolesti.

EGCG važi za jedno od najmoćnijih jedinjenja u zelenom čaju, a istraživanja su testirala njegovu sposobnost da pomogne u lečenju različitih bolesti.

Dokazano je da predstavlja jedno od glavnih jedinjenja koje zeleni čaj čini tako lekovitim. Pored toga, zelečni čaj sadrži i male količine minerala koje mogu koristiti vašem zdravlju. Prilikom kupovine pokušajte da odaberete marku zelenog čaja višeg kvaliteta, jer određene marke nižeg kvaliteta mogu sadržavati prekomerne količine fluorida. No, čak i ako odaberete brend nižeg kvaliteta, koristi koje konzumacija ovog čaja donosi, veće su u odnosu na rizik i eventualnu štetu.Poboljšava rad mozga

Ključni sastojak zelenog čaja je kofein, a on je poznati stimulans za mozak. U zelenom čaju ga nema toliko kao u kafi, ali je i dalje u dovoljnim količinama da proizvede željeni efekat bez izazivanja nervoznih reakcija povezanih sa prevelikim unosom kofeina. Kofein na mozak utiče tako što blokira inhibitorni neurotransmiter zvani adenozin. Na taj način povećava otpuštanje neurona i koncentraciju neurotransmitera poput dopamina i norepinefrina.

Istraživanja su pokazala da kofein može poboljšati različite aspekte funkcije mozga i uticati na raspoloženje, budnost, vreme reakcije i pamćenje. No, kofein nije jedino jedinjenje koje zeleni čaj sadrži, a koje pozitivno utiče na mozak. Zeleni čaj sadrži i aminokiselinu L-teanin koja pozitivno deluje na probleme sa anksioznošću povećavajući dopamin i proizvodnju alfa talasa u mozgu.

Zbog L-teanina i male doze kofeina, zeleni čaj može da vam pruži kvalitetnije dejstvo za mozak u odnosu na ono koje dobijamo konzumacijom kafe.


Povećava efekat sagorevanja masti

evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana
Evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana

Rešili ste da izgubite salo i tražite najbolje namirnice koje vam mogu pomoći u tome, a iznenađeni ste što na svakoj listi vidite zeleni čaj? Nema potrebe da budete. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj povećava sagorevanje masti i pojačava metabolizam koji igra ključnu ulogu u tom procesu.

Jedna strudija u kojoj je učestvovalo 10 zdravih muškaraca pokazalo je da uzimanje ekstrakta zelenog čaja povećava broj sagorenih kalorija za 4%, dok je u drugoj studiji u koju je bilo uključeno 12 zdravih muškaraca, ekstrakt zelenog čaja povećao oksidaciju masti za 17%.

Dve studije su pokazale da kofein povećava fizičke performanse za oko 11 ili 12%.

Takođe, kofein u zelenom čaju može poboljšati fizičke performanse mobilizacijom masnih kiselina iz masnog tkiva i njihovim stavljanjem na raspolaganje za upotrebu kao energije.

Smanjuje rizik od određenih vrsta karcinoma

Većini je poznato da karcinom nastaje usled nekontrolisanog rasta ćelija i da je jedan od vodećih uzroka smrti na svetu. Istraživanjem je utvrđeno da hronične bolesti, uključujući i karcinom, nastaju usled oksidativnog oštećenja koje dovodi do hroničnh upala, a zeleni čaj zadrži antioksidante koje pomažu u zaštiti od pomenutih oksidativnih oštećenja.

Istraživanja su povezala jedinjenja zelenog čaja sa smanjenim rizikom od raka sljedećih vrsta:
 • karcinom dojke
  – Detaljni pregled istraživanja pokazao je da su žene koje su pile najviše zelenog čaja imale približno 20-30% manj rizik od razvoja raka dojke, jednog od najčešćih karcinoma kod žena.
 • karcinom prostate
  – Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci koji piju zeleni čaj imaju manji rizik od uznapredovalog karcinoma prostate
 • kolorektalni kancer
  – 29 studija je pokazalo da osobe koje konzumiranju zeleni čaj imaju za oko 42% manju vjerovatnoću od razvijanja raka debelog creva. Da biste iskoristili benefit zelenog čaja, izbegavajte da dodajete mleko, jer dodavanje mleka smanjuje vrednost antioksidansa u nekim čajevima.

Neurodegenerativna oboljenja

evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana
Evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana

Zeleni čaj ne samo da pozitivno utiče na kognitivne sposobnosti i poboljšava funkciju mozga, već takođe može usporiti i proces njegovog starenja. Alzhajmerova bolest je česta neurodegenerativna bolest i najčešći uzrok demencije kod starijih muškaraca.

Parkinsonova bolest je također česta neurodegenerativna bolest koja nastaje kao posledica smrti neurona koji proizvode dopamin u mozgu. Studije su pokazale da kateinska jedinjenja zelenog čaja mogu imati različite zaštitne efekte na neurone u epruvetama smanjujući rizik od demencije.


Sprečava kardiovaskularne bolestiKardiovaskularne bolesti poput bolesti srca i moždžanog udara, vodeći su uzročnici smrti širom sveta. Zeleni čaj može poboljšati neke od glavnih faktora rizika za ove bolesti. U to spada i poboljšanje nivoa ukupnog holesterola i LDL (lošeg) holesterola. Zeleni čaj deluje tako što povećava antioksidativni kapacitet krvi koji štiti LDL čestice od oksidacije, što je jedan od načina na koji dolazi do srčanih bolesti. Zahvaljujući blagotvornim efektima na faktore rizika, ljudi koji piju zeleni čaj imaju i do 31% manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti.Pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa tipa 2

evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana
Evo zašto zeleni čaj trebate piti svakoga dana

Dijabetes tipa 2 je jedna od bolesti koja beleži kontinuiran rast poslednih decenija. Nastaje kao rezultat povišenog nivoa šećera u krvi, što može biti uzrokovano rezistencijom na insulin, odnosno nemogućnost proizvodnje insulina. Studijama je dokazano da zeleni čaj može poboljšati osetljivost na insulin i smanjiti nivo šećera u krvi. Osobe koje ga najviše piju imaju približno 42% manji rizik od dijabetesa tipa 2.

Pomaže u gubitku kila

Metabolizam predstavlja razmenu materije i energije, a postupkom njegovog ubrzavanja postižemo efekat mršanja. S obzirom da zeleni čaj ubrzava metabolizam, predstavlja jednu od namirnica i biljaka koja je idealna za one koji mršave. Zeleni čaj pomaže u smanjenju masti, posebno u predelu stomaka, a to je pokazala 12-sedmična studija u kojoj je učestvovalo 240 osoba. Oni koji su konzumirali zeleni čaj u tom periodu imali su značajno smanjenje procenata telesne masti u odnosu na one koji ga nisu konzumirali.


Produžava život

Jasno je da nije sve u brojevima i matematici, ali mora se priznati da se ne mogu zanemarivati činjenice koje brojevi pokazuju. A u kontekstu zelenog čaja pokazuju da njegovo konzumiranje pomaže ljudima da žive duže.

U jednoj studiji koja je proučavala čak 40.530 Japanaca tokom perioda od 11 godina, oni koji su pili najviše šolja zelenog čaja (pet ili više šolja dnevno) imali su manju verovatnoću da umru tokom perioda studije.

Smrt od svih uzroka: 23% niži kod žena, 12% niži kod muškaraca

Smrt od bolesti srca: 31% niži kod žena, 22% niži kod muškaraca

Smrt od moždanog udara: 42% niži kod žena, 35% niži kod muškaraca

Slično

Back to top button