Putovanja
U trendu

Aktivnosti u prirodi: planinarenje kao hobi

aktivnosti u prirodi: planinarenje kao hobi

Koliko puta ste poželeli da odete van grada, pobegnete od gužve, obaveza i stresa i uradite nešto za sebe, unesete neku pozitivnu promenu u svoj život, ali niste imali petlje za to. Obožavaoci putovanja su, zbog situacije koja nas je zadesila, lišeni svog bega u nove predele, svi maštamo o otvaranju granica, putovanjima, novim druženjima i stvaranju novih trenutaka za pamćenje. U slučaju da ste ljubitelji prirode, volite da upoznajete nove ljude, istražujete nove predele i postavljate sebi nove izazove, uz to želite da uvedete i fizičku aktivnost u Vaš život, planinarenje kao hobi obezbediće Vam sve pomenuto i još mnogo toga.

Prvi korak: pokrenuti se

Prva stvar koju treba da uradite jeste da se, u zavisnosti od mesta vašeg boravka, raspitate o planinarskim društvima/grupama i akcijama koje ona organizuju. Većina gradova u Srbiji ima svoja planinarska društva. Na Vama je da kontaktirate neku od organizacija ili se učlanite se u planinarsko društvo. Ako niste najsigurniji da je ovo ,,vaša šoljica čaja“, a želite da se oprobate u nekom od poduhvata, za početak se možete prijaviti za jednodnevni izlet/akciju koju možete pronaci na internetu svakodnevno – istražite forume, sajtove i fejsbuk grupe koje se bave okupljanjem obožavalaca prirode, avanture i druženja.

Planinarska društva i grupe planinara

Često smo sprečeni da krenemo na novo putovanje i u neku novu avanturu zbog nedostatka materijalnih sredstava. Sa planinrenjem to neće biti slučaj, godišnja preplata za planinarsko društvo plaća se po veoma simboličnoj ceni, budite uvereni da je ovo jedan od  poteza koji je više no isplativ, ako želite da postanete deo planinarskog društva. Uvid u akcije, na nedeljnom i mesečnom planu po Srbiji, okolnim zemljama i inostranstvu, svakog planinarskog društva možete pronaći na njihovim sajtovima, internet stranicama, grupama. Svaka akcija je transparentna i sadrži sve informacije koje su Vam potrebne.

Nevezano za članstvo, svakodnevno se organizuju akcije po Srbiji. Postoje jednodnevne akcije i vikend akcije. U zavisnosti od Vaših mogućnosti i interesovanja odabraćete turu koja je za početak prilagođena Vama. Na turama funkcionišete kao tim, što je najbitnije od svega. Dobićete priliku da upoznate mnogo ljudi, da ostvarite neka nova prijateljstva i napravite nezaboravne uspomene.

Napomena: kao član jednog planinarskog društva niste ograničeni samo na to planinarsko društvo, naime, sa jednom članskom kartom možete učestvovati i u akcijama koje organizuje bilo koje planinarsko društvo u Srbiji.

planinarenje
Aktivnosti u prirodi: planinarenje kao hobi

Šta je sve potrebno za planinarenje?

Šta poneti od opreme, šta je potrebno od odeće, hrane, pića?

Zvuči kao kliše, ali, zaista, na prvom mestu dobra volja, želja i raspoloženje. Nakon toga dolazi priča o opremi. Planinarska oprema zavisi svakako od ozbiljnosti ture. Za planinara početnika koji će učestvovati u nekoj laganijoj turi i usponu potrebna je:

  1. Udobna obuća (patike, ciple). U slučaju da odlučite da planinarite redovno, da se upuštate vremenom u ozbiljnije ture, biće Vam potrebne planinarske cipele.

  2. Odeća – prvi savet je da se obučete slojevito, kako biste pravili balans u skladu sa vremenom i sopstvenom temperaturom.

Poželjan je aktivni veš  iz prostog razloga da biste nakon znojenja prilikom zagrevanja tela usled fizičke aktivnosti bili suvi i da bi se osećali komforno kad počnete da perspirirate.

  • Aktivni veš možete pronaći po veoma pristupačnim cenama u prodavnicama Second hand robe, kao i na čestim akcijskim cenama u sportskim prodavnicama.
  • Osim za planinarenje, akitivni veš vam može poslužiti tokom svakodnevnih aktivnosti – može se nositi ispod košulje ili nekog drugog odevnog predmeta. Akivan veš se primenjuje u raznim sportskih aktivnostima: trčanje, teretana, borilački sportovi, vožnja bicikla, rolera, skijanje, planinarenje, penjanje i razne druge aktivnosti…
  • Kako funkcioniše aktivni veš?

    a. Aktivan veš gura vlagu što dalje od vaše kože
    b. Absorbuje i širi vlagu na veliku površinu materijala kako bi obezbedio što brže sušenje.
    c. Pušta vazduh da uđe unutra kako bi napravio vaše telo sveže i suvo.

3. Ranac – nemojte pretrpavati ranac nepotrebnim stvarima, treba imati na umu da svaka stavka koja će Vam možda koristiti otežava vaš uspon, sav teret nosite na leđima.

Poželjno je imati vodootporan ranac, u slučaju da ga ne posedujete, poslužiće i vodootporni prekrivač za ranac, ili stvari koje ne bi trebalo da budu pokvašene, stavite u vodootporne kese kako biste ih sačuvali.

Pakujte stvari tako da one budu lako pristupačne, nećete svaki put stajati i raspakivati ceo ranac kako biste pronašli ono što Vam je potrebno.

4. Kabanica – usled nepredvidljivosti vremenskih uslova na planini, poželjno je imati i kabanicu.

5. Štapovi – ukoliko imate probelma sa kolenima, koristite štapove

6. Zaštita od sunce  je veoma bitna, još više nego na moru, ukoliko penjete veće visine. Dobar kačket, naočare, a možda i krema za zaštitu od sunca je sve što vam treba.

7. Hrana – ishrana prilikom akcija je hrana iz vašeg ranca.

Najbitnija je voda, koju treba ravnomerno konzumirati, nije poželjno nalivati se vodom, kao što ne treba ni dehidrirati, dakle najbitniji je balans. Potrebe ljudi variraju ali na oko 5 sati pešačenja one su oko 1.5l do 2 l.

Napomena: Kada su u pitanju prirodni planinski izvori, vodu uzimati samo sa proverenog izvora.

Napici se takođe nose u prahovima, dobra su zamena za voće i vitamine. Dosta ih konzumirajte, okrepljuju kada je intenzitet iscrpljenosti organizma povećan. Što se tiče namirnica, zavise od vaših afiniteta.

Kada je u pitanju meso, pogodni su konzervirani proizvodi (mesni narezak, paštete, tunjevina itd.). Takođe, možete napraviti sendviče sa pršutom, slaninom, suvim mesom… Ovakve namirnice povoljne su za nadoknadu gubitka energije pri dodatnom naporu imaju veliku energetsku vrednost i povoljne su. Meso i mesne preradjevine su važne, jer obezbeđuju materijal od koga se obnavljaju ćelije našeg organizama i grade nove.

Napomena: Treba ih pakovati pri dnu ranca, odmah iznad hleba.

            Povrće je korisno ali nije pogodno za transport. Nositi ga u sušenom obliku ili u malim količinama. Treba ga uvek transportovati konzerviranog u sredini ili ukoliko postoji slučajno mogućnost gnječenja (paradajz), onda na vrhu.

            Voće je takodje jako korisno zbog svog vitaminskog i mineralnog sastava: jabuka ili npr. banane koje vas mogu brzo i lako okrepiti na kraćim pauzama. Ono se takodje nosi pri sredini u rancu, a obavezno se čuva na hladnom i prozračnom mestu.

            Šećer treba nositi u svim oblicima. Čokolade i slične preradjevine svima prijaju, pa ih uvek nosimo. Ne zaboravljajte šećer jer vas vrlo lako može vratiti u život.

Napomena: Pažljivo sa količinom jer obavezno povlači sa sobom i žeđ.

            Suvo voće i orašasti plodovi  (suvo grožđe, kajsije, smokve, brusnice, bademi, kikiriki, indijski orah…) odličan su miks za ovakve poduhvate. Orašasti plodovi su puni raznovrsnih nutrijenata i vrhunski izvor mnogih vitamina i minerala, i te kako korisnih za zdravlje.   Različito koštunjavo voće ima relativno slične zdravstvene benefite, odličan je izvor antioksidanasa, vitamina kao i minerala.

            Veoma je bitno kako jedemo. Hranu treba rasporediti na doručak, ručak, užine i večeru. Pešačke ture su i organizovane tako da se prave pauze za obroke po proceni vodiča. Potrebno je jesti u manjim porcijama nekoliko puta.

Napomena: na turu nikada ne idemo sa punim stomakom, obrok pred planinarenje treba da bude najmanje dva sata pre početka fizičke aktivnosti. Takođe, po završetku pešačenja, nemojte se odmah baciti na hranu, uvek prvo treba odmoriti 10-ak minuta, pa tek onda prionite.

8. Ne ostavljajte tragove u prirodi, pokupite sve što za Vama ostane.

9. Ponesite fotoaparat i napravite odlične fotografije.

10. Izaberite svoju turu i uživajte! 😊

planinarenje

Pogledajte i naše preporuke za obilazak Vojvodine, juga i istoka Srbije, ili pak Sankt Peterburga!

Slično

Back to top button