Putovanja
Trending

Najbolji saveti kako da putujete jeftino

Kada god pomislimo na reč ‘putovanje‘ uvek nam se iznad glave kreira oblačić sa milion pitanja koja podrazumevaju uglavnom nedoumice kako finansijski to sprovesti u delo. Obično se prilikom izbora putovanja i načina na koji ćemo putovati ujedno otkriva i kakav smo tip osobe. Ukoliko detaljno planiramo putovanje i želimo da se osećamo sigurnije, nastojat ćemo da putujemo tek kada obezbedimo veća finansijska sredstva, odnosno značajno veću količinu njih u odnosu na onu koja je konkretno potrebna za jedno takvo putovanje. Na takav pristup se odlučuju osobe koje ne vole preterano rizikovati i kojima je novac glavni izvor sigurnosti neophodne da se osećaju ugodno.

S druge strane, postoje osobe koje su više sklonije slobodnijem razmišljanju i poimanju putovanja, sa većom spremnošću na rizik, opuštenijem pristupu životu i koje puštaju da se stvari spontano dešavaju umesto da ih nastoje kontrolisati ili planirati. Nećemo vas previše „gnjaviti“ analizama niti isticati da je pogrešno biti takvi kakvi jeste, jer, na koncu, postoje neke stvari karakteristične za našu ljudsku prirodu kao takvu, te koje su samim tim teško promenjive. No, takođe, prostora za promene uvek ima i ako vam to može poboljšati život, posebno kada je o putovanjima reč, pokušajte ih primeniti na sebe.

U ovom tekstu fokusiraćemo se na neke jednostavne savete koji vam mogu pomoći da putujete, a da pritom uspete sačuvati višak novca, jer zapamtite, nije u šoldima sve.

Kupujte jeftinije karte

Ukoliko na destinaciju putujete avionom, koristite prednosti interneta i potražite najeftinije karte. Nikada nije bilo više opcija da putujete nego danas, a upravo je konkurencija ta koja utiče da cene budu pristupačnije i jeftinije. Budite fleksibilni kad je o datumima reč, analizirajte i putovanje planirajte u periodima kada većina drugih ne putuju. Ukoliko nemate posao, to vam neće biti problem, a ukoliko ga pak imate, prilagođavajte svoje slobodne dane i odmor takvim datumima.

Nemojte rezervisati mesto u avionu

Možda ste gledali emisiju u kojoj stručnjaci nude savete kako da preživite ukoliko se avion sruši i koje mesto nudi najveće šanse za preživljavanje u toj situaciji, te na osnovu toga odlučili da je bolje rezervisati željeno mesto u avionu. Ili, možda jednostavno želite da sedite bliže prozoru? Neovisno zbog čega mislite da je rezervisanje mesta dobra ideja, ukoliko želite uštedeti nema potrebe za dodatnim troškovima rezervacije sedišta. Mnoge aviokompanije dodatno naplaćuju rezervaciju mesta, a pošto je vaš cilj da uštedite novac, verovatno će vam biti svejedno gde sedite, budući da su sva sedišta ista, a šanse da se avion sruši manje od šansi da se ugušite u kadi dok se kupate.

Hodajte što više možete

Ovo je savet koji vam može biti koristan na više različitih načina. Prvenstveno, ako ste došli u grad u kojem nikada niste bili, kako ćete najbolje upoznati isti ukoliko ne izigravate klasičnog turistu i avanturistu? Najbolji način da upoznate dušu jednog grada jeste da što više pešačite, hodate njegovim ulicama, uočavate zanimljivosti i osetite onu dozu intrige koja vas vuče da nastavite istraživati. Taksisti će vam verovatno uvek pokušati naplatiti više ukoliko uvide da ste turista, a dodatno davanje novca za autobus ili metro također je suvišan trošak. Umesto toga, sve što trebate jesu vaše noge i iskrena želja da istražite grad u kojem se nalazite. U svemu tome uvek postoji mogućnost da upoznate lokalno stanovništvo bolje i da vam oni obogate putovanje zanimljivim pričama i anegdotama o tom mestu. Pored toga, hodanje je zdravo, umorićete se više, ali izgubiti dodatne kalorije i sve to će vam samo pomoći da još lepše zaspite kada se navečer spustite u krevet.

Ponesite hranu sa sobom

Poneti sa sobom hranu nikada nije loša ideja, jer će vam pomoći da uštedite novac za druge stvari i nema potrebe da se osećate neugodno zbog toga. Obično uzbuđenje koje putovanje donosi ‘ubija’ glad i smanjuje našu potrebu da jedemo, no ukoliko ste u avionu i odjednom osetite da vam se otvara apetit, nije loša ideja da imate nešto sa sobom što možete pregristi. Isto važi i za situacije kada ste stigli na destinaciju, a osetite glad. Unapred spakovani sendvič ili grickalite mogu poslužiti kao dobra ideja, jer ćete ispuniti potrebu za hranom, a uštedeti mnogo novca koji bi potrošili na skupoceni restoran.

Kupujte hranu u supermarketima i jedite na jeftinim mestima

Ukoliko ne možete poneti hranu sa sobom, improvizujte sa opcijama koje vam omogućuju da jedete, ali i što jeftinije prođete tom prilikom. To važi, naravno, samo ako vam razlog putovanja nije da upoznajete domaću kuhinju i kulinarske specijalitete. Ukoliko ne spadate u tu vrstu osoba, već jelo gledate samo kao sredstvo da oterate glad, posetite supermarkete i kupite namirnice koje možete sačuvati u sobu u kojoj ste odseli i iskoristiti je za doručak, ručak ili večeru.

Ako se pak odlučite da jedete na javnom mestu, novac možete sačuvati tako što ćete jesti na uličnim tezgama ili mestima koje lokalno stavnovištvo preporučuje, a gde ćete proći mnogo jeftinije u odnosu na popularna mesta i restorane.

Izaberite pravi smeštaj

A roadside motel June 26, 2007 in Pine Bluffs, Wyoming. Driving to vacation destinations and social distancing are factors of the pandemic helping motels see a resurgence. (Spencer Platt/Getty Images/TNS)

Kada birate smeštaj u kojem ćete spavati, cena nije jedini segment koji trebate gledati. Za mnoge stvari potrebno je malo više pomučiti se da bi iskoristili maksimum iz njih, pa ništa drugačije nije ni kada istražujete i birate najbolju soluciju za vas.

Kada putujete u određeni grad, istražite koji ćete deo istog najviše istraživati i na osnovu toga izaberite smeštaj, hotel ili motel u kojem ćete odsesti. Ukoliko je vaš smeštaj previše udaljen od dela grada koji želite posetiti, a zamorno vam je da hodate previše, moraćete trošiti dodatni novac za prevoz, a to vam nije cilj.

Takođe, stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom biranja smeštaja su:

  • da li hotel/motel uključuje obroke i ture?
  • da li je piće uključeno u cenu
  • da li ima kuhinju u kojoj možete spremati svoju hranu
  • da li je doručak uključen?
  • da li nude iznajmljivanje bicikala

Istražite koje stvari možete raditi besplatno na vašoj destinaciji

Većina nas u životu ima želju da iskoristi maksimum iz svake situacije, a da pritom damo što manje sebe u tom procesu. Nekada je to dobro, ali uglavnom je loše, jer bez davanja maksimuma teško možemo očekivati da iskoristimo puni potencijal onoga što možemo postići. No, tempiranje i racionalno planiranje mogu biti jako dobre opcije kada je o putovanjima reč.Mnogi veliki gradovi često nude besplatne ture i mogućnosti, tako da vam savetujemo da istražite sve besplatne stvari koje možete raditi na destinaciji na koju putujete, te da na osnovu toga uštedite i više novca. jer, zašto plaćati nešto ako to možete dobiti besplatno?

Slično

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button